سرویس فرهنگی نقد رسانه پایگاه 598/ مسئله ماهواره، پديده نوظهورى است كه بنياد اخلاقى جوامع اسلامى را به خطر انداخته و از جديدترين سلاح ها و حركت هاى مرموز غرب در رويارويى با مسلمانان به شمار مى رود كه ويرانيهايى همچون روابط نامشروع، خشونت در رفتار، مادى گرايى صرف و امثال آن را به دنبال دارد.از اين رو بسيارى از مردم به ماهواره، با ديده خشم نگريسته و بر اين عقيده اند كه بايد آن را مانند آپانديس كه درمانى جز قطع و بريدن ندارد، ريشه كن ساخت، اما واقع اين است كه آنتن هاى ماهواره همچون راديو، تلويزيون و ويديو ابزار نوينى است كه هم مى توان آن را در امور سودمند و هم در امور زيانبار بكار گرفت. چنانكه بسيارى از خانواده هاى مسلمان كه در كشورهاى غربى به سر مى برند، براى آموزش زبان عربى فرزندان خود و نيز استفاده از پخش برنامه هاى قرآن كريم در بعضى كانالها، از همين آنتن هاى ماهواره استفاده مى نمايند.
آرى همان طور كه دشمنان دين از اين وسايل، در راه ترويج ضد ارزشهاى منحط اخلاقى و افكار ويرانگر خود استفاده مى كنند، مسلمانان نيز مى توانند با بهره گيرى صحيح از اين پديده نوين، آن را در راه ارشاد و هدايت انسانها بكار گرفته و فرهنگ اسلامى خود را در همه آفاق بگسترانند. اما بى عنايتى ملموس مسلمانان سبب شده غربيها اين وسايل را در قلمرو خود در آورده و آنها را در جهت اهداف كينه توزانه، بر ضد ارزشهاى والاى انسانى بكار اندازند.
حال پيش از آن كه به راه حل هاى مناسب، براى تبديل اين دستگاه منفى به دستگاهى مثبت اشاره شود، بايد اين حقيقت را خاطرنشان ساخت كه راه اندازى و بكارگيرى ماهواره در اين عصر، زنجيره اى از نبرد ميان ماديت و ماديگرايى و نشانگر عمق مبارزه و رويارويى با ارزشهاى انسانى است كه مكتب حيات بخش اسلام آن را به جامعه بشرى هديه نمود. در گذشته نزديك، جهان غرب با نيروى نظامى و لشكركشى بر ضد جهان اسلام مى جنگيد، ولى امروزه از طريق تهاجم فرهنگى و مبارزه با ارزشهاى والاى انسانى توسط آنتن ها و ماهواره هاى پيشرفته، بر عليه اسلام و مسلمين بپا خاسته است. اين مسئله بيش از آن كه يك معضل سياسى يا اخلاقى و روانى باشد، يك پديده فرهنگى است.
امروزه، دشمنان اين مرز و بوم به اين باور رسيده اند که جهت نيل به اهداف سياسی(تغيير رژيم- تسلط بر منطقه) و يا اهداف اقتصادی(تصرف منابع)، می بايست بن مايه های فرهنگی اين مردم را هدف قرار دهد تا با تغيير سلول های بنيادين اين پيکر و دگرگونی هنجارها، ارزش ها و باورها و اعتقادهای افراد بتوانند ذهنها را تسخير و آنان را در مسير اهداف مورد نظرشان سوق دهند. به نحوی که در شبکهای مانند« فارسی1 (وان)» سبک زندگی مورد نظر کاملا سبک زندگی امريکايي است و در شبکه ای مانند «من و تو»، سبک زندگی بی بندوبار ترويج میگردد. بدين معنی که همان حداقل پايبندی های فردی به اصول و ارزشهای اخلاقی و بشری در سبک زندگی امريکايي نيز ديگر مدنظر نمی باشد.
دليل مبرهن سبک زندگی صد در صد امريکايي سريالهای شبکه فارسی 1 که در تصاوير بالا بدان اشاره شده است، اين می باشد که سريالهای اين شبکه از تولیدات کشورهایی است که امریکایی ترین سبک زندگی را در منطقه خود دارند: منطقه امریکای شمالی: امریکا- منطقه شرق آسیا: کره جنوبی- منطقه امریکای جنوبی: کلمبیا- منطقه امریکای مرکزی: مکزیک- منطقه خاورمیانه: ترکیه
- عرفی سازی دین و اصرار بر فردی نمایاندن دین
- ترویج و گسترش فرقه های نو ظهور و عرفان های کاذب به منظور میل معنویت گرایی مخاطبان
- شبهه افکنی و تمسخر ارزشها، باورها و مناسک دینی و انتساب آنان به خرافات ، سنت گرايي و عقب ماندگی
- قبح زدایی از بی اعتنایی و توهین باورها، ارزشها و شخصیتهای دینی
- جایگزینی محور بودن خدا با ایدئولوژی¬های منحرفی همچون اومانیسم و...
- تبیین و ترویج اندیشه سکولاریسم
- پشتیبانی و تشویق از گروههای معترض و فعال نظير موضوع برابری جنسیتی : فمینیسم
- تشویق و ترغیب اقشار معترض به نافرمانی های مدنی و هنجار شکنی های اجتماعی
- بزرگنمایی و برجسته سازی آسیب های اجتماعی
- تقبیح و تمسخر هنجار ها و آداب و رسوم اجتماعی و تشویق به ساختارشکنی در جامعه
- تقويت جريان اجتماعی روشنفکری غربی در ايران
- ترويج نوعی لاابالی گری اخلاقی با محوريت مسائل جنسی و ارتباطات زن و مرد
- آماده سازی زيرساخت ها جهت براندازی نرم
- ناکار آمد نشان دادن حکومت دينی مبتنی بر نظريه ولايت فقيه
- تغيير ذائقه مخاطبان به سمت اصول حاکم بر نظام های غربی نظير ليبرال دموکراسی
- سياه نمايي فعاليت و عملکرد دولت خدمتگذار
- بزرگ نمايي و برجسته سازی نقاط ضعف و پوشاندن نقاط قوت نظام اسلامی
- نشر اخبار ناصحيح وشايعه در موضوعات روز و مبتلابه (درگير) مردم
- به چالش کشيدن ارزشها و پايه های اساسی نظام اسلامی نظير انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و ...
پیامدهای منفی ماهواره را می توان در موارد زیر خلاصه نمود:
1. تماشای صحنههای مبتذل و مستهجن ، ذهن و اندیشه جوان را تسخیر میکند. جوانی که را به دیدن اینگونه تصویرها عادت کرده، به کار و فعالیت سازنده اجتماعی و اقتصادی بیرغبت است.
2. تماشای ماهواره، نشانه علاقه کم به مطالعه است و به احتمال زیاد، جوان را تنبل و از نظر روانی، منفعل بار می¬آورد و فعالیت ذهنی را کند و روح او را مسخ میکند، ماهواره، مبلّغ پرخاش¬گری و ستیزهجویی است.
3. تماشای تصویرها و فیلمهای مبتذل، کمکم جوان را به نوعی اعتیاد مبتلا میکند؛ به گونهای که اگر روزی سراغ ماهواره نرود، احساس کمبود دارد و زود بیحوصله می شود.
4. دیدن برنامههای ماهواره موجب بلوغ زودرس در نوجوانان می شود. اگر نوجوان یا جوانی صحنههای مبتذل ببیند و شرایط ازدواج را نداشته باشد،میکوشد عطش خود را از راههای دیگر فرو نشاند.در این صورت برای وی مشکلات اخلاقی گوناگونی به وجود میآید.
5. ماهواره می تواند افکار جوان را درباره مسائل سیاسی و اقتصادی تغییر دهد.
6. ماهواره واقعیتها را آنطور که باید و شاید به تصویر نمیکشد.شبکه های استعماری مسائل را به گونهای دیگر نشان می دهند و به افراد مجالاندیشیدن نمی دهند.
8. همانگونه که اعتیاد به مواد مخّدر، ویران گر بنیادهای اخلاقی و خانوادگی و اجتماعی است، اعتیاد به برنامههای مخرب ماهوارهای نیز ارزشهای اخلاقی و خانوادگی و اجتماعی را به شدت تهدید می کند.