کد خبر: ۲۹۷۰۰۱
زمان انتشار: ۱۹:۰۳     ۲۹ بهمن ۱۳۹۳
رئیس انجمن علمی اقتصاد اسلامی با بیان اینکه هیچ جسارتی در دولت فعلی نمی‌بینیم، گفت: در شاخص‌های اقتصادی کشور تغییر معناداری، قبل و بعد از ابلاغ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی دیده نمی‌شود.
به گزارش پایگاه 598 به نقل از تراز؛ میثم موسایی، عضو هیئت‌علمی دانشگاه تهران در گفتگو با تراز، در خصوص بررسی اقدامات دولت در اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی پس از یک سال ابلاغ، اظهار داشت: سیاست‌هایی که درزمینهٔ اقتصاد مقاومتی ابلاغ شد، چیز به‌غیراز همان سیاست‌های که با عناوین دیگر از ابتدای انقلاب تاکنون مطرح بوده، نيست.
اقتصاد مقاومتی مسیر پیشرفت بدون تابلو ریاضت
وی بابیان اینکه اقتصاد مقاومتی همان مسیر پیشرفت اقتصادی بدون تابلو ریاضت اقتصادی است، افزود: سیاست‌های پولی و مالی، افزایش مشارکت مردم در اقتصاد، اجرای صحیح اصل ۴۴ قانون اساسي جزئی از سیاست‌های اقتصادی مقاومتی است و این سیاست‌ها تلاش می‌کند با ظرفیت‌های دورن زا و داخلی، نرخ رشد اقتصادی پایدار را برای کشور ارمغان بیاورد.
درآمد نفت در توسعه اقتصادی ایران نقش جدی ندارد
عضو هیئت‌علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه درآمدهای فروش نفت در رشد و توسعه اقتصادی ایران نقش جدی ندارد و همه دولتمردان و نهادها باید به سمت اقتصاد مقاومتی حرکت کنند، گفت: اقتصاد ایران به نفت وابسته است اما بدون نفت هم می‌توانیم کشور را اداره کنیم و ظرفیت‌های بسیار بالایی در اقتصاد وجود دارد که می‌تواند جایگزین مناسبی برای دلارهای نفتی باشد که برای رسیدن به این هدف برنامه و نقشه راه می‌خواهد که این نقشه همان اقتصاد مقاومتی است.
وی ادامه داد: تا نقشه راه و برنامه عملیاتی اقتصاد مقاومتی فاصله داریم و دولت باید از خودش شروع کند و هزینه‌ها را کاهش دهد و اقتصاد بدون نفت را پایه‌گذاری کند.
اقتصاد بدون نفت امکان‌پذیر است
موسایی با بیان این مطلب که اداره اقتصاد کشور بدون نفت به سیاست‌های منظم و هوشمندانه نیاز دارد، بیان کرد: بخشی از مشکلات اقتصادی کشور ساختاری است و اقتصاد بدون نفت با اصلاح ساختاری در مدیریت، اقتصاد و قوانین امکان‌پذیر می‌شود.
این اقتصاددان در خصوص عملکرد دولت در یک سال اخیر پس از ابلاغ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی گفت: در اجرای این سیاست‌ها با توجه به روند متغیرهای اقتصادی و شاخص‌هایی که توسط مؤسسات بین‌المللی اعلام می‌شود، مانند نرخ رشد تولید، میزان سرمایه‌گذاری خارجی که خیلی رشد نداشته، نرخ بالای بهره بانکی برای دریافت تسهیلات، رکود حادم در بازارهای مالی و در اقتصاد واقعی یعنی کسب‌وکار و نبودن فضای مناسب کسب‌وکار، شاهد تغییر اساسی و معناداری، در سیاست‌های دولت نبودیم.
دولت نقشی در وابستگی بودجه به نفت نداشت
وی با طرح این سؤال که لایحه بودجه ۹۴ چه تفاوتی با بودجه سال‌های گذشته دارد، ادامه داد: لایحه بودجه تفاوت قابل‌توجه و معناداری نسبت به قبل ندارد، غیر از کاهش وابستگی به نفت که آن‌هم به دليل افت قیمت در بازارهای جهانی، بر لایحه تحمیل‌شده است.
این استاد دانشگاه گفت: امروز شاهد بحث بر سر قيمت هر بشکه نفت در بودجه هستیم که با توجه به این اوضاع عملاً هیچ کاهش وابستگی به نفت صورت نمی‌گیرد.
موسایی اضافه کرد: می‌تواند نتیجه گرفت که تفاوت معناداری مشاهده نمی‌شود که بگوییم در این حوزه عملکرد دولت در اجرای اقتصاد مقاومتی است و امروز همان روند گذشته ادامه دارد.
برنامه‌های دولت بعد از ابلاغ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی تغییر معناداری نکرد
وی با بیان اينکه محافظه‌کاری دولت باعث شد هیچ‌گونه تغییر اساسی در حوزه اقتصاد نداشته باشیم، گفت: مثلاً کاری که دولت می‌توانست انجام دهد حذف یارانه نقدي ثروتمندان و طبقات درآمدی بالای جامعه بود که باید انجام می‌شد. وزیر اقتصاد اعلام کرد ۱۰ میلیون نفر از اقشار پردرآمد را شناسایی کردیم.
این اقتصاددان تصریح کرد: اگر این افراد شناسایی شدند، چرا هنوز به آن‌ها یارانه پرداخت می‌شود، درحالی‌که این کار غیرعقلانی است؛ اگر هم شناسایی نشده، پس اعلام این خبر توسط یک مقام رسمی درواقع کار غیراخلاقی است و هر دو موضوع باید توسط نهادی‌های نظارتی مورد مواخذه قرار بگیرند.
وی ادامه داد: یقین دارم که تعداد کسانی که به یارانه نیاز ندارند به بیش از ۱۰ میلیون نفر هستند و می‌توان به‌راحتی با یک محاسبه ساده حدود ۳۰ درصد از افرادی که یارانه دریافت می‌کنند را حذف کرد و باید اين کار را از ابتدا انجام می‌دادیم.
رئیس انجمن علمی اقتصاد اسلامی بیان کرد: باید فقرا را شناسایی کنیم نه این‌که بیایم به همه یارانه بدهیم و ثروتمندان را حذف کنیم، دولت چنین کاری را انجام نمی‌دهد، البته دولت قبل هم این کار درست اجرا نکرد و دراین‌بین سهم بخش تولید پرداخت نشد و درآمد حاصل از هدفمندسازی یارانه‌ها را به خانوارها دادند.
دولت جسارت ندارد
موسایی ادامه داد: برای این‌که بتوانید یک‌روند غلط را اصلاح کنید، جسارت نیاز دارد ولی هیچ جسارتی در دولت فعلی نمی‌بینیم و می‌خواهند به همان روش دولت قبل ادامه دهند و این به نفع اقتصاد کشور نیست.
وی تصریح کرد: امروز در شاخص‌های اقتصادی کشور تغییر معناداری، قبل و بعد از ابلاغ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی دیده نمی‌شود و حتی در ادبیاتی که دولتمردان در این حوزه بیان می‌کنند، نشانی از ایمان واقعی به این راه و نقشه نیست و سیاست‌ها فقط در حد کلیات تعیین شد.
اعتقاد تنها کافی نیست
استاد دانشگاه تهران گفت: اعتقاد تنها کافی نیست و دولت باید برنامه داشته باشد و بایستی اثر سیاست‌های ابلاغی در برنامه‌ها و اجرای آن دیده شود که این اثر مشاهده نمی‌شود.
موسایی با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی می‌گوید دولت باید هزینه‌های خود را کاهش دهد یکی از همین بحث‌ها پرداخت یارانه‌ها بود، بیان داشت: چرا این کار را انجام نمی‌دهند، اگر چنین اعتقادی و برنامه دارند و می‌گویند شناسایی کردیم و ... و پس دو سال چه‌کاری انجام دادند؟
وی اضافه کرد: این‌ها تناقض‌هایی است که وجود دارد، عزم به تنهای کافی نیست و باید برای رسید به آن هدف برنامه داشته باشند و این برنامه را باید هرلحظه اندازه‌گیری کرد و اعلام کنند چه‌کاری در حوزه اقتصاد مقاومتی انجام دادند که قبلاً انجام‌نشده و باید یک تغییر معناداری درروند متغیری‌های اقتصادی مشاهده کنیم، چنین چیزی مشاهده نمی‌شود

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها