کد خبر: ۲۹۵۳۸۷
زمان انتشار: ۱۴:۱۲     ۲۵ بهمن ۱۳۹۳
بی بی سی: کارشناسان می گویند حوزه ای که او(وزیر دفاع جدید آمریکا) می تواند نقش مهمی در دولت اوباما ایفا کند مسایل مرتبط با پرونده اتمی ایران است. او یکی از اعضای گروه نویسندگان تحقیق استراتژیکی است که اهرم نظامی در برابر ایران را لازم می دانند.
به گزارش پایگاه 598 به نقل از جام نیوز، روز پنجشنبه "اشتون کارتر" با تأیید سنای آمریکا رسما به وزارت دفاع آمریکا رسید.

سایت بی بی سی در مقاله ای با عنوان "رئیس تازه پنتاگون؛ مردی برای تمام فصول" به بررسی مواضع و سوابق وزیر دفاع جدید آمریکا پرداخته است.

به نوشته بی بی سی، سابقه موضع‌گیری‌های کارتر در زمینه منع تکثیر سلاح اتمی نشان می دهد که او ممکن است موضعی سرسختانه در قبال پرونده هسته ای ایران اتخاذ کند.

درادامه مقاله سایت انگلیسی بی بی سی فارسی (BBCPERSIAN) می خوانیم:

ارزیابی ها نشان می دهد که اشتون کارتر با اشراف کاملی که به امور دفاعی و امنیتی آمریکا دارد می تواند از دامنه انتقادهای جمهوریخواهان علیه دولت اوباما بکاهد.

وزیر دفاع تازه آمریکا، اشتون کارتر، پیشاپیش گفته است در طرح خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان که برای پایان ۲۰۱۶ برنامه ریزی شده، بازنگری خواهد کرد.

آقای کارتر، ۶۰ ساله، از اکتبر۲۰۱۱ تا پایان سال ۲۰۱۳ شخص شماره دو پنتاگون و معاون وزیر دفاع پیشین چاک هیگل بود اما بعد در پی بروز اختلاف نظرهایی از این وزارتخانه فاصله گرفت.

با این حال او سابقه ای طولانی در پنتاگون دارد و در دولت‌های دموکرات دو دهه اخیر در آمریکا فعال بوده است. با آغاز به کار دولت نخست اوباما، آقای کارتر به عنوان معاونت امور تکنولوژی و لجستیک پنتاگون منصوب شد.

سابقه او در وزارت دفاع آمریکا البته به دوره اول ریاست جمهوری بیل کلینتون بر می‌گردد، هنگامی که در سال ۱۹۹۳ مسئولیت جمع‌آوری کلاهک‌های هسته ای از کشورهای تازه استقلال یافته از جمله اوکراین، قزاقستان و بلاروس به او واگذار شد.

وزیر دفاع جدید آمریکا به واسطه تحصیلات آکادمیکی که داشته، درکی مستقیم از مسایل مرتبط با انرژی اتمی از جمله زرادخانه‌های هسته ای دارد.

اشتون کارتر، پس از لیسانس فیزیک و فوق لیسانس در زمینه تاریخ قرون وسطی، در پایان دهه ۱۹۷۰ از دانشگاه آکسفورد دکترای فیزیک نظری گرفت.

او تا پیش از ورود به وزارت دفاع آمریکا در اوایل دهه ۱۹۹۰، چهره ای آکادمیک در دانشگاه هاروارد بود که به مطالعات فیزیک اتمی و چگونگی مهار تسلیحات هسته ای اشتغال داشت.

در محافل سیاسی واشنگتن از اشتون کارتر به عنوان چهره ای زبده نام برده می شود که هم بر امور دفاعی و نظام اداری آمریکا واقف است و هم از دانش فنی تسلیحات کشتار جمعی آگاهی دارد.

برخلاف چاک هیگل که تا سال ۲۰۱۱ و هنگام در دست گرفتن وزارت دفاع آمریکا سناتور بود آقای کارتر سال ها در این وزارتخانه در رده مدیریتی کار کرده و ساختار پنتاگون را می شناسد.

آقای کارتر چهارمین وزیر دفاع کابینه باراک اوباما پس از رابرت گیتس، لئون پانه‌تا، و چاک هیگل است که بر خلاف پیشنیانش در حزب دموکرات عضویت دارد.

لئون پانه‌تا پیشتر در کتاب خاطراتش، توانایی‌های آقای کارتر را ستوده و او را "موتور محرکه" پنتاگون دانسته است.

با وجود آنکه اشتون کارتر هرگز یونیفرم نظامی نپوشیده، بنا به گزارش ها چهره ای پرطرفدار در میان نیروهای نظامی آمریکا در نقاط مختلف جهان محسوب می شود.

گزارش شده که او نقش مهمی در تجهیز و ارتقای وضعیت ایمنی سربازان آمریکایی مستقر در افغانستان و عراق داشته است.

همچنین برخی موضع گیری های آقای اشتون به احتمال بروز اختلاف نظر او و رییس جمهوری باراک اوباما دامن زده است.

پیش از آنکه اوباما نیروهای آمریکایی را در سال ۲۰۱۰ از عراق خارج کند آقای کارتر یکی از مخالفان این طرح بوده که اعتقاد داشته باید هسته ای قوی از نیروهای آمریکایی برای مقابله با تهدیدهای آتی در آن کشور باقی بماند.

در آن هنگام کاخ سفید گفت دولت وقت عراق با شرایط ادامه حضور نیروهای آمریکایی موافقت نکرده است.

آقای کارتر همچنین یکی از مخالفان کاهش بودجه نظامی آمریکا بوده که در سال‌های اخیر به دست باراک اوباما و کنگره صورت گرفته است.

جمهوری خواهانی که در اولین جلسه پرسش و پاسخ با اشتون کارتر در سنا با او صحبت می کردند دل در گرو اختلافات ظاهری کاخ سفید و آقای کارتر دارند اما در عین حال نگرانند که اشتون کارتر نیز بعد از ورود به کابینه دولت، مانند پیشینیانش پشت به کنگره و رو به کاخ سفید داشته باشد.

سناتور جان مک کین، از حزب جمهوری خواه یکی از قانونگذاران آمریکایی بود که در برابر آقای کارتر از بیم و امید های خود گفت: »رابرت گیتس، و لئون پنتا، دو وزیر دفاع پیش از شما به شدت از دخالت های کاخ سفید در پنتاگون ناراضی بودند و منتقد جدی متمرکز شدن بیش از حد سیاست دفاعی کشور.

چاک هیگل وزیر قبل از شما هم براساس گزارشهای زیاد از همین موضوع ناخرسند بود. من واقعا امیدوارم رییس جمهوری که شما را نامزد کرده، قدرت رهبری هم دراختیارتان بگذارد.»

چالش‌های پیش‌رو

در روزهایی که به نظر می رسد مقابله با بنیادگرایی اسلامی و نبرد با داعش به اصلی‌ترین دغدغه وزارت دفاع آمریکا تبدیل شده است سابقه اشتون کارتر نشان می دهد که او اشراف کاملی به مسایل خاورمیانه ندارد.

با این حال، آقای کارتر اخیرا گفته است جزییات نبرد با گروه موسوم به "دولت اسلامی" [تروریست های داعش] در عراق و سوریه را زیر نظر دارد و می داند که ممکن است حوزه فعالیت شبه‌نظامیان داعش به افغانستان کشیده شود.

در زمینه عراق، آقای کارتر گفته است که از مسلح کردن عشایر سنی و پیوستن آنها به ارتش ملی عراق برای مقابله با داعش حمایت می کند.

وزیر دفاع آمریکا همچنین خواستار گسترش همکاری با پاکستان در زمینه مبارزه با تروریسم شده و گفته واشنگتن باید تلاش بیشتری انجام دهد تا افغانستان و پاکستان در این زمینه با یکدیگر همکاری کنند.

در شرایطی که چشم انداز عملکرد آقای اشتون در مبارزه با بنیادگرایی اسلامی چندان روشن نیست کارشناسان می گویند حوزه ای که او می تواند نقش مهمی در دولت اوباما ایفا کند مسایل مرتبط با پرونده اتمی ایران است.

دولت اوباما تا آخر ماه ژوئن فرصت دارد تا در قالب مذاکرات اتمی با ایران به توافقی جامع با تهران دست یابد.

اگر توافق اتمی بین ایران و گروه کشورهای موسوم به ۵+۱ در مهلت مقرر حاصل نشود برخی کارشناسان می گویند سابقه آقای کارتر نشان می دهد که او موضعی تند در این باره خواهد گرفت.

آقای کارتر ضمن پشتیبانی از مذاکرات دیپلماتیک با ایران با هدف مهار برنامه هسته ای تهران، در سال ۲۰۰۸ یکی از اعضای گروه ویژه ایران و نویسندگان تحقیق استراتژیکی است که اهرم نظامی را یکی از اهرم های لازم در مقابله با بحران هسته ای ایران بر می شمرد.

او در سال ۱۹۹۴ یکی از افراد دولت کلینتون بود که از طرح حمله به تاسیسات اتمی کره شمالی برای بازداشتن این کشور از دستیابی به سلاح هسته ای حمایت می کرد.

چند سال بعد، آقای کارتر در گفتگو با شبکه پی‌بی‌اس گفت حمله به کره شمالی می توانست با جنگی "وحشتناک" همراه شود اما ارزش این را داشت که از "فاجعه اتمی شدن کره شمالی" جلوگیری کند.

وزیر دفاع آمریکا در همان مصاحبه، دستیابی کره شمالی به سلاح اتمی را "شکستی بزرگ برای امنیت آمریکا" توصیف کرد.

با این همه، همکاری در تدوین یک مطالعه استراتژیک، کاری متفاوت از ترغیب رئیس جمهوری آمریکا به اقدام نظامی علیه یک کشور است.

ویلیام پری وزیر دفاع آمریکا در دولت کلینتون با اشاره به تجربه وسیع آقای کارتر از جمله در زمینه تاریخ قرون وسطی می گوید: «او صرفا یک چهره آکادمیک نیست که تنها از مسایل تکنیکی آگاه باشد. او مردی برای تمام فصول است.»
تقویم اخبار جام نیوزدی برای تمام فصول است.»
اخبار ویژه
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها