به گزارش پایگاه 598 به نقل از رجانیوز، وزارت خزانهداری آمریکا در اقدامی جدید، 9 شخص و نهاد را بهبهانه کمک به تهران در دور زدن تحریمها، به لیست تحریمهای ضدایرانی اضافه کرد.
وزارت خزانهداری آمریکا مدعی است که این 9 شخص و نهاد را بهدلیل حمایت از تلاشهای ایران برای دور زدن تحریمها و آنچه نقض حقوق بشر از جمله سانسور خوانده، تحریم کرده است.
در حالی که بنا بر اعتقاد برخی ناظران افزودن 9 نفر جدید به لیست تحریمها، تحریمی جدید محسوب میشود، مقامات وزارت خزانه داری آمریکا در بیانیهای اعلام کردند اقدام فوق تلاش برای اجرای تحریمهای موجود است.
دیوید کوهن معاون تروریسم و اطلاعات مالی وزارت خزانهداری آمریکا در این بیانیه آورده است: با اینکه ما از اعمال هر گونه تحریمهای جدید مرتبط با برنامه هستهای ایران در حالی که مذاکرات در جریان است، حمایت نمیکنیم... با گفتار و اعمال تصریح کردهایم که به اجرای تحریمهای موجود ادامه خواهیم داد.
بر اساس بیانیه وزارت خزانهداری موارد تحریمی جدید شامل موارد زیر هستند:
حسین زیدی (تابعیت ایران و سنتنویس)، سیدکمال یاسینی (تابعیت ایران)، عزیزالله اسدالله قلندری (تابعیت افغان)، تیمور عامری، اسدالله سیفی، آناهیتا نصیربیک (تابعیت ایران)
شرکت بازرگانی عمومی بلفاست (محل شرکت دوبی)، شرکت فناوریهای نرمافزاری دوران (محل شرکت ایران)، و شرکت ابیسک (Abyssec).
طبق ادعای وزارت خزانهداری آمریکا، زیدی و یاسینی در تبدیل ریال به دلار و انتقال آن به ایران فعالیت داشتهاند. همچنین گفته شده است قلندری که تابعیتی افغانی دارد با یاسینی همکاری میکرده است. قلندری، یاسینی و شرکت بازرگانی عمومی بلفاست نیز انتقال دلار به ایران را تسهیل میکردهاند.
تا کنون نیز شرکت بازرگانی عمومی بلفاست مبلغ 250 میلیون دلار را تبدیل کرده و قلندری نیز از طریق چند کشور این پول را به ایران منتقل کرده است. از نیمه سال 2014 نیز سیفی و عامری هرکدام صدها میلیون دلار را به ایران منتقل کردهاند. همچنین نصیربیک از مقامات بانک آسیا بهدلیل پشتیبانی مالی و تکنولوژیکی از بانک مرکزی ایران در تحصیل دلار آمریکا تحت تحریم قرار گرفته است. شرکت نرمافزاری دوران نیز بهدلیل کمک به انجام سانسور اینترنت در ایران تحت تحریم قرار گرفته است. همچنین شرکت ابیسک بهدلیل کمک به سپاه پاسداران تحریم شده است.
واکنش وزارت امور خارجه ایران
هر چند پس از امضای توافق ژنو هرگاه کاخ سفید تحریم های جدیدی علیه ایران را به تصویب می رساند، وزارت امور خارجه با توجیه این اقدامات خلاف توافق آمریکایی ها آن را به صورت مستقیم برخلاف نص توافق ژنو عنوان نمی کردند.
حتی بهمن ماه سال گذشته و پس از تحریم 32 نفر و شرکت مرتبط با برنامه هسته ای ایران، وزارت امور خارجه روسیه از این اقدام آمریکا انتقاد کرد و آن را نقض مستقیم توافق ژنو دانست، اما وزیر امور خارجه ایران تحریم های جدید را تنها برخلاف روح توافق ژنو عنوان کرد.
با این حال پس از اعلام تحریم های جدید آمریکا، مرضیه افخم سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری به این موضوع واکنش نشان داد و گفت: "اقدام جدید آمریکا در تحریم برخی افراد و شرکتها را شدیدا تقبیح کرده و خلاف تعهدات آمریکا بر اساس توافقنامه موقت ژنو میدانیم... چنین حرکتی نقض صریح اصل حسن نیت است."
وی در ادامه افزود که این نوع اقدامات دارای "مصارف داخلی" بوده و تأثیری بر مناسبات تجارت خارجی ایران نخواهد داشت.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در حالی اقدام اخیر آمریکا در تحریم های جدید علیه کشورمان را برخلاف توافق ژنو عنوان کرده است که دی ماه سال گذشته، عباس عراقچی وضع هرگونه تحریم جدید را سبب پایان مذاکرات هسته ای و تعلیق توافق ژنو عنوان کرده بود.
معاون وزیر امور خارجه 22 دی ماه در برنامه گفتگوی ویژه خبری در این باره گفته بود: «تحریم جدید توافق ژنو را متوقف میکند... ما اعلام کردهایم که در صورت تحریم دوباره مذاکره نخواهیم کرد»
سئوالی که مسئولان وزارت امور خارجه باید به آن پاسخ دهند آن است که اقدام متقابل ایران در برابر نقض توافق ژنو چیست؟
آیا همانگونه که آقای عراقچی گفته است وزارت امور خارجه ایران اجرای توافق ژنو را متوقف میکند و یا آنکه همانند تجربه های پیشین بدون هیچ واکنش کاربردی و نتیجه بخش از کنار نقض این توافق به راحتی می گذرد و مسیر برای تحریم های بیشتر و نقض توافق ژنو از سوی آمریکاییها هموارتر میشود.
سایز اصلی (اینجا) منبع جدول: تسنیم