به گزارش پایگاه 598، حسین پاکدامن در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری فارس، آلزایمر را بیماری تخریبی ماده خاکستری مغز عنوان کرد و اظهار داشت: آلزایمر بیماری پیشروندهای است که معمولاً سن شروع آن 60 سالگی به بالا است و به صورت تصاعدی با افزایش سن شانس ابتلا به آن بالا میرود.
وی افزود: افراد 65 ساله 5 درصد امکان ابتلا به آلزایمر را دارند و افراد 85 ساله با احتمال 35 درصد به این بیماری مبتلا میشوند.
* علائم آلزایمر با اختلال در حافظه شروع میشود
این متخصص مغز و اعصاب گفت:علائم آلزایمر در سال اول ابتدا به صورت اختلال در حافظه شروع میشود و سایر علائم مانند قضاوت، محاسبه و صحبت کردن بعدها خود را نشان میدهد. فرد مبتلا ابتدا اشکالات مختصری در حافظه دارد و بعد از یک سال موقع خرید در حساب کردن دچار مشکل میشود و چنانچه چند قلم جنس از فروشگاه خرید کند نمیتواند قیمت آنها را محاسبه کند.
* افسردگی و حالتهای تهاجمی در انتظار مبتلایان
مدیر گروه بیماریهای مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: مبتلایان به آلزایمر بعد از 2 سال دچار اختلالات روحی میشوند که خود را به صورت کم حوصلگی، افسردگی، اضطراب و حالتهای تهاجمی نشان میدهد. بعد از گذشت 3 سال نیز مبتلایان قادر به انجام کارهای روزمره خود نیستند. همچنین اطرافیان بیمار بعد از 4 سال مجبور میشوند که در غذا دادن و امور شخصی به فرد مبتلا کمک کنند بعد از 6 سال نیز مجبور میشوند آنها را جهت نگهداری به مراکز سالمندان بسپارند و بعد از 8 سال بیمار میمیرد.
* هر اختلال حافظهای آلزایمر نیست
رئیس انجمن علوم اعصاب ایران گفت: اختلال در حافظه به معنای ابتلا به آلزایمر نیست و برخی این حالت را به اشتباه آلزایمر میپندارند اختلال حافظه میتواند شروع بیماری آلزایمر باشد اما خود دلایل گوناگونی دارد و ممکن است بر اثر اضطراب باشد چرا که در اضطراب نیز افراد دچار اشکال در حافظه میشوند بنابراین هر نوع اختلال حافظه لزوماً آلزایمر نیست.
این نورولوژیست اظهار داشت: تشخیص آلزایمر بسیار دقیق است و توسط معاینات بالینی، نورولوژی، گرفتن تاریخچه، MRI، سیتی اسکن، الکتروانسفالوگرافی و تستهای سایکولوژیک انجام میشود.
وی افزود: تحقیقات نشان میدهد PET اسکن میتواند چند سال قبل از شروع آلزایمر اختلال پاتولوژیک مغز را که موجب این بیماری میشود را تشخیص دهد.
* آلزایمر موجب کوچک شدن مغز میشود
مدیر گروه بیماریهای مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار داشت: ماده آمیلوئیدپتا که شیمیایی است و در ایجاد آلزایمر نقش دارد در لوب گیجگاهی در منطقه هیپوکامپ وجود است و در مراحل اولیه بیماری رسوپ میکند و موجب تخریب نسج مغز میشود و این تخریب به تدریج از ناحیه کورتکس یا قشر مخ شروع میشود و به تمام مغز ادامه مییابد و موجب چروکیدگی نسج مغز یا کوچک شدن آن میشود و همزمان بطنهای مغز بر اثر تجمع مایه بزرگ میشوند.
* تعداد مبتلایان به آلزایمر در جهان تا 2050 به 115 میلیون نفر میرسد
پاکدامن گفت: در حال حاضر 36 میلیون نفر در جهان به آلزایمر مبتلا هستند و پیشبینی میشود هر 20 سال تعداد مبتلایان دو برابر شود. گزارش شده است در 2030 میلادی مبتلایان به آلزایمر به 65 میلیون نفر میرسند و در 2050 تعداد مبتلایان 115 میلیون نفر خواهد بود.
وی افزود: هزینههای زیادی برای تشخیص و درمان قطعی آلزایمر وجود دارد در حال حاضر در دنیا 314 میلیارد دلار هزینه تشخیص، درمان، نگهداری و کارهای تحقیقاتی بیماران آلزایمر میشود. همچنین در آمریکا 120 میلیارد دلار برای این بیماری هزینه میشود.
* 3 ژن عامل ایجاد آلزایمر
مدیر گروه بیماریهای مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: تاکنون 3 ژن برای بیماری آلزایمر شناخته شده است و کسانی که سابقه خانوادگی برای ابتلا به این بیماری را دارند بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا هستند. توصیه میشود افراد در صورت بروز مشکل حافظه به پزشک مراجعه کنند تا در صورت وجود علائم آلزایمر اقدامات درمانی آغاز شود.