کد خبر: ۲۷۹۱۲۶
زمان انتشار: ۱۳:۱۲     ۲۷ آذر ۱۳۹۳
درگیری‌های گولن و اردوغان حتی به مجلس هم کشیده شد. در این روند با اقدامات اردوغان علیه حامیان گولن در نیروی پلیس و دادگستری، مجلس این کشور جهت برقراری توازن قوا قانونی را با جنجال فراوانی تصویب کرد.
به گزارش پایگاه 598 به نقل از فردا، فضای داخلی امروز ترکیه صحنه درگیری و تنش میان اردوغان و حامیان فتح الله گولن است. موضوعی که از یک سال پیش تا به امروز ادامه دارد و تحولات داخلی این کشور تحت تاثیر آن قرار دارد. فتح الله گولن، رئیس جماعت نور که ریاست مدارس متعددی را در ترکیه بر عهده دارد در اوائل ریاست دولت اردوغان با وی رابطه حسنه‌ای داشته است.گولن از امام جماعتی مسجد کوچکی در یک قصبه در ارزروم به یک امپراتوری بزرگ دست یافته است. پیش از این طیب‌ اردوغان بارها از او برای بازگشت به ترکیه دعوت کرده بود. اکثر رهبران حزب عدالت و توسعه نیز از شاگردان و دانش آموختگان مدارس وی بنام ( ایمام حاطیب ـ تربیت مدرس و امام خطیب و امام جماعت) هستند. مدارس گولن در کشورهای دیگر نیز گسترده شده اند.اما با تیرگی روابط این دو، متوقف ساختن فعالیت این مدارس در دستور کار دولت ترکیه قرار گرفته و با تصویب قانون اصلاحات سیستم آموزشی ترکیه قرار است این مدارس از اول سپتامبر 2015 تعطیل شوند. درآمد اصلی جنبش تحت رهبری گولن، موسوم به جنبش خدمت که سابقه 50 ساله دارد، از این کلاس‌ها تامین می‌شود.گفته می شود این مدارس سالانه 5 میلیارد دلار درآمد دارند.

اما خصومت گولن و اردوغان از کجا آغاز شد؟رسانه‌های ترکیه خصومت بین اردوغان و گولن را با انتشار سندی در روزنامه لیبرال «طرف» در ارتباط می‌دانند. این روزنامه با انتشار سندی مدعی شد که طیب اردوغان قصد از میان بردن جنبش مذهبی فتح‌الله گولن را دارد.

محمد بارانسو، نویسنده سرشناس روزنامه طرف اواخر ماه نوامبر سال گذشته سند محرمانه‌ای مربوط به سال 2004 میلادی منتشر کرد. در این نامه که به امضای اردوغان و عبدالله گل وزیر امور خارجه وقت رسیده بود، شورای امنیت ملی ترکیه آشکارا از دولت خواسته بود تدابیری را برای پایان دادن به فعالیت‌های جنبش فتح‌الله گولن به اجرا در آورد.

جنگ لفظی اردوغان و گولن به رسانه‌های نزدیک به دولت و حامیان گولن نیز کشیده شد.کم کم این اختلافات سبب شد تا حامیان اردوغان و گولن حساب خود را از هم جدا کنند و دشمنی این دو آغاز شود.

 

اما این دشمنی زمانی اوج گرفت که در سال گذشته در همین روزها حامیان گولن فساد اعضای کابینه اردوغان را افشا کردند و فسادی که در آن پای تاجر ایرانی الاصل، رضا ضراب همسر ابرو گوندش خواننده زن ترکیه‌ای نیز بدان باز شد. حامیان گولن این موضوع را به سرعت به عنوان یک مساله سیاسی علیه دولت ترکیه بدل کردند. با سیاسی شدن این ماجرا اردوغان آن را به عنوان یک کودتا علیه دولت خود قلمداد کرد و با برکناری برخی از مسئولان قضایی این پرونده این ماجرا را حل و فصل کرد. اما درست در سالگرد این واقعه در ترکیه اردوغان به فکر انتقام جویی از گولن افتاد.

در این زمینه پلیس ترکیه در عملیاتی شبانه حداقل 24 نفر از مخالفان دولت را بازداشت کرد.در این اقدام که در ساعت‌های نخستین بامداد یکشنبه رخ داد، پلیس به مقر روزنامه زمان، یکی از پرتیراژترین روزنامه‌های ترکیه و شبکه تلویزیونی سامانیولو حمله کرد که با واکنش کارکنان و بعضی از هواداران این رسانه‌ها مواجه شد. در فهرست افرادی که به دستور دادستان عمومی استانبول بازداشت شده‌اند، نام هدایت کاراجا، رئیس شبکه تلویزیونی سامانیالو، یک فرمانده ارشد پلیس، چند روزنامه‌نگار و تهیه کننده به چشم می‌خورد.
 
گفتنی است در پی انتشار خبرهایی مبنی بر تصمیم دولت ترکیه برای دستگیری 400 تن از مخالفان اردوغان و احتمال توقیف روزنامه زمان، دیروز صدها تن در مقابل ساختمان دادسرای استانبول تجمع کردند. همچنین شایعه احتمال آغاز عملیات گسترده نیروهای امنیتی برای دستگیری 400 تن از مخالفان دولت ترکیه از جمله 150روزنامه نگار، همزمان با سالگرد افشای فایلهای صوتی مربوط به فساد مالی نزدیکان اردوغان در سال گذشته،موجب تجمع صدها نفر در مقابل ساختمان دادسرای استانبول شد. این فایلها توسط هواداران جماعت گولن و روزنامه زمان که به ارتباط نزدیک با جماعت یاد شده معروف است منتشر شده بود.

جالب اینجاست که درگیری‌های گولن و اردوغان حتی به مجلس هم کشیده شد. در این روند با اقدامات اردوغان علیه حامیان گولن در نیروی پلیس و دادگستری، مجلس این کشور جهت برقراری توازن قوا قانونی را با جنجال فراوانی تصویب کرد که در آن اختیارات وزیر دادگستری در شورای عالی قضات را افزایش یافت. قانونی که حتی به کتک کاری و ضد و خورد میان نمایندگان مخالف و موافق انجامید و بینی یکی از نمایندگان اپوزیسیون دولت اردوغان شکست. این شورا منتقد برخورد دولت با قضات و مقام‌های پلیس بود و بر روی بر هم خوردن توازن قوا تاکید داشت. موضوعی که اینک فتح الله گولن هم بر آن تاکید می‌کند.

 

 

وی با انتقاد از سیاست‌های اردوغان در ترکیه که به شکست سیاست خارجی و منزوی شدن این کشور منجر گشته است، پس از گذشت صد روز از ریاست جمهوری اردوغان، او را متهم کرد که در حال تبدیل کردن ترکیه به کشوری با حاکیمت فردی است. موضوعی که با ساخت کاخ سفید اردوغان در ترکیه و ساکن شدن وی در این کاخ بیشتر موردانتقاد قرار گرفت. گولن به روزنامه آلمانی "زود دویچه سایتونگ"گفته است، پس از رهایی ترکیه از یوغ نظامیان، حزب عدالت و توسعه به رهبری اردوغان، یوغ حزبی در ترکیه ایجاد کرده است.

پس از جنجال سال گذشته فساد در دولت ترکیه، اردوغان از باراک اوباما خواسته بود گولن را از آمریکا اخراج کرده و تحویل ترکیه دهد.

کمال قلیچداراوغلو، رهبر اپوزیسیون در پارلمان ترکیه در پی موج دستگیری‌های روز یکشنبه، دولت را متهم به "کودتا" و همبستگی خود را با دستگیر‌شدگان اعلام کرد.
 
در عوض به گفته‌ی یک فرد نزدیک به اردوغان، احمد داوداوغلو، نخست‌وزیر ترکیه در پی این عملیات گفته است: «هر کس تقاص کاری را که کرده و تقاص رفتار ضددمکراتیک خود را پس خواهد داد.»

اینک اردوغان از گولن به عنوان دشمن شماره یک خود یاد کرده است و در همین راستا به نظر می رسد تنش میان دولت ترکیه و جماعت نور ادامه دار باشد با توجه به اینکه موضوع تعطیلی مدارس گولن در ترکیه که در آینده در دستور کار دولت قرار گرفته است و پیشینه طول و درازی در تاریخ این کشور دارد قطعا به یکی از جنجال برانگیزترین حوادث داخلی این کشور بدل خواهد شد. تحلیلگران این کشور مطرح می کنند که اختلاف میان این دو بیشتر به نفع اپوزیسیون دولت تمام خواهد شد. اما موضوع قابل توجهی که در این روند مطرح است تشکیل یک اپوزیسیون جدید با رگه های دینی و قومی علیه دولت ترکیه است که قدرت نفوذ زیادی هم در این کشور دارد و می تواند برای ترکیه دردسر ساز شود. با توجه به اینکه جماعت گولن در ترکیه از درجه نفوذ بالایی برخوردار هستند این موضوع می تواند برای اردوغان مشکل ساز شود. تحولات دو روز پیش این موضوع را به اثبات رساند و باید دید در آینده دشمنی این دو به کدام سمت گرایش خواهد یافت.



نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها