به گزارش سرویس
اقتصادی پایگاه 598، تاریخچه بورس در ایران به 47 سال پیش بر میگردد. بورس که به
سه بخش بورس کالا، بورس ارز و بورس اوراق بهادار تقسیم می شود یک بازار متشکل سرمایه
است که در آن سهام شرکتهای خصوصی و دولتی طبق قانون خاصی خرید وفروش میشود و
نقدینگی و پس انداز بخش خصوصی را برای بلند مدت جمع آوری می کند. نقدینگی که مشکلی
اساسی در اقتصاد ایران می باشد و در نهایت به تورم می انجامد توسط بورس مدیریت می
شود و به سمت انجام پروژه ها هدایت می شود.
امروزه بورس نقش اساسی در اقتصاد دنیا ایفا می کند و از طریق جذب سرمایه های راکد و ارتباط بین عرضه و تقاضا معاملات بازار را کنترل می کند. جلوگیری از نوسان قیمت در اقتصاد با قیمت گزاری سهام و اوراق بهادار در بورس انجام می گیرد و در نتیجه سرعت انجام پروژه های اقتصاد را بیشتر می کند. بورس همچنین مردم را به پسانداز تشویق و بدین وسیله باعث به کارگیری پسانداز مردم در فعالیتهای اقتصادی میشود.
بورس در اوایل دولت احمدی نژاد شاهد نزول شدیدی بود اما در نهایت به وضعیت مطلوبی رسید. با آغاز دولت حسن روحانی شوکی بر بورس وارد شد و قله 89 هزار واحدی را فتح کرد. بعد از شش ماه دوباره وضعیت بورس بحرانی شد و حباب ناشی از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید شکسته شد و به ناگهان شاخص بورس به 70 هزار واحد رسید.
تصمیمات ناپخته دولت یازدهم یکی از دلایل این رکود بود به وجهی که مسئولین اقتصادی دولت با قانون محدودیت فروش سهام به این رکود دامن زد. مهدی محمود رباطی کارشناس بازار سرمایه درباره حباب اولیه بورس معتقد است که سهام داران به خاطر قول های دولت به سمت بورس جذب شدند و بعد از عملیاتی نشدن این وعده ها بورس دیگر جذابیت برای آن ها نداشت "در گزارش صد روزه آقای روحانی از مردم برای حضور در بازار سرمایه دعوت شد و وعده حمایت و توسعه بازار داده شد. اما در طی ماه های زمامداری دولت یازدهم کمترین حمایتی که از بازار سرمایه صورت نگرفت هیچ، مجموعه عملکرد دولت در راستای از جذابیت انداختن این بازار بوده است".
این کارشناس در ادامه می افزاید "این اقدامات دولت باعث شده تا سهامداران در نامه ای به مقام معظم رهبری از ایشان برای تعادل بازار سرمایه کشور استمداد خواهی کرده و دولت را به دلیل عملکرد در حوزه بازار سرمایه مورد اعتماد ندانند".
برخی از سهامداران کشور با ارسال نامه ای به رئیس جمهور خواستار رسیدگی به وضعیت نابسامان بورس شدند. در بخشی از این نامه سهامداران خطاب به رئیس جمهور نوشتند " وعدههای توخالی که چندین بار برای حمایتهای دولت از بازار اعلام گردیده و به سرانجام نرسیده، دلیلش چیست؟ به عنوان نمونه آقای وزیر از صندوقی 5000 میلیاردی صحبت کردند که نه تنها عملیاتی نشد، بلکه باعث شد بازار وضعیتش بدتر هم بشود. عدم شفافیت بازار، بی تدبیری و بی اعتنایی مدیران به شرایط موجود و حتی برخی رفتارهای تعمدی بر عمق ریزش بازار افزوده است".
دولت یازدهم چند ماه بعد نقدینگی 5000میلیارد تومانی را به صندوق مشترک توسعه بازار سرمایه تزریق کرد اما به دلیل تاخیر بسیار زیاد و بی اعتمادی سهام داران فقط 10 درصد این مبلغ وارد بازار سرمایه شد و در نهایت وعده کمک به بورس به بن بست خورد. هرچند بورس تهران از حالت رکود و بحران خارج شده اما اکنون شرایط آرمانی و مناسب گذشته را ندارد. بورس کشور که در دو دولت گذشته شاهد ثبات خوبی بود اکنون و در یک سال گذشته بی ثبات بوده و میتوان بورس را از نقاط منفی اقتصادی دولت حسن روحانی دانست.