به گزارش پایگاه 598 به نقل از جهان، ندا از ابتدای ظهور با بی مهری بخش قابل توجهی از اصلاح طلبان قدیمی روبه رو شد. این حزب جدیدالتاسیس از همان ابتدا متهم به قدرت طلبی، موازی کاری، سازش با قدرت و عامل شکاف در میان اصلاح طلبان معرفی شد.
موسسین ندا نقد برخی عملکردهای اصلاح طلبان در گذشته و به خصوص حوادث سال ۸۸ و همچنین روی کارآمدن نسل های جوانتر را به عرصه قدرت و کار سیاسی در اصلاحات را به عنوان بخشی از اصلیترین برنامههای سیاسی خود معرفی کردند.
به گزارش جهان، در حالی تندترین نقدها را به ندا از طرف چهرههایی از احزابی مانند مشارکت و مجاهدین صورت گرفته مبنی بر اینکه غیر از صادق خرازی، بقیه افراد آن را جوانان شکل میدهند و افرادی سرشناس دیگری در میان آنها دیده نمیشود.
اما چرا اصلاح طلبان از ندا استقبال نکردند و نمیکنند؟ آنهم در حالیکه خرازی می تواند پلی برای بازگشت بخشی از اصلاح طلبان به درون حاکمیت باشد؟ همچنانکه محمدعلی ابطحی در صفحه فیسبوک خود در واکنش به تلاش های صادق خرازی برای راهاندازی حزب ندا نوشت: آقای صادق خرازی برای نجات و نزدیک کردن اطلاحات با حاکمیت، تشکیلاتی درست کرده است، به نام ندا، مخفف نسل دوم اصلاحات.
بخشی از این پس زدن را میتوان در همان اولین موضعگیری محمد خاتمی جستجو کرد. خاتمی در واکنشی نسبت به تشکل ندا اظهار کرده است: "اصلاح طلبی از تکثر دفاع میکند. اصلاحطلبی یک حزب و تشکل نیست بلکه جریانی تاریخی است که اصول، رویکردها و محورهایی مشخص دارد.”
وی همچنین ادامه داد: "یادآور شده بودم، این طور تلقی نشود که اصلاح طلبی بد بوده است و حالا قرار است اصلاح طلبی خوب ایجاد شود اما متاسفانه این شائبه ایجاد شده که باید اصلاح کنند و انشاءالله دارند اصلاح میکنند!"
این در حالیست که محمد جواد حقشناس عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی در پاسخ به این سوال که آیا به وجود آمدن تشکل ندا به معنی پوست اندازی اصلاح طلبان است یا خیر؟، اظهار داشت: من فکر نمی کنم نیازی به پوست اندازی داشته باشیم، اصلاح طلبان قبل از انتخابات ۹۲ پوست اندازی کردند و به نظر میرسد دیگر نیازی به پوست اندازی نداشته باشند.
وی در خصوص چگونگی پوستاندازی اصلاح طلبان قبل از انتخابات ۹۲، عنوان کرد: عبور از اشتباهات سال ۸۴ و سالهای بعد از آن را میتوان به نوعی پوستاندازی اصلاحطلبان تلقی کرد.
محسن صفایی فراهانی عضو جبهه منحله مشارکت در همین خصوص گفت: «راهاندازی تشکل ندا به آن معناست که اصلاحات باید با یک نگاه جدید وارد عرصه سیاست شود و به نظر من این تعریف کاملا اشتباه است.» صفاییفراهانی در ادامه نیز تاکید کرده است: «اصلاحات نیاز به بازنگری ندارد و از مشی سیاسی خاصی برخوردار است.»
احمد شیرزاد دیگر عضو شوراری مرکزی جبهه منحله مشارکت در گفتوگویی با روزنامه اعتماد درباره تشکیل تشکل سیاسی ندا از سوی خرازی نیز اظهار داشت: برخی فکر میکنند اگر قالب جدید ایجاد شود بهتر میتوانند فعالیت کنند و مجوز بگیرند. این امر قابل درک است اما نیاز نیست که در این مسیر پیشینیان و خاستگاه سیاسی را نقض کنند.
شیرزاد با بیان اینکه اصلاحطلبان به اندازه کافی معارض و مخالف تریبوندار دارند، یادآور شد: دیگر نیازی نیست که جریانهای جدید و نوظهور که خود را اصلاحطلب نیز میدانند به این مسئله دامن بزنند.
این در حالیست که خرازی در گفتگو با روزنامه آرمان در مورد لزوم بازتعریف و پوست اندازی جریان اصلاحات نیز میگوید: «اگر قرار باشد که اصلاحات در صحنه اجتماعی و سیاسی باقی بماند، چارهای ندارد که رفتار خود را بازنگری کند و پوستاندازی کند. چارهای ندارد که از موقعیت خودش و از موقعیت اصلاحات و اصلاحطلبان باز تعریف جدید ارائه کند. لازم است اصلاحطلبان از اشتباهات و اختلافات گذشته درس بگیرند. من معتقدم اصلاحات نیاز به باز تعریف دارد. باید اصلاحات را از نو و مجددا تعریف کنیم.»
آنچه که از مخرج مشترک مخالفت ها و سخنان منتقدان ندا برمی آید این است که آنان از نگاه انتقادی و بازخوانی عملکرد اصلاح طلبان توسط گروهی از درون این جریان به شدت واهمه دارند و آن را به ضرر خود می بینند.
نقد عملکرد اصلاح طلبان سبب بازخوانی افرادی در این جریان می شود که خود مسبب خروج از حاکمیت بخش های زیادی از اصلاح طلبان هستند . از سوی دیگر امثال خاتمی تلاش می کنند بدون حتی بازخوانی عملکردشان دوباره به درون نظام بر گردند.
به همین دلیل مخالفت با ندا بیشتر از آنکه ترس و واهمه از ایجاد یک جریان جدید در اصلاحات باشد ترس از باب شدن نقد عملکرد اصلاحات توسط بخشی از این همین افراد اصلاح طلب نزدیک به خودشان می باشد.
این در حالیست که بسیاری از چهره های سرشناس اصلاح طلب حتی درباره اظهارات اخیر افرادی همچون سحرخیر درباره عدم علاقه اصلاح طلبان به امام خمینی و تمایل به حذف ولایت فقیه و تغییرات بنیادین در جمهوری اسلامی واکنش انتقادی نشان نمی دهند و حاضر به ابراز برائت نیستند. به همین دلیل بروز چنین رفتار سیاسی از سوی اصلاح طلبان قطعا اجازه نقد عملکرد گذشته اصلاح طلبان را به بخش های منتقد در درون این جریان نخواهد داد.
حزب ندا قربانی همان جریانی در اصلاح طلبان است که حاضر نیست عملکردشان در حوادث تیر ۷۸ و فتنه ۸۸ و خروج از نظام و تلاش برای براندازی هیچگاه مورد نقد قرار بگیرد. آنچه که مسلم است ادامه این روند توسط اصلاح طلبان تندرو نه تنها آنها را به جایی نخواهند رساند بلکه فرصت حضور افرادی همچون صادق خرازی را نیز برای بازگشت به نظام از آنها خواهد گرفت.