به گزارش پایگاه 598 به نقل از باشگاه خبرنگاران؛ آیت الله صادق آملیلاریجانی در مراسم دیدار با روسای دادگستری کل کشور گفت: با توجه به فرمایش مقام معظم رهبری در این دوره و دوره قبلی و در همایش سالانه قوه قضائیه که اول تیرماه سال جاری برگزار شد به بحث تحول قوه قضائیه اشاره شد.
وی ادامه داد: بحمدالله قوه قضائیه دستگاهی برخاسته از نظام انقلاب اسلامی است که توانسته تا حد زیادی منویات انقلاب اسلامی را برآورده کند.
رئیس قوه قضائیه در رابطه با اینکه در ساختار و اجرای دستگاه قضائیه تحول چگونه باید پدید آید و عوامل دخیل آن چه میتواند باشد، تصریح کرد: این مسئله یک بحث نظری و انتزاعی است، مسائل درجه دوم که خود تحول را موضوع بحث قرار میدهند و این بخشها نظری است، اینکه تحول در کجا مطرح است و در نهایت باید ببینیم که ما چه ارزیابی را از وضعیت قوه قضائیه داریم.
وی ادامه داد: ما تحول را در قوه قضائیه حداقل در سه سطح تصور میکنیم یکی تحول نگرشها یعنی بر بینشها و فهم است و تحول بعدی تحول در ساختارهای قوه قضائیه است، یعنی باید این تحول در ساختارهای این دستگاه اتفاق بیفتد و تحول در مدیریت و در اراده مجریان است که از مهمترین مسائل است.
آیتالله آملی لاریجانی با اشاره به تحول در نگرشها تصریح کرد: مصداقهای متعددی وجود دارد که تحول در نگرش باعث شد تحول در قوه قضائیه است، از جمله تحول در فهم قوانین و مقررات و تفسیر آنها است و همین قوانین موجود گاهی اوقات باعث اختلاف تفسیر میشوند که خود موجب یک تحولی میشود.
رئیس قوه قضائیه اظهار داشت: بنای دستگاهی مثل قوه قضائیه حکمی را میدهد که گاهی نگاهشان نگاه زندان زدایی است و باید گفت که با همین قوانین موجود میتوانند زندان زدایی کنند، مثلا ممکن است قاضی به هر دلیلی زندان را برای مجرم بنویسد، در حالیکه میتوانند وی را به غیر زندان یا به جزای نقدی محکوم کند.
آیتالله آملی لاریجانی گفت: نوع نگاه در قوانین موجود و در نحوه اداره این دستگاه بسیار موثر است، مثلا حکم حبس آثار بسیار زیادی را در اداره این دستگاه به همراه دارد، همچنین در ساحت اجرایی زندان حوالی بسیار موثری در اجتماع دارد و باید گفت که برای کسانی که نسبت به این احکام مرتبط هستند، لذا ما نمی توانیم نسبت به اینها بی توجه باشیم، بنابراین در این نوع نگاه یک تحول فهم هم لازم است.
رئیس قوه قضائیه با اشاره به بحث اجرای قانون محکومیتهای مالی افزود: در این موضوع نیز به این نتیجه رسیده ایم که اصل بر اعسار نیست، بلکه عدم اعسار است، لذا اصل بر این نیست که کسی که محکوم مالی است را زندانی کنیم و از این گونه مثالها دهها مورد دیگر را میتوان گفت.
آیتالله آملی لاریجانی افزود: تحول بعدی تحول فرد نسبت به اهداف است، به لحاظ اینکه هم مدیران را سوق میدهد نسبت به این موضوع که دائما در قوانین بازنگری کنند.
وی افزود: ما قوانینی داریم که آثار بسیاری در ساحتهای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی دارد که باید ببینیم آیا اینها به نفع بوده یا خیر؟ دائما باید بازخوردهای قوانین را در ساحتهای مختلف رصد کنیم.
رئیس قوه قضائیه اظهار داشت: مسئله بعدی بحث تاثیر قوه قضائیه بر ساحت اجتماعی و میزان اعتماد مردم نسبت به آن است، یعنی ما معتقدیم که قضات نباید به هیاهوهای رسانهای توجه کنند.
آیتالله آملی لاریجانی گفت: مثلا یک شخصی محکوم به قصاص است و خودش نیز اصرار به قتل داشته که حکم اعدام برای آن در نظر گرفته شده است، ولی میبینیم که بیش از 80 تا 90 درصد این پرونده در همه دنیا به بمب رسانهای تبدیل شده است و باید گفت که عالم رسانه و عالم فشار رسانهای چیزی طبیعی شده است و روسا باید در مقابل این فشار مقاومت کنند.
وی با اشاره به نگاه مردم نسبت به دستگاه قضایی گفت: در عین حال باید توجه کنیم که نگاه مردم به این دستگاه یک نگاه معتمدی باشد، این دستگاه باید برای رسیدگی به شکایات مرجع باشد.
آیتالله آملی لاریجانی تصریح کرد: مسئولان نیز باید توجه کنند گاهی اوقات برخی از قضات و دادستانها صحبتهایی میکنند و گاهی نیز رایهایی صادر میکنند که وهن است، قاضی موظف است در چارچوب مقررات رای صادر کند و آن تاثیری است که در نگاه مردم نسبت به دستگاه قضا خواهند داشت و همه ما باید به نحوه تاثیر و عکسالعملهایی که در ساحت اجتماعی از قوه قضائیه منعکس میشود، اهمیت دهیم.
رئیس قوه قضائیه با اشاره به شناخت کلی قوه قضائیه و اهداف آن ادامه داد: بنده معتقد هستم که قوه قضائیه باید یک شخصیت مستقل داشته باشد، اگر استقلال دستگاه قضایی و شخصیت قاضی برایمان اهمیت داشته باشد، در مقام اول یک جور عمل میکنیم.
وی افزود: کسانی که در این جلسه حضور دارند و معترض بودند که یکسری برخوردهایی با قاضی میشود، باید بگویم که امیدوارم نسبت به تکریم قضات اصرار شود.
رئیس قوه قضائیه با اشاره به اینکه ما قوه قضائیه را چگونه باید ببینیم گفت: در چند سال اخیر تلاشهایی در جهت دستاندازی به این قوه انجام شد و همه باید نسبت به این موضوع حساسیت داشته باشیم و با استقلال و توانایی دستگاه قضایی بتوانیم اهدافش را اجرایی کنیم.
آملی لاریجانی ادامه داد: گاهی قضات و مدیران نسبت به این مسئله غفلت میکنند که ما در یک نظام اسلامی تنفس میکنیم، در جریان فتنه برخی افراد از سر عدم توجه تغییراتی را انجام دادند که دستگاه قضا جدا از نظام اسلامی است، بلکه باید گفت اینگونه نیست و این دستگاه بخشی از حاکمیت است.
وی اظهار داشت: نظام اسلامی بنایش بر این بود که فقرزدایی کند و میان افراد مساوات برقرار باشد. دولت جمهوری اسلامی ایران براساس این مبناها حرکت می کند و قوه قضائیه نیز باید در بخشی از این ساختار قرار بگیرد، باید طوری در این دستگاه عمل کنیم که افراد ندار هم نسبت به این دستگاه خوشبین باشند.
رئیس قوه قضائیه گفت: مسئله بعدی تحول در خود انسان است که خیلی مهم است، اینکه ما تلقی مان از خودمان چیست و این موضوع یک بحث انتزاعی است. ما نگاهمان نسبت به یک انسان خیلی موثر است و در نحوه کارمان نیز اثر خواهد گذاشت. اینکه انسانی چه تلقی از خودش داشته باشد یک بحث بسیار حائز اهمیتی است.
آیتالله آملی لاریجانی ادامه داد: انسانی که خودش را خوب بشناسد متواضع است و میداند هرچه که در اختیارش وجود دارد امانت است.
وی گفت: نگاه به انسان در بحثهای دیگر هم موثر است و باید گفت که بدون شناخت انسان چگونه میتوان حقوق او را شناخت که در اینجا بحث حقوق بشر مطرح است.
رئیس قوه قضائیه اظهار داشت: ایران توسط رسانههای غربی در مقام اجرا متهم به عدم اجرای حقوق بشر است، اما باید گفت کشوری مثل آمریکا که مدعی حقوق بشر است، چگونه آن سیاهپوست را در کشورش به طرز فجیعی به قتل میرساند، در حالیکه باید گفت این کشور خودش ناقض حقوق بشر است، اگر یک همچین کاری در کشور ما اتفاق میافتاد ، باید منتظر هیاهوی رسانههای غربی میشدیم.
وی ادامه داد: بحث بعدی تحول ساختاری است، یعنی اگر قوه قضائیه بخواهد اهدافش را دنبال کند دائما باید ساختارهای نو داشته باشد، تحول در اجرا و مدیریت ملموسترین سطح تحول است، یعنی اگر دستگاهی بخواهد تغییر کند، مدیران آن نیز جابجا میشوند.
آیتالله آملی لاریجانی با اشاره به عزم مدیران گفت: اگر مدیران اجرایی این عزم و اراده را جدی بگیرند، تحول عظیمی اتفاق خواهد افتاد. همچنین این کار آثار عظیمی در ساحتهای اجتماعی خواهد داشت.
رئیس قوه قضائیه با اشاره به نقش روسای کل دادگستری اظهار داشت: روسای کل دادگستری نیز نقش زیادی در ایجاد آرامش اجتماعی و روحی برای مردم دارند و همچنین برخورد قاطع با خشونتها، سارقین و حمل کنندگان موادمخدر آثار امنیتی خواهد داشت.
آیتالله آملی لاریجانی تصریح کرد: تحول در عزم یک مساله جدی است و در برخی مدیران سابق این عزم را نمیدیدم چون برخی فسادها بغل گوش ما انجام میشد اما آنها را نمیدیدند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: ارزیابی من از وضع موجود با اذعان کمبودها این است که فکر میکنم آینده روشنی برای دستگاه قضاییه و با جذب قضات جدید و بکار بردن فناوریهای جدید و عزم مدیران در اصلاح ساختاری و نگرشها و عزم برای اجرای قوانین در سطوح مختلف اجرایی می تواند یک تحول همه جانبه در قوه قضائیه باشد.