به گزارش سرویس اجتماعی پایگاه 598؛ طبق آمار جهانی حدود 10 درصد هرجامعه ای دارای معلولیت است که در این میان بیش از 2درصد ناشنوا وجود دارد. البته در ایران آمار دقیقی از تعداد ناشنوایان کشور و یا نقشه پراکندگی آنها در استانها وجود ندارد اما کارشناسان با تخمین، تعداد ناشنوایان کشور را بیش از یک میلیون نفر ارزیابی میکنند. یک میلیون نفری که به علت ارائه نشدن خدمات مناسب توسط ارگان های ذیربط دارای محدودیت های فراوانی شده اند.
یکی از عمده مشکلات ناشنوایان کشور، مشکل استفاده از برنامه های صداوسیماست. چرا که امروزه کسب اطلاعات از محیط پیرامون و جامعه بیشتر از طریق تلویزیون صورت میگیرد و مردم ساعت های زیادی از روز را به دیدن برنامه های مختلف تلویزیون اختصاص می دهند. اما ناشنوایان عزیز به خاطر محدودیتی که دارند از بسیاری سرگرمی ها، فیلم ها، خبرها و برنامه های سیمای جمهوری اسلامی ایران محرومند. در جهان، اغلب شبکه های تلویزیونی به وسیله زیرنویس و یا رابط ناشنوایان سعی در بر طرف کردن این مانع برای طبقه ناشنوا کرده اند و حتی برنامه های خبری و... را مختص این گروه از جامعه تولید می کنند. اگر نگاه کلی به تمامی برنامه های شبکه های اروپایی و امریکایی بیاندازیم در خواهیم یافت که اکثر برنامه های این شبکه ها به خصوص در فیلم ها و سریال ها که مخاطب بیشتری دارند، دارای زیرنویس و رابط ناشنوایان می باشد.
در ایران نیز برنامه های برای ناشنوایان تولید شد همچون اخبار ویژه ناشنوایان که از سال 62 در شبکه دو سیما پخش می شود و در برخی از بخش های خبری همچون خبر ده ونیم شبکه دو از رابط ناشنوایان استفاده می شود. شبکه تهران نیز در زمان پخش سریال «روزگار جوانی» مخاطبان ناشنوا را در نظر می گرفت و در زمان پخش این سریال، یک رابط، دیالوگهای این سریال را برای ناشنوایان معنا میکرد. این روش در چند سریال ادامه یافت اما بهمرور خاتمه پیدا کرد.
رضا محمودی، مجری اخبار ویژه ناشنوایان، برنامه خود را پر مخاطب توصیف می کند و میگوید برای ناشنوایان، این بخش خبری برای از جذابیت بالایی برخوردار است "از آنجا که این بخش همهگیر و هم برای شنواها و هم ناشنوایان قابل استفاده است، کارکرد بسیار مثبتی تاکنون داشته. چون اگر به دلیلی یک ناشنوا نتواند از سایر منابع خبری هفته استفاده کند در این بخش مهمترین خبرهای یک هفته را میبیند".
صدا و سیما بر اساس قانون حمایت از حقوق معلولان، در هفته حداقل سه ساعت برای معلولان برنامه پخش میکند که با توجه افزوده شدن شبکه ها و همچنین بهبود کیفی و کمی برنامه های تلویزیون نیاز است تا این 3ساعت نیز افزایش پیدا کرده و به میزان قابل توجهی برسد؛ به ویژه سریالها و برنامه هایی که از جذابیت بالایی برخوردارند با یک زیر نویس ساده میتوانند مخاطب ناشنوا و کم شنوا را نیز پای سیمای جمهوری اسلامی نشانده و از رجوع به شبکه های خارجی و ماهواره ای یا استفاده از فیلم های زیر نویس دار بی نیاز کنند.
ليلا اعتماد رئيس هيئت مديره انجمن ناشنوايان ايران معتقد است که اگر به ناشنوایان بها داده شود، شاهد پیشرفت زیادی در این طبقه خواهیم بود "در رسانه ملي آنطور كه بايد و شايد به اين قشر بها داده نشده است. اگر مسئولان به اين قشر بها دهند و امكانات مورد درخواست آنان كه حقوق شهروندي آنان است را فراهم كنند، مطمئنا شاهد پيشرفتهاي زيادي از سوي ناشنوايان خواهند بود".
جمعیت بیش از یک میلیون نفری ناشنوایان و به طور کلی جمعیت حدود 7 میلیون نفری معلولان کشور، بخش قابل توجهی از مخاطبان رسانه را تشکیل میدهد که توجه به آنها و رفع نیازهای ایشان نه تنها از جهت قانونی و احلاقی وظیفه رسانه ی ملی است بلکه از نگاه جذب مخاطب نیز عدد قابل چشم پوشی نبوده که از آن به راحتی به توان عبور کرد.