کد خبر: ۲۵۷۹۲۳
زمان انتشار: ۱۱:۴۰     ۱۴ مهر ۱۳۹۳
اگرچه از ورود بی‌سروصدای برنج مصنوعی به بازار ایران دوسالی می‌گذرد، اما این خبر به‌تازگی در فضای مجازی به شکل جدی منعکس شده است. ابتدا صحبت‌ها از ورود برنج تقلبی چینی مطرح بود. گفته می‌شد چین با نشاسته و چسب و چند افزودنی، خمیری تهیه کرده که با ریختن آن در قالب، برنج دانه‌بلند به مشتری تحویل می‌دهد.
به گزارش پایگاه 598، روزنامه شرق در ادامه نوشت: با وجود صحت این خبر اما به‌دلیل تکذیب مسوولان چینی از جمله وانگ‌لی بینگ کنسول بازرگانی چین که در پاسخ به خبرنگار «شرق» این مطلب را رد کرد؛ خبر، شایعه برداشت شد. اما با گسترده‌شدن انتشار آگهی‌های فروش دستگاه‌های تولید برنج مصنوعی چینی، تردیدها نسبت به صحت شایعه مزبور قوت گرفت.

این خبر نهایتا با صحبت‌های محمدهادی رجبی، مشاور راه‌اندازی خطوط صنعتی و خدمات پس از فروش این دستگاه‌ها مهر تایید خورد. رجبی در گفته‌هایش به مصنوعی‌بودن 20 تا 30درصد از برنج‌های وارداتی از هند و پاکستان اشاره می‌کند؛ برنج‌هایی که بنا بر آمار گمرک در سال 92، یک‌میلیون‌و319هزارو729تن هندی، 177هزارو623تن پاکستانی و 498تن چینی بوده است. این برنج‌ها با عنوان برنج دانه‌بلند ایرانی به میهمانی‌ سفره‌هایمان آمده‌اند.

دستگاه تولید برنج مصنوعی از چه زمانی به بازار ایران وارد شده است؟

ما به‌عنوان مشاورصنعتی و واردکننده این دستگاه، قرارداد نخستین دستگاه تولید برنج را منعقد کرده‌ایم و تا چهارماه آینده این دستگاه را به ایران وارد خواهیم کرد؛ اما یک‌سال‌ونیم پیش دو نمونه از دستگاه مزبور به کشور وارد شده و به تولید برنج پرداخته‌اند.

‌ محصول این دو دستگاه در حال حاضر در بازار موجود است؟

یکی از تولیدکننده‌ها که خط تولیدی خود را در بابل راه‌اندازی کرده است؛ به دلیل شفته‌شدن برنج تولیدشده هنگام پخت، بیشتر محصولش را به کارخانجات بیسکویت‌سازی و صنایع غذایی می‌فروشد و نتوانسته سودآوری لازم را داشته باشد. اما تولیدکننده دیگر که در کرمانشاه کار می‌کند با تغییر چندباره «فرمولاسیون» خود، توانسته برنج دانه‌بلند و خوش‌پخت تولید کند.

 این تولیدکننده ابتدا درخواست خود را برای خرید دستگاه تولید برنج به شرکت ما داد ولی از آنجا که دستگاه‌های چینی آن زمان با «فرمولاسیون» بومی آن کشور ساخته شده بود و برنج هنگام پخت شفته می‌شد ما حاضر به خرید از آنها نشدیم. در دو سال گذشته با رایزنی‌ها و تغییرات چندین‌باره «فرمولاسیون» بالاخره به فرمولی دست یافتیم که ظاهر برنج را در زمان پخت حفظ می‌کند.

‌مواد اولیه این دستگاه‌ها چیست؟ آیا برای سلامتی زیان‌آور نیست؟

مواد اولیه شامل برنج «نیم‌دانه» یا به اصطلاح «دانه‌مرغی»، که به‌دلیل خردبودن قبلا به ضایعات تبدیل و خوراک مرغ می‌شد، به اضافه نشاسته و افزودنی‌های مجاز خوراکی است. این برنج‌ها حتی می‌تواند با ویتامین‌های «آ» و «ای» غنی شود و با توجه به اینکه در طول تولید هیچ ماده شیمیایی‌ای به این محصول اضافه نمی‌شود؛ نه‌تنها هیچ زیانی برای مصرف‌کنندگان نخواهد داشت بلکه به‌دلیل ویتامین‌های اضافه‌شده می‌تواند به‌عنوان یک برنج با ویتامین‌های اضافه مورد استفاده قرار گیرد.

‌آیا وزارت بهداشت و سازمان ملی استاندارد مجوز تولید برنج مصنوعی را صادر کرده‌اند؟


بله. ورود این دستگاه‌ها با مجوز دستگاه‌های ناظر انجام شده و محصول نهایی مورد تایید این ارگان‌هاست.

اکنون برنج مصنوعی با عنوان برنج ایرانی در بازار فروخته می‌شود؟

بله. طی آزمایش‌هایی که داشتیم برخی برندها، برنج مصنوعی تولیدشده را با عنوان برنج دانه‌بلند ایرانی در بازار به فروش می‌رسانند.

شما از چه کشوری دستگاه تولید برنج خریداری کرده‌اید؟


ما پس از بررسی‌های گسترده، چین را به‌عنوان سازنده انتخاب کردیم. ما برای خرید این دستگاه با آلمان نیز مذاکره کردیم اما آلمانی‌ها فروش این دستگاه را منوط به خرید بخشی از برنج‌های تولیدی خود کردند و دستگاه را فقط با مواد اولیه می‌فروختند. ضمن آنکه قیمت دستگاه‌های آلمانی چهارمیلیون‌یورو بود حال آنکه دستگاه‌های چینی را با 300هزاردلار یعنی یک میلیارد‌تومان خریداری کردیم. البته این قیمت برای اولین خط تولید ما خواهد بود و برای خطوط بعدی به دلیل سودآوری بسیار بالای این تولید، قیمت تا پنج میلیارد‌تومان افزایش خواهد یافت.

این محصولات از نظر قیمت با برنج طبیعی چه تفاوتی خواهد داشت؟

ما برنج «دانه‌مرغی» را هر کیلو 500‌تومان می‌خریم. با فرآوری‌های انجام‌شده؛ برنج دانه‌بلند تولیدشده از پنج‌هزار‌تومان به بالا قیمت خواهد داشت.

برنج‌های هندی و پاکستانی دانه‌بلند که در سال‌های گذشته وارد کشور شده‌اند نیز مصنوعی بوده‌اند؟


حدود 20 تا 30‌درصد از آنها مصنوعی است ولی غالب این محصولات، برداشت شده از شالیزارهای این کشور است.

‌ این دو کشور هم تکنولوژی ساخت را از چین وارد کرده‌اند؟

کشور هندوستان خود صاحب تکنولوژی ساخت این دستگاه است اما کیفیت دستگاه‌های این کشور از همتای چینی بسیار پایین‌تر است. کشور پاکستان نیز دستگاه‌های خود را از چین وارد می‌کند.
اخبار ویژه
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها