با تبلیغات گستردهای که از سوی دولت بریتانیا صورت گرفت مردم اسکاتلند با رأی تقریباً نزدیکی به جدایی اسکاتلند از بریتانیا رأی ندادند و تنها 46 درصد از مردم خواستار جدایی اسکاتلند از بریتانیا بودند؛ این درصد آرا نشان داد که تقریباً نیمی از مردم اسکاتلند ار دولت بریتانیا ناراضی هستند و این یک بحران بزرگ برای این دولت به حساب میآید.
از سوی دیگر یکی از عمدهترین مسائلی که باعث شده بود مردم اسکاتلند به فکر جدایی باشند، فقر و مشکلات اقتصادی این شبه جزیره بر خلاف داشتن منابع گسترده ای است که اسکاتلند در خود جای داده است. در واقع مردم این شبه جزیره معتقد بودند از سوی دولت بریتانیا مورد ظلم واقع شدهاند و جدایی اسکاتلند از بریتانیا میتواند بحران اقتصادی مردم را کم کند.
در ادامه بحران فروپاشی در بریتانیا، اخیراً اسپانیا نیز با این بحران دست و پنجه نرم میکند؛ به طوری که رئیس منطقه کاتالونیا در شمال اسپانیا با امضای مصوبه پارلمان محلی رسما اعلام کرد که همهپرسی استقلال این منطقه از اسپانیا روز ۹ نوامبر (۱۸ آذر) برگزار خواهد شد. البته دولت اسپانیا مخالف برگزاری چنین رفراندمی است و ماریانو راخوی، نخست وزیر اسپانیا گفته است که از برگزاری آن جلوگیری خواهد کرد.
روز ۱۹ سپتامبر بود که پارلمان محلی کاتالونیا با نتیجه آرای ۱۰۶ موافق در برابر ۲۸ مخالف مجوز برگزاری همهپرسی استقلال، مشابه آن چه در اسکاتلند برگزار شد را صادر کرد.
رهبر کاتالونیا هم بعد از پیروزی هواداران استقلال در انتخابات سال ۲۰۱۲، تلاش برای برگزاری رفراندم را آغاز کرد؛ اما در حال حاضر اسپانیا به ۱۷ منطقه فدرالی تقسیم شده که از میان آنها مناطق کاتالونیا و باسک بیشترین تمایل برای استقلال را دارند.
بر اساس قوانین محلی کاتالونیا معلمها، پزشکان و کارمندان دولت باید از زبان رسمی کاتالان در کنار زبان اسپانیایی استفاده کنند؛ البته کاتالونیا یکی از غنیترین و در عین حال مقروضترین مناطق اسپانیاست؛ از همین رو سیاستهای سختگیرانه اقتصادی در اسپانیا باعث حمایت بیشتر از استقلال شده است.
در این باره حتی نخست وزیر اسپانیا گفته است برگزاری هر گونه رفراندمی در کاتالونیا غیرقانونی خواهد بود؛ با این حال انتظار میرود نخست وزیر اسپانیا این مناقشه را به دادگاه قانون اساسی اسپانیا ارجاع دهد.
اما آقای ماس، رئیس منطقه کاتالونیا می گوید: "اگر آنها در مادرید فکر میکنند میتوانند با توسل به قانون جلوی اراده کاتالانها را بگیرند، اشتباه میکنند."
خاطرنشان میشود منطقه کاتالونیا، که شهر بارسلونا را هم شامل میشود با جمعیتی حدود هفت و نیم میلیون نفر از غنیترین و صنعتیترین مناطق اسپانیاست.
تا چند سال پیش کاتالانها به اندازه امروز خواهان استقلال کامل نبودند؛ اما بحران اقتصادی اسپانیا باعث افزایش شدید حمایت از استقلال این منطقه شد.
این روزها بحران اقتصادی اروپا را تا حدی فرا گرفته است که مردم اروپا علناً به سیاست های اقتصادی اروپا اعتراض کرده و اعلام میکنند که برخلاف منابع گسترده مالی در برخی از کشورهای اروپا، این بحران اقتصادی قابل قبول نیست؛ مردم اروپا تنها چاره خود برای خارج شدن از این بحران اقتصادی را در استقلال اقتصادی برخی از ایالت ها و سرزمین ها میدانند که سال هاست در چنگال دولت ها اسیر شده و مورد استعمار آنها قرار گرفته اند.
دولتهای اروپایی در اداره و کنترل کشورهای خود تا حدی ناتوان شدهاند که دیگر نمیتوانند عدالت اقتصادی را میان مردم کشور خود برقرار کنند و این موضوع اعتراضات گستردهای را در سرتاسر اروپا به وجود آورده و اروپا را با خطر تجزیه و فروپاشی مواجه کرده است.
حالا باید منتظر ماند و دید که دیوید کامرون، نخست وزیر انگلیس که طی روزهای اخیر در سخنرانی خود در صحن علنی سازمان ملل اظهاراتی ضد ایرانی داشته و توهین هایی را نیز به مردم کشورمان روا داشت، می تواند به همراه سایر همفکرانش در اروپا، قاره سبز را از خطر فروپاشی نجات دهند؟ این در شرایطی است که تا همین چند روز پیش کشور بریتانیا در آستانه فروپاشی قرار گرفت و به نظر می رسد اظهارات مطرح شده از سوی نخست وزیر این کشور در سازمان ملل بیشتر جنبه تغییر ذهنیت افکار عمومی نسبت به بحران این روزهای انگلستان را داشته است.
با توجه به قومیتی بودن بسیاری از سرزمینهای اروپا این احتمال میرود که فشار ناشی از بی عدالتی اقتصادی در اروپا و حتی کشورهای آمریکایی این قومیتها را به یکدیگر نزدیک کرده و حاصل آن تکه تکه شدن اروپا و آمریکا شود.