سرویس فرهنگی نقد رسانه پایگاه 598 - متن زیر، گفتگوی دبیر سرویس نقد رسانه پایگاه 598 با جناب آقای یوسف علی میرشکاک، نویسنده و پژوهشگر در عرصه هنر و رسانه می باشد که از آثار ایشان، می توان به کتاب "غفلت و رسانه های فراگیر" اشاره کرد.
-
به نظر حضرتعالی، ماهیت غرب چگونه در رسانه حضور دارد؟رسانه را غرب اختراع کرده و خواه ناخواه، اغلب صور انتقال خبر یا مطلب در آن، ماهیت غربی دارد. هرکجا که صورت، صورت غربی باشد...
- صورت غربی چه چیزی است؟صورت غربی صورتی است که مراجعه و تماشایش شما را ارجاع بدهد به غرب، (منظور از غرب نیز غرب تمدنی ومدنی و فرهنگی می باشد). هر چیزی که شما را به غرب ارجاع بدهد، غربی است؛ مثل همین لباس بنده و شما.
- تمایز این غرب فرهنگی با غیر غرب در چیست ؟فعلا که چون همه جای جهان را غرب گرفته، نمی شود مصداقی برای مقایسه پیدا کرد.
- پس از نظر شما رسانه اسلامی بی معنا است؟رسانه اسلامی صورت نمی بنده؛ یعنی اصلاً اتفاق نمی افته، پیدا نمی شه. از کجا میشه گیرش آورد؟
- آیا شما منابر و هیئات ما را رسانه محسوب نمی کنید؟نه، آنها یک بخشی هستند از سنت ما؛ آن سنت، مانایی و پایایی خودش را دارد.
- بالاخره در آنها هم نحوی اطلاع رسانی هست.آن "اطلاع رسانی" نیست؛ یک مراوده ی فرهنگی و دینی است که از قدیم سابقه داشته.
- خب همین منابر و هیئات را ما نمی توانیم به تلویزیون بسط بدهیم و فرهنگ آن را در تلویزیون بیاریم؟یعنی شما فکر می کنید تلویزیون همان منبر است؟
- در هر دو، کسی پای آن نشسته است.خیر؛ آن کسی که پای منبر است، ارتباط مستقیم می تواند داشته باشد؛ می تواند اعتراض و پرسش کند، ارتباط یک طرفه نیست. اما در تلویزیون، ارتباط یک طرفه است و رسانه ی مدرن حاکم است بر مخاطبش.
- یعنی شما یکی از معیارهای اصلی غرب زدگی را حاکمیت بر مخاطب می دانید ؟اصلاً جنس تمدن غرب و فرهنگ غرب، فرهنگ "صاحب سیطره" است؛ یعنی اعمال سیطره می کند بر مخاطب.
- آیا فرهنگ دینی دنبال سیطره ی خودش نیست؟ نیست، فرهنگ دینی دنبال نجات مخاطبش می باشد. دنبال اعمال سیطره نیست.