به گزارش پایگاه 598 به نقل از تسنیم، سید صفدر حسینی صبح امروز (یکشنبه 26 مردادماه) در یک نشست خبری به تشریح عملکرد صندوق توسعه ملی طی یکسال گذشته پرداخت و اظهار داشت: درآمدهای نفت فقط در شرایط خاص می تواند به رشد اقتصادی کمک کند نه در هر صورت، آنهم زمانی است که مکانیزم های نفی اثرگذاری را در اقتصاد کلان بتواند خوب کنترل کند.
وی با بیان اینکه اگر از این درآمدها به خوبی استفاده نشود می تواند آثار مخربی داشته باشد، تصریح کرد: درآمدهای نفت از شش بستر می تواند اثرات منفی داشته باشد که شایع ترین آن بیماری هلندی است و آنهم به اینگونه که تقاضا را به سمت بخش غیر مولد اقتصادی ببرد.
رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی دیگر اثر منفی استفاده نادرست از درآمدهای نفتی را بزرگ شدن دولت عنوان کرد و افزود: همچنین گسترش فعالیتهای رانت جویی، کاهش بلند مدت رابطه بلند مدت اقتصاد به گونه ای که در تعادل بلند مدت رابطه های اقتصادی اثرات منفی بگذارد از آثار دیگر استفاده نادرست از درآمدهای نفتی است.
وی با اشاره به اینکه 70 صندوق در دنیا شکل گرفته که بیش از 60 درصد آنها مربوط به کشورهای نفتی و منابع طبیعی است و مابقی به دلیل مازادهای اقتصادی شکل گرفته است، گفت: اندازه این صندوق ها حدود 6-7 هزار میلیارد دلار است.
حسینی ضمن تأکید براینکه صندوق توسعه ملی رتبه بیستم را در بین صندوق های موجود در دنیا دارد، افزود: ترکیب دارایی های این صندوقها نشان می دهد که همه آنها در بازار سرمایه و سهام فعالیت می کنند و بیشتر سهام این بخش را می خرند.
این مقام مسئول در صندوق توسعه ملی در ادامه اشاره ای به حساب ذخیره ارزی داشت و اضافه کرد: تجربه ای از حساب ذخیره ارزی در برنامه سوم داشتیم که در برنامه چهارم هم تکرار شد درحالی که فلسفه اصلی حساب ذخیره ارزی بیشتر حساب ثبات ساز با این هدف بود که 50 درصد مازاد درآمدهای نفت را صرف کنترل نوسان های اقتصادی بکند به خصوص در ارتباط با بودجه دولت و 50 درصد دیگر صرف حمایت و پشتیبانی از بخش خصوصی شود اما به دلیل مدیریت ناصحیح این حساب تجربه خوبی را نداشتیم.
وی با بیان اینکه دولت فقط ظرف سال های 85 و 84 بیش از 5 بار از محل حساب ذخیره ارزی متمم بودجه داد و بخشی از پیامد آن شرایطی است که امروز شاهد آن هستیم؛ گفت: سه سال پیش که صندوق توسعه ملی ایجاد شد و طبق قانون باید موجودی حساب ذخیره ارزی به صندوق منتقل می شد موجودی 12 میلیون دلار بوده درحالی که وقتی من بعنوان وزیر اقتصاد امور را تحویل وزیر بعدی دادم موجودی 12 میلیارد دلار بود.
حسینی در بخش دیگری از سخنان خود به تشریح اهداف تعیین شده برای صندوق توسعه ملی در قانون برنامه پنجم توسعه پرداخت و افزود: واریز سالیانه حداقل 20 درصد از منابع حاصل از صادرات نفت و گاز و فرآورده های نفتی، ارائه تسهیلات به بخش های عمومی، تعاونی با هدف تولید و توسعه سرمایه گذاری در داخل و خارج کشور و قطع وابستگی هزینه های جاری دولت به درآمدهای نفت و گاز تا پایان برنامه پنجم از اهداف تعیین شده برای صندوق است.
رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی ضمن اشاره به اینکه در سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی این سیاست نیز تکمیل شد، تصریح کرد: در سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری به این نکته تاکید شد که سهم سالیانه صندوق از منابع حاصل از صادرات نفت و گاز تا زمان قطع کامل وابستگی بودجه به نفت افزایش یابد.
وی با اشاره به اینکه اساسنامه صندوق توسعه ملی متعاقب سیاست کلی برنامه پنجم در مجلس تصویب شد، ادامه داد: هدف صندوق توسعه طبق این اساسنامه تبدیل بخشی از عواید ناشی از درآمدهای نفت به ثروت های مولد و سرمایه های زاینده اقتصادی و حفظ سهم نسل های آینده است.
حسینی در ادامه گفت: تا پایان خرداد ماه سال جاری واریزی ها به صندوق توسعه ملی از زمان تشکیل این صندوق تا کنون 64 میلیارد و 827 میلیون دلار بوده است.
این مقام مسئول در صندوق توسعه ملی در پاسخ به این پرسش که "طی روزهای اخیر خبرهایی مبنی بر موافقت با برداشت 500 میلیون دلار از صندوق برای پرداخت وام ازدواج مطرح شده، صراحتاً بفرمایید این خبر را تایید می کنید یا خیر؟ "گفت: هنوز اطلاعی از کم و کیف این موضوع ندارم و من هم مثل شما شنیده ام.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار تسنیم مبنی بر اینکه در صورت ابلاغ چنین مصوبه ای آیا صندوق موافق برداشت این رقم است؟ تصریح کرد: موافقت ما نیاز نیست اگر مجلس مجوز نهایی را صادر کند ما هم موافقت می کنیم. تا این لحظه هیچ دستور و حکم و مجوز قانونی به صندوق برای برداشت بابت وام ازدواج نرسیده است.
رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی همچنین در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار ما مبنی براینکه پیشنهاد صندوق به دولت برای سهم واریز درآمدهای نفت به صندوق در بودجه 94 چیست؟ اظهار داشت: در سیاست های اقتصاد مقاومتی نیز آمده افزایش سالانه سهم صندوق باید به گونه ای باشد که وابستگی به درآمد نفت کم شود.
صفدر حسینی در ادامه گفت: در سه چهار ماه گذشته جناب آقای رئیس جمهور با مساعدت مقام معظم رهبری مجوز سرمایه گذاری 10 میلیارد دلار در بخش آب را داده اند که طی سه چهار سال آینده سرمایه گذاری توسط صندوق توسعه ملی انجام می شود.
وی در بخش دیگری با تاکید براینکه مانعی سر راه بخش خصوصی برای دریافت تسهیلات از صندوق توسعه ملی نیست، تصریح کرد: ما به بخش خصوصی وام میدهیم و خط قرمز صندوق توسعه تنها پرداخت وام به دولت است و ما به دولت وام نمی دهیم.
این مقام مسئول در صندوق توسعه ملی در همین ارتباط تصریح کرد: تا پایان سال 92 حدود 10 هزار میلیارد تومان تسهیلات به بخش خصوصی، آب، صنایع تکمیلی و ... داده ایم و در طرح های ارزی نیز حدود 7 میلیارد دلار گشایش اعتبار داشته ایم.
صفدر حسینی با بیان اینکه صندوق توسعه ملی هیچ یارانه ای را به بخش خاصی نمی دهد، گفت: ما به دولت و شرکت های دولتی هیچ پولی نمی دهیم فقط به بخش خصوصی و طرح های عمرانی تسهیلات می دهیم.
وی با اشاره به اینکه سود تسهیلات ارزی 6 درصد و برای بخش نفت و گاز و پتروشیمی 3 درصد است، تصریح کرد: سود تسهیلات ریالی برای بخش کشاورزی 15 درصد، گردشگری 16 درصد، صنعت 19 درصد و برای سرمایه در گردش صنعت نیز 21 درصد است اما تسهیلات ریالی در بخش صنعت بالای 90 درصد به سرمایه در گردش واحدهاست آنهم بخاطر اینکه الان دچار رکود عمیق در اقتصاد هستیم.
رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی همچنین اظهار داشت: در هیات امنای صندوق طی یک ماه و نیم قبل تصویب شد که صندوق توسعه ملی دو میلیارد دلار در بخش های مختلف سرمایه گذاری خارجی مشارکت کند.
وی همچنین در پاسخ به اصرار خبرنگاران درباره اعلام موجودی صندوق توسعه ملی اینطور توضیح داد که تسهیلات ارزی و ریالی 13 میلیارد و 139 میلیون دلار بود، کل مبلغ عیدانه دولت دو میلیارد و 755 میلیون دلار بود که 75 میلیون دلار آن پرداخت شده و 2 میلیارد و 680 میلیون دلار باقی مانده است. همچنین 200 میلیون دلار صندوق دانش بنیان طبق بودجه 93 پرداخت شده و مانده مسدودی بخش خصوصی که به طرح های مصوب اختصاص می یابد 12 میلیارد و 769 میلیون دلار است.
این مقام مسئول در صندوق توسعه ملی ضمن اشاره به اینکه طرح های مصوب که در شرف اعلام مسدودی هستند سه میلیادر و 615 میلیون دلار است، گفت: در بخش آب و کشاورزی 10 میلیارد دلار مسدودی اعلام شده و تعهدات صندوق در قالب خط اعتباری مصوب پرداختی به بانک ها که بخشی از موجودی فعلی صندوق محسوب می شود 21 میلیارد و 400 میلیون دلار برای سال 93 می باشد.
صفدر حسینی همچنین ادامه داد: 2 میلیارد و 800 میلیون دلار برای طرح های بودجه ای سال 91 اعلام شده است، در سه ماهه اول سال 93 نیز دو میلیارد و 923 میلیون دلار واریز شد.
به گفته صفدر حسینی، 80درصد منابع ما به صورت تسهیلات ارزی است و 21 درصد از منابع ریالی ورودی سال 93 است.در دولت جدید توجه به این سازوکار شده که تبدیل دلار به ریال آثار تخریبی نداشته باشد. در گذشته بدون اینکه در بازار مبادله تبدیل به ریال شود می گفتند آنقدر پول داریم.
این مقام مسئول در صندوق توسعه ملی در ادامه گفت: دولت قبل عیدانه دو میلیارد و 755 میلیون دلار را با تبدیل منابع ارزی صندوق به ریال به مردم داد که در بودجه پیش بینی شده این رقم سالانه به صورت ارزی به صندوق برگردد.
وی همچنین با بیان اینکه صندوق توسعه ملی در سال 90 برداشت ریالی نداشته است،افزود: براساس اساسنامه صندوق برداشت ها صرفا باید ارزی باشد اما براساس اصلاحیه مجلس 10 درصد به صورت ریالی برای بخش کشاورزی در نظر گرفته شد و در سال بعد نیز با مصوبه مجلس 10 درصد برای بخش صنعت تبدیل به ریال می شود.
صفدر حسینی گفت: بعنوان یک کارشناس معتقدم تبدیل به ریال کردن منابع صندوق خلاف اصول است و اگر این امر ادامه یابد سرنوشت صندوق همانند حساب ذخیره ارزی خواهد شد.
وی همچنین از پیش بینی ورود 14 میلیارد دلار در سال جاری به صندوق توسعه ملی خبر داد و از پاسخ درباره برداشت دولت به منظور واریز یارانه نقدی از صندوق خودداری کرد.
رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی همچنین در خصوص میزان مطالبات معوق این صندوق، تصریح کرد: صندوق توسعه ملی مطالبات معوق ندارد زیرا تنها سه سال از عمر آن می گذرد و مدت زمان اجرای طرح ها عمدتاً شش تا هفت سال است و به همین دلیل هنوز تسهیلات پرداختی به زمان سررسید خود نرسیده است.
وی در خصوص برداشت دولت از صندوق توسعه ملی گفت: دولت برداشتی نداشته است زیرا برداشت از این صندوق باید با مجوز قانونی مجلس شورای اسلامی انجام شود.