امیر رضا واعظ آشتیانی، مدیرعامل سابق استقلال از جمله کسانی است که در مقطعی انتقادات شدیدی را علیه قلعه نویی و اطرافیانش مطرح کرد. انتقاداتی که در آن زمان برای هر 2 طرف تبعات زیادی داشت.
وی به مطالب دیگری هم اشاره کرد که می تواند برگ های تازه ای را به این پرونده اضافه کند. در ذیل گفتگوی امیررضا واعظ آشتیانی را می خوانید:
* آقای آشتیانی حتما در جریان صحبت های جواد نکونام علیه امیر قلعه نویی قرار گرفته اید. شما هم در مقطعی به مواردی از این دست علیه سرمربی استقلال اشاره کرده بودید. به نظر شما اتهامات نکونام به سرمربی استقلال درست است؟
- نمی دانم که باید بگویم متاسفم یا خوشحالم که صحبت های 5 سال پیش من در خصوص مسائل مدیریتی و اقتصادی توسط افراد دیگر هم تکرار می شود و دیگران هم به صدق گفته های من رسیده اند. مطمئن باشید در آینده کسان دیگری هم می آیند که مشابه این صحبت ها را مطرح می کنند و حتی خیلی از مسائل دیگر را هم بازگو خواهند کرد که تا به حال نشنیده اید.
* ممکن است بیشتر توضیح بدهید که چه صحبت هایی در آینده مطرح می شود؟
- گروهی در فوتبال تشکیل شده اند که برای پیشبرد اهداف ناصحیح شان برنامه ریزی مدونی دارند. آنها تقسیم کار کرده اند و سرمنشاء آن هم دست کسان دیگری است که جریان را هدایت می کنند. متاسفانه در دستگاه های نظارتی هم هیچ اراده ای برای پاکسازی این افراد نیست. البته باید از همین جا از وزیر محترم ورزش و جوانان تشکر کنم که به این مسئله ورود کرده اند و خواستار مقابله با این افراد شده اند اما قبلا هم گفته بودم تنها با حرف اتفاقی نمی افتد و باید در عمل هم با جسارت و شجاعت عمل کرد.
* فکر نمی کنید کسانی که از نزدیک با این نوع مفاسد برخورد داشته اند پیش از همه باید جسارت داشته باشند و دست افراد ناپاک را رو کنند؟
- من در مقطعی این کار را کردم و متاسفانه از سوی نهاد هایی که مسئول رسیدگی به این پرونده ها هستند هیچ واکنشی دیده نشد. شما نباید انتظار داشته باشد افراد مطلع به طور علنی مسائل را بازگو کنند. بنده خیلی چیزها را می دانم اما صحبت از آنها برای من عواقب زیادی دارد. مثلا فصل گذشته در مقطعی انتقاداتی را مطرح کردم و جالب است بعد از آن با من تماس گرفتند و تهدیدم کردند آن هم با شماره های خارج از ایران. این دست افراد یاد گرفته اند که چگونه عمل کنند و در کار خود حرفه ای هستند.
* یعنی از طرف باشگاه استقلال شما را تهدید کردند؟
- نه از سوی افراد داخل باشگاه نبود اما مطمئن باشید از سوی کسانی بودند که از اطراف آقایان منافع زیادی به دست آورده اند.
* شما در مقطعی مدیرعامل استقلال بودید و با امیر قلعه نویی کار کرده اید. فکر می کنم شما هم در مواردی با اطرافیان سرمربی استقلال درگیر شده اید.
- من با کسی درگیر نشدم. یادم است شب قبل از اولین بازی استقلال، در محل اردوی تیم حاضر شدم و دیدم افراد زیادی حاضر هستند که هم جو تیم را به هم ریخته اند و هم در حال پذیرایی از خود و بردن غذا به خانه هستند. همان جا اعلام کردم تنها هزینه بازیکنان و کادر فنی به حساب باشگاه است بقیه را باید خودشان حساب کنند. من با کسی درگیر نشدم اما جلو ریخت و پاش های اضافی را گرفتم.
* تمام حواشی اطراف استقلال مربوط به قلعه نویی بود؟
- من فقط یک نفر را مقصر نمی دانم. یکبار گفتم در این موارد افراد گروهی کار می کنند. وظایف تقسیم شده است. مثلا یادم است قبل یکی از بازی های لیگ قهرمانان یکی از نزدیکان آقایان سراغ من آمد و گفت ایرماتف، داور ازبکستانی 50 هزار دلار خواسته تا بازی را به نفع استقلال سوت بزند. همان زمان فهمیدم قضیه کلاه برداری است چون که شخصیت ایرماتف جوری نیست که بخواهد رشوه بگیرد. با آن پیشنهاد مخالفت کردم و نتیجه آن هم این شد که آقایان با من مشکل پیدا کردند.
* آن سال با قلعه نویی قهرمان لیگ برتر شدید اما سال آینده با او قطع همکاری کردید و صمد مرفاوی سرمربی استقلال شد. هنوز پای حرفتان هستید که گفته بودید سومی استقلال با مرفاوی پاک ترین نتیجه این تیم است؟
- هنوز هم می گویم. ببینید سال بعدی که مدیر استقلال بودم و حاضر نشدم با آقایان کار کنم چه اتفاقاتی برای تیم افتاد. از سازمان لیگ آن زمان گرفته تا کمیته داوران و بقیه ارکان فوتبال همگی به ضرر استقلال عمل می کردند. وقتی می گویم این افراد گروهی کار می کند این چنین است. آن زمان تقسیم کار کرده بودند که استقلال را زمین بزنند و همین طور هم شد. وقتی در پایان فصل مشکلات داوری علیه استقلال را بررسی کردیم در 8 مورد داوران پنالتی های محرز ما را نگرفته بودند. در یک بازی توپی که 40 سانت به اوت رفته بود را داور نگرفت و همان توپ وارد دروازه شد. بعد بازی به داور اعتراض کردیم اما آقای داور صراحتا گفت گل شده که شده چکار کنم!!!
* یعنی اعضای سازمان لیگ و کمیته داوران با افراد ناپاک همکاری می کردند؟
- نمی توانم همه را متهم به این کار کنم افراد بسیار سالمی هم در این نهاد ها فعالیت می کنند اما مطمئن باشید فساد در فوتبال ما به همه جا ریشه دوانده است.
* فوتبال در ایران به شکلی درگیر مفاسد شده که مدیری می تواند موفق باشد که با این افراد همکاری کند. شما این حرف را قبول دارید؟
- متاسفانه همین طور است. من سال اولی که در استقلال بودم با بی بند و باری های اقتصادی به شدت مقابله کردم. یادم است همان سال 5 میلیارد در هزینه های تیم صرفه جویی شد.
* یعنی قبل از شما سالی 5 میلیارد هزینه پشت پرده های فوتبال می شد؟
- ببینید سال اولی که به استقلال آمدم باشگاه یک حساب داشت که به نام شخص مدیرعامل قبلی بود من این حساب شخصی را به حساب باشگاه تبدیل کردم اما سالی که از استقلال جدا شدم دوباره این حساب به حساب شخصی مدیرعامل تبدیل شد. شما زمانی که هزینه ای را از حساب شخصی انجام می دهید نیاز نیست پاسخگو باشید اما هزینه ها از حساب باشگاه حساب و کتاب دارد. زمانی باشگاه شب قبل از بازی برای عده ای از آقایان و اطرافیان افراد خاص هتل می گرفت و گروه زیادی از لیدرها را همراه خود به شهر های مختلف می برد تا سکوها را به نفع آقایان تهییج کنند یا جاهایی که لازم است عده ای را تخریب کنند. من سال اول جلو این اتفاقات را گرفتم و نتیجه آن این شد که سال دوم نتوانستم با عده ای ادامه همکاری دهم.
* اگر باشگاهی قصد داشته باشد تا پول هایی را صرف امور غیر فوتبالی کند و از آن طریق نتیجه بگیرد چگونه در حسابرسی ها این ارقام درج خواهند شد؟
- سند سازی کار سختی نیست. روزی در باشگاه بودم و یکی از مدیران سابق استقلال به دفتر من آمد و با دست خط خودش نوشت که مبلغ 20 میلیون بابت قهرمانی 4 سال پیش به یکی از اطرافیان آقایان پاداش داده است. یکی از راه های سند سازی این است که عده ای را به عنوان مشاور و ... استخدام می کنند و مثلا با آنها 100 میلیون قرارداد می بندند اما 50 میلیون بیشتر پرداخت نمی کنند. مابقی 50 میلیون صرف امور خیریه می شود!!!
* سال گذشته و در مقطعی که علی دایی صحبت از مفاسد فوتبال کرد عده ای جلو افتادند و اعلام کردند با مفاسد برخورد می کنند. از کمیسیون اصل 90 گرفته تا کمیته اخلاق اما در عمل اتفاقی رخ نداد؟
- زمانی کسی می تواند ادعا کند که دنبال مبارزه با مفاسد است که خودش پاک باشد. کمیته اخلاق و مسئول آن زمانی که پرونده روشنی ندارند و خودش هم درگیر خیلی از مسائل است چگونه می تواند با مفاسد فوتبال برخورد کند. کسی چنین ادعایی می تواند بکند که آتو دست کسی نداشته باشد.
* پس فکر می کنید واقعا از چه راهی می شود با این مفاسد برخورد کرد؟
- اتفاقاتی که رخ می دهد چندان پیچیده نیستند که نتوان جلو آنها را گرفت. نهاد های نظارتی اگر کار خود را درست انجام دهند هیچ کس جرات خلاف کردن نخواهد داشت. این موجی که بر علیه افراد سودجو ایجاد شده دامنه دارتر خواهد شد. باید در مراجع قضایی پرونده تشکیل شود و خود من هم حاضرم تا در آن دادگاه ها حاضر شوم و برای اظهاراتم قسم یاد کنم. مطمئن باشید کسان دیگری هم خواهند بود که در آینده نزدیک ناگفته های بیشتری را بازگو می کنند. ماه پشت ابر نمی ماند و کم کم خودش را نشان می دهد. این قانون طبیعت است و استثنا ندارد.