به گزارش
پایگاه 598 به نقل از فارس از قم، 700 روز از بازداشت «نمر باقر النمر» معروف به شیخ نمر روحانی شیعی برجسته عربستانی میگذرد و طی این مدت همواره سخن از اعدام او توسط مقامات سعودی بر سر زبانها بوده است؛ حکمی که پیش از برگزاری هرگونه جلسه دادگاهی عنوان شد و نشاندهنده عزم آلسعود برای حذف تمام مخالفان به ویژه شیعیان است.
فروردین ماه سال گذشته بود که دادستان کل عربستان با متهم کردن النمر به تحریک معترضان برای ارتکاب اقدامات تروریستی، اعلام کرد که وی به محاربه متهم است که مجازات آن بر اساس قانون شرع اعدام خواهد بود؛ از دیگر دلایل دادستانی عربستان برای اعدام این روحانی شیعه، تحریک مخالفان عربستانی به قتل نیروهای امنیتی، ایجاد فتنه و اخلال در امنیت کشور و وحدت ملی با ایراد خطبههای نماز جمعه بوده است؛ این در حالی است که شیخ نمر هیچگاه دست به سلاح نبرد و تنها اعتراضات به حق شیعیان را در قالب خطبههای نماز جمعه به گوش مقامات سعودی رساند.
در حالی که آلسعود برای تغییر رویه و پشیمان کردن این عالم دینی در یک جنایت آشکار حاضر نشده یکی از گلولههای شلیک شده به وی را از داخل بدن وی خارج کند اخبار منتشره نشان از پافشاری شیخ نمر بر مواضع خود دارد ولی از طرف دیگر و در شرایطی که بیشتر زندانیان سیاسی عربستان بدون محاکمه دوران حبس خود را میگذرانند، نگاه ویژه مردم عربستان به آیتالله نمر سبب شده با وجود تمام کارشکنیها، جلسات محاکمه وی با سرعت بیشتری انجام شود و در عین حال، درخواست مردمی برای برگزاری علنی جلسات محاکمه این عالم دینی بدون نتیجه بوده و منابع غیر رسمی خبر از امکان اعدام شیخ نمر میدهند.
اعتراضات به این نوع دادرسی ظالمانه و تنها با اتکا به قوانین خودساخته اما به نام شریعت سعودیها از زمان دستگیری شیخ نمر تاکنون ادامه داشته است؛ گروههای زیادی از شیعیان عربستانی به ویژه در العوامیه شهر محل تولد نمر و آزاداندیشان در دیگر کشورها، ضمن محکوم کردن چنین اقدام گستاخانهای از سوی آل سعود، خواستار آزاد شدن فوری این عالم مجاهد شدند.
دلایل واهی برای بازداشت شیخ نمر
نخستین بازداشت شیخ نمر در می 2006 میلادی صورت گرفت که در آن زمان در حال بازگشت از بحرین و به دلیل مشارکت در همایش بینالمللی قرآن کریم از سوی نیروهای امنیتی رژیم سعودی دستگیر شد؛ جالب اینکه اتهام او در آن زمان درخواست از آل سعود برای رسیدگی به قبرستان بقیع و به رسمیت شناختن مذهب تشیع عنوان شد؛ شیخ نمر در سال 2008 نیز دستگیر شده بود ولی حدود دو سال پیش، نیروهای امنیتی سعودی بار دیگر در اقدامی مسلحانه عالم برجسته شیعیان عربستان را ربودند و به مکان نامعلومی منتقل کردند.
اکنون و پس از گذشت بیش از 700 روز از اسارت شیخ نمر در زندانهای آل سعود، زمزمه اعدام او بار دیگر بر سر زبانها افتاده و رژیم حاکم بر عربستان درصدد است به هر قیمت که شده، این مخالف جدی خود را از میان بردارد.
این اقدام وقیحانه آل سعود و صدور حکم ظالمانه برای کسی که تنها تجلی فریاد تظلم خواهی شیعیان مظلوم عربستان سعودی بود موج اعتراضات بینالمللی را برانگیخت. مراجع عظام تقلید نیز که همواره پشتیبان شیعیان جهان و عالمان شیعی در سراسر جهان بوده اند دست به کار شدند و بیانیههای شدیدالحلنی را در محکومیت این اقدام صادر کردند.
آیتالله نوری همدانی: جهان تشیع حکم اعدام شیخ النمر را تحمل نخواهد کرد
در پیام آیتالله نوری همدانی آمده است: با کمال تأسف اخبار ناراحتکننده از وضعیت شیعیان عربستان به اینجانب واصل گردید؛ طرز رفتار مسئولان سعودی نسبت به شیعیان خصوصاً علمای محترم احصا و قطیف موجب تاثر فراوان گردید.
در ادامه این پیام آمده است: ما به مسئولین سعودی هشدار میدهیم که این گونه برخوردهای تند موجب جریحهدار شدن احساسات شیعیان در همه جای عالم خواهد شد و حاکمان سعودی باید بدانند راهی به جز پاسخ دادن به مطالبات حقه مردم ندارند و همچنین نهادهای حقوق بشر نسبت به این موضوع نباید سکوت کرده و برای بازگرداندن حقوق از دست رفته مردم تلاش کنند.
در بخش دیگری از این پیام تاکید شده است: علما و حوزههای علمیه صدور حکم اعدام برای عالم بزرگ آن منطقه آیتالله شیخ نمر باقرالنمر را محکوم کرده و حکم اعدام برای این عالم بزرگ را تحمل نخواهند کرد.
هشدار آیتالله مکارم شیرازی به آل سعود: صدور حکم اعدام شیخ النمر را تحمل نمیکنیم
در بیانیه صادر شده از سوی آیتالله مکارم شیرازی آمده است: اخبار وحشتناکى از طرز رفتار مسئولین سعودى نسبت به شیعیان احصا و قطیف مىرسد. جمعى از بزرگان علماى آنها را به جرم آزادىخواهى در انجام مراسم مذهبى به زندان افکندهاند و تضییقات فراوانى براى آنها به وجود آوردهاند و از همه وحشتناکتر اینکه زمزمه صدور حکم اعدام براى شیخ بزرگوار عالم معروف منطقه، شیخ نمر به گوش مىرسد.
ما به مسئولین سعودى هشدار مىدهیم که اینگونه حرکتهاى تند احساسات همه شیعیان دنیا و پیروان مکتب اهل بیت (علیهم السلام) را به شدت جریحهدار مىکند و پیامدهاى سوئى در برخواهد داشت.
حاکمان سعودى به جاى این تشددها خوب است به درد دل آنها گوش دهند. آنها حقوق از دست رفته خود را مىخواهند. آنها آزادى در انجام مراسم مذهبى خود را طلب مىکنند. آنها به کشور خودشان علاقه دارند. کدام عقل و منطق اجازه مىدهد که در برابر این خواستهاى مشروع آنگونه رفتار شود؟
ما تعجب مىکنیم نهادهاى حقوق بشر دنیا چرا در اینگونه موارد که موافق میل دولتهاى سلطهگر است سکوت مىکنند؛ ولى اگر کمترین حرکتى در کشورى که هماهنگ با آنها نیست، رخ دهد، فریادشان بلند مىشود؟ به هر حال تکرار مىکنیم صدور حکم اعدام براى یک عالم بزرگ منطقه چیزى نیست که براى مراجع شیعه و بزرگان مکتب اهلبیت(علیهم السلام) و تمام علاقمندان به آنها در سراسر جهان قابل تحمل باشد.
اعتراض به سیاستهای تبعیض آمیز طایفهای آل سعود
یکی از مهمترین اقدامات آل سعود پس از استقرار و قدرت یافتن در عربستان، اعمال سیاستهای تبعیضآمیز طایفهای و سازمانیافته به ویژه در مناطق شرقی این کشور بوده است؛ همان مطلبی که شیخ نمر بارها نسبت به آن اعتراض خود را ابراز کرده است.
این عالم برجسته بارها تأکید داشته که از گفتن کلام حق، بیم و واهمهای ندارد حتی اگر در این راه بازداشت شده، به زندان برود و زیر شدیدترین شکنجهها و آزارها و اذیتها تا سرحد شهادت قرار بگیرد؛ او توهین به کرامت شهروندان عربستانی به ویژه شهروندان شیعی عربستان که از دید رژیم سعودی شهروندان درجه دو این کشور به شمار میآیند و فاقد هرگونه حق و حقوق شهروندی هستند را رد و تأکید میکند که از کرامت و حقوق شهروندان شیعی عربستانی حمایت میکند.
شیخ نمر همواره به خطبه جهاد امیرالمؤمنین(ع) تکیه میکند که به عدالت جز از طریق جهاد دست نخواهیم یافت و حق جز با از خود گذشتگی و جهاد و شجاعت به دست نخواهد آمد به همین دلیل بارها در خطبههای نماز جمعه عنوان کرده بود که شیعیان عربستان، دیگر در برابر توهینها و تعدیها و تجاوزات آلسعود سکوت نخواهند کرد.
جمله معروف او خطاب به سران آل سعود که «ما ساکت نمیمانیم که هر آنچه بخواهید بر سر ما بیاورید؛ هر آنچه بخواهید انجام دهید و کرامت و شخصیت ما را که با ارزشترین چیز در زندگی ماست، زیر پا نگذارید» خشم سعودیها را برانگیخت و همین امر زمینهساز سه بار دستگیری و در نهایت صدور حکم اعدام برای شیخ نمر شد.
پیشبینی بازداشت، شکنجه و اعدام شیخ نمر توسط خودش
شیخ نمر در یکی از خطبههایش به خاطر مواضع و دیدگاههای تندش در قبال رژیم سعودی عنوان کرده بود: «میدانم فردا برای بازداشت من به سراغم خواهید آمد. خوش میآیید! این منطق و راه و روش شماست: بازداشت و شکنجه و کشتار؛ ما از قتل و کشتار نمیهراسیم، ما از هیچ چیز نمیترسیم».
به گفته بسیاری از کارشناسان، شیخ نمر بزرگترین ولی عهد سابق رژیم سعودی بود و تندترین انتقادات را نسبت به او ابراز میکرد به طوری که در یکی از سخنرانیهای خود، شاهزاده نایف بن عبدالعزیز را به علت شدت خشونت و قساوت و ظلمش علیه مردم عربستان به ویژه شیعیان، طاغوت و ستمگری نامید که در قبرش شکنجه خواهد شد و آتش او را خواهد سوزاند و کرمها او را خواهند خورد و گفته بود از مرگ او خوشحال خواهیم شد.
البته انتقادات شیخ نمر تنها متوجه آل سعود نبود و این عالم برجسته شیعه عربستانی، جزو منتقدان سرسخت برخی از رژیمهای عربی حوزه خلیج فارس از جمله آل خلیفه نیز به شمار میرود.
تاکنون اعتراضات وسیعی در محکومیت صدور حکم اعدام برای شیخ نمر در عربستان سعودی و دیگر کشورها صورت گرفته و شخصیتهای بزرگ جهان اسلام به ویژه جهان تشیع نیز این اقدام را محکوم کردهاند و نسبت به عواقب آن به آل سعود هشدار دادهاند.
امید است نتیجه این اعتراضات، پایان 700 روز اسارت بی دلیل عالمی باشد که جز برای دفاع از حریم مکتب اهل بیت(ع) و پیروان ائمه اطهار(ع) اقدامی انجام نداده و گامی بر نداشته است.