به گزارش 598، دور اول مسابقات گروه F رقابت های جام جهانی در حالی به پایان رسید که شاید خیلی ها توقع داشتند آرژانتین نتیجه قاطع تری برابر بوسنی به دست بیاورد و نیجریه نیز با کسب پیروزی بربر ایران، بچه های کی روش را از معادلات صعود خارج کند. در این دور، آرژانتین با سیستم عجیب سابه یا در نیمه نخست نمایش خوبی برابر بوسنی نداشت اما به لطف گل به خودی کولاشیناچ، خیلی زود از حریف پیش افتاد. موتور آلبی سلسته در نیمه دوم و با تغییر سیستم روشن شد اما آن ها تنها یک گل دیگر وارد دروازه رقیب اهل بالکان کردند و ایبسویچ در ثانیه های پایانی با به ثمر رساندن اولین گل تاریخ بوسنی در جام جهانی، اختلاف را به حداقل رساند. مسابقه دیگر گروه، بسیار کم اتفاق تر بود. در این جدال ایران با یک بازی دفاعی منطقی، گل نخوردن را به عنوان اولویت اول خود در معرض نمایش قرار داد و از این تاکتیک نتیجه گرفت. البته نه یک نتیجه عالی.
برای نخستین بار در تاریخ، ایران جام جهانی را با شکست آغاز نکرد و این به آن معنی است که بازیکنان تیم ملی تا روز پایانی می توانند به صعود امیدوار بمانند. شاید کمی خیال پردازانه و فانتزی به نظر برسد اما اگر خطوط دفاع و هافبک ایران به اندازه دیدار با نیجریه کم اشتباه باشند و حتی با دقت بیشتر و رویکرد تدافعی تری برابر آرژانتین صف بکشند، شاید حتی کسب تساوی برابر این تیم هم ممکن شود. نکته آشکار این است که ایران به سادگی گل نمی خورد و با توجه به فشار رسانه ای زیاد در اطراف آرژانتین، جان سالم به در بردن از دقایق ابتدایی کمک شایانی به تیم کی روش خواهد کرد تا شاید با دست های پر از این مسابقه خارج شوند. اگر ایران از این مسابقه امتیاز بگیرد و در دیگر دیدار دور دوم مرحله گروهی، نیجریه و بوسنی هم به تساوی برسند، آنوقت با توجه به اجتمال بالای پیروزی آرژانتین بر نیجریه در دور دوم، ایران با تساوی برابر بوسنی در روز آخر برای اولین بار به مرحله یک هشتم نهایی جام جهانی راه خواهد یافت. صعود با سه تساوی بدون گل می تواند یک فتح باب تاریخی برای فوتبال ایران در جام جهانی محسوب شود. این نکته را اما نباید نادیده گرفت که با توجه به نمایش تیم ها در دور اول، شانس پیروزی بوسنی برابر نیجریه به مراتب بیشتر از به تساوی رسیدن نتیجه آن مسابقه است. در این صورت تساوی و شکست با آرژانتین توفیر چندانی در مسیر صعود ایران ایجاد نخواهد کرد و یوزپلنگ ها برای راهی دور بعد شدن، حتما باید بوسنی را در دیدار آخر شکست دهند. در صورت پیروزی نیجریه برابر بوسنی اما وضعیت کمی پیچیده تر خواهد شد. در صورت همزمانی این اتفاق با تساوی ایران و آرژانتین، بوسنی از دور رقابت ها کنار خواهد رفت. نیجریه و آرژانتین مشترکا 4 امتیازی خواهند شد و ایران با 2 امتیاز امیدوار می ماند تا در روز پایانی یکی از این دو تیم همدیگر را شکست دهند و آنوقت خودش با شکست دادن بوسنی بی انگیزه راه دور بعد را در پیش بگیرد. با فرض تساوی نیجریه و آرژانتین در روز آخر در این سناریو، تفاصل گل برای ایران اهمیت پیدا می کند و این تیم برای صعود حتما باید با اختلاف دو گل از سد بوسنی گذشته باشد.
همه فرض های بند بالا البته چندان محتمل به نظر نمی رسند. چرا که آرژانتین شانس بسیار زیادی برای غلبه بر تیم ملی ایران دارد. ایران در صورت شکست در بازی دوم یک امتیازی خواهد ماند و به فراخور نتیجه دیدار دو رقیب دیگر، به صعود سخت در بازی پایانی خواهد اندیشید. طبیعتا تساوی آن مسابقه بهترین نتیجه ممکن برای ایران به شمار می رود. با آن تساوی این احتمال ایجاد می شود که آرژانتین در روز آخر نیجریه را با نتیجه ای خوب شکست دهد و ایران حتی با تساوی با بوسنی به دور بعد برسد. البته به شرطی که تفاضل گل بهتری از این تیم داشته باشد و این عملا در صورت شکست در دور دوم ممکن نیست. مگر آنکه مثلا نتیجه ای شبیه 3-2 در پروسه شکست ایران برابر آرژانتین رقم خورده باشد. با هر نتیجه دیگری در دیدار تیم های بوسنی و نیجریه، ایران در صورت شکست در دیدار دوم باید حتما مسابقه آخر با بوسنی را با پیروزی پشت سر بگذارد تا شانس صعود پیدا کند. با این تفاوت که اگر تیم پیروز آن دیدار بوسنی باشد، برد ایران برابر این تیم برای صعود کافی خواهد بود اما اگر نیجریه باشد، این تیم آفریقایی در روز پایانی می تواند با کسب یک تساوی برابر آرژانتین نیز 5 امتیازی شود و به عنوان تیم دوم به دور بعد برسد.
در این بین، یک احتمال دیگر نیز وجود دارد و آن پیروزی ایران مقابل آرژانتین است که البته کمی رویایی به نظر می رسد و قطعا نمی شود اعتبار زیادی برایش در نظر گرفت. اما اگر چنین شگفتی بزرگی در دل جام رقم بخورد، ایران در هر صورتی با کسب تساوی در روز آخر به مرحله بعد خواهد رفت و حتی ممکن است با شکست در بازی پایانی نیز به دور بعد صعود کند. برای مثال اگر نیجریه، بوسنی را شکست دهد و ایران نیز آرژانتین را، این دو تیم با 4 امتیاز به صدر جدول می رسند و با توجه به حذف بوسنی، شکست آرژانتین در روز پایانی، ایران را حتی در صورت شکست برابر بوسنی به دو بعد می برد. اگر بوسنی نیجریه را شکست دهد اما شکست ایران در روز پایانی با توجه به پیروزی این تیم مقابل آرژانتین، ایران را 4 امتیازی باقی خواهد گذشت و بوسنی را 6 امتیازی خواهد کرد. آنوقت آرژانتین و یا نیجریه می توانند با کسب پیروزی صعود ایران را تهدید کنند اما تساوی هم برای صعود ایران به دور بعد کافی خواهد بود اگر تنها با یک اختلاف یک گل به بوسنی باخته باشد.
در مجموع آنچه در دیدار دوم ایران مقابل آرژانتین حائز اهمیت به نظر می رسد، داستان تفاضل گل است. ایران نه تنها برای صعود، که حتی برای غرورش باید از شکست پرگل پرهیز کند و با توجه به سابقه خوب دفاعی تیم کی روش این اتفاق امکان پذیر به نظر می رسد. حتی اگر سفیدها همانند بوسنی در همان دقایق ابتدایی دروازه شان را باز شده دیدند، نباید وا بدهند و خود را ببازند. آرژانتین سابه یا به طور کلی عادت کسب بردهای پرگل را ندارد و از آنجایی که ممکن است تفاضل در یکی از سناریوهای شرح داده شده در بندهای بالاتر به کار تیم ملی بیاید، غفلت و زیاد گل خوردن بیش از اندازه موجب ندامت خواهد شد.