حسین یعقوبی مدیر اداره بینالملل بانک مرکزی در گفتوگوی تفصیلی با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، با تأکید براینکه اداره بین الملل بانک مرکزی مجری سیاستهای کلان ارزی است که در کمیسیون ذخایر ارزی بانک مرکزی منابع وصولی و هزینه های جاری تعیین می شود، اظهار داشت: همچنین مدیریت ذخایر ارزی حاصل از فروش نفت در این اداره انجام می شود.
حضور در بازارهای پولی و مالی بین المللی، وصول درآمدهای حاصل از فروش نفت و صدور سند و پرداخت ریال به خزانه دولت نیز از دیگر وظایفی است که مدیر اداره بین الملل بانک مرکزی آنها را جزء حیطه اختیارات این بخش عنوان کرد.
* 45 روز تا پایان گام نخست توافق ژنو/ 3 قسط باقی مانده است
وی در توضیح فرایند اجرایی توافقنامه ژنو مبنی بر آزادسازی 4.2 میلیارد دلار از داراییهای ارزی ایران که در برخی از کشورها بلوکه شده بود، گفت: بعد از توافقاتی که در چارچوب مذاکرات ژنو حاصل شد، بنا بود که 4.2 میلیادر دلار از منابعی که به صورت مسدودی (نه اینکه فکر کنید حکم دادگاه دارد یا توقیفی است بلکه مسدودی به آن جهت که بخاطر بسته بودن کانال های انتقال بانکی به روی ایران و تحریم سیستم بانکی و بانک مرکزی امکان انتقال وجوه بانکی ایران نبود) در برخی کشورها وجود داشت در 6 ماه (تا 45 روز آینده این موعد به اتمام می رسد) و در 8 قسط منتقل شود.
مدیر اداره بین الملل بانک مرکزی با تأکید براینکه قابلیت انتقال 4.2 میلیارد دلار قبل از توافقنامه ژنو وجود نداشت، تصریح کرد: الان بانک مرکزی بعنوان بانک دریافت کننده وجوه ناشی از فروش نفت است و اداره بین اللمل نیز مسئول مستقیم این موضوع است، بعبارت دیگر دولت از طریق وزارت نفت قراردادهای مدتدار را با خریدارهای بزرگ نفتی دنیا منعقد می کند اما هیچ اجازهای راجع به اینکه وجوه حاصل از معاملات نفتی را به چه ارزی و کجا تحویل بگیرد، ندارد.
یعقوبی با بیان اینکه قانون وظیفه تصمیم گیری درباره وجوه حاصل از فروش نفت را به بانک مرکزی سپرده است، گفت: بعد از اینکه نفتی فروخته و وجوهی حاصل می شود، این وجوه در حسابهای بانک مرکزی قرار می گیرد و بلافاصله اداره بین الملل بانک مرکزی سند می زند و به خزانه ریال می دهد چرا که دولت برای خزانه و بودجه به ریال احتیاج دارد نه ارز.
* سپرده گذاری و خرید اوراق قرضه کشورهای بزرگ دنیا در اتاق معاملات بانک مرکزی
وی ضمن اشاره به اینکه در این معاملات بانک مرکزی ارز را از دولت خریداری می کند، افزود: بنابراین بانک مرکزی صاحب ارز می شود و این ارزها در ذخایر ارزی بانک قرار می گیرد و بعد از آن اداره بین الملل براساس مدل سرمایه گذاری این ارزها را مدیریت می کند.
مدیر اداره بین الملل بانک مرکزی با بیان اینکه این اداره شامل بخشهای دریافت نفت، حسابهای ارزی و اتاق معاملات است، تصریح کرد: اتاق معاملات با مرکز مبادلات ارزی فرق دارد چراکه در این اتاق وجوه مازاد بر نیاز در بخشهای مختلف دنیا بصورت الکترونیکی و در تماس با بانکهای مختلف دنیا سپرده گذاری می شود.
وی در ادامه ضمن تأکید براینکه 4.2 میلیارد دلار نیز همان وجوهی بوده که قبلاً توسط بانک مرکزی در ژاپن، هند، کره و چین و ... دریافت شده بود، افزود: برهمین اساس در قالب سپرده گذاریهای ارزی و خرید اوارق بهادار ارزی دنیا (اوارق کشورهای بزرگ دنیا منهای آمریکا و اسرائیل) سرمایه گذاری انجام می شود.
یعقوبی با اعلام اینکه سود حاصل از سرمایه گذاری های ارزی خارجی در پروژههای داخلی و نفتی سرمایه گذاری می شود، تصریح کرد: بانک مرکزی ارز را از دولت می خرد و ریال را به نرخ روز محاسبه و به خزانه کل کشور می دهد و دولت به این شکل کسری بودجه خود را جبران می کند؛ از طرف دیگر دولت و وزارت خانه های مختلف برای مبادلات خود نیازمند ارز هستند که بانک مرکزی این نیاز ارزی را تأمین می کند.
* اجازههایی که 1+5 داد/ 3 اجازه بانکی به 3 کشور
مدیر اداره بین الملل بانک مرکزی در ادامه به موضوع توافق نامه ژنو اشاره کرد و گفت: در این توافقنامه اجازه داده شد که 4.2 میلیارد دلار از منابعی که نمی توانستیم قبلاً منتقل کنیم را به حسابهای دیگر انتقال دهیم، یعنی هم اجازه را به ما دادند، هم به بانکی که در کشور هدف است و هم به بانک ثالث.
وی در تکمیل توضیحات بالا اضافه کرد: "فرض کنید من در حسابم در بانک مرکزی ژاپن 100 واحد پول دارم، الان به من مجوز داده اند که تو می توانی این پول را آزاد کنی، من به بانک مرکزی ژاپن اعلام می کنم و این بانک مجوز را از 1+5 می گیرد و بعد می گوید این وجوه را در کجا میخواهی؟ و من گویم مثلاً این پول ها را به حساب من در عمان منتقل کنید و یک مجوز هم بانک عمانی گرفته است".
* 3 قسط آخر توافق ژنو را هند میدهد
یعقوبی با تأکید براینکه تا الان 5 قسط از توافق نامه ژنو منتقل شده است، اظهار داشت:" 3 قسط از این توافقنامه مانده است، البته الان در حال مذاکره با طرف هندی هستیم، روز شنبه هفته جاری در بانک مرکزی ایران کنفرانس کاری برگزار شد که بانک مرکزی هند و مقامات دولتشان اینجا بودند و من با آقای سیف و کامیاب هم در ارتباط بودم، هندی ها به ما گفتن ما تصمیم داریم 3 قسط آخر توافق ژنو را از منابعی که در اختیار ما دارید، منتقل کنید."
مدیر اداره بین الملل بانک مرکزی ضمن اشاره به اینکه وجوه بلوکه شده ایران در هند نیز وجود دارد، افزود: ما الان داریم با هند بحث می کنیم درباره اینکه وجوه بلوکه شده را کجا دریافت کنیم، البته هند چند کشور را پیشنهاد کرده ولی ما در حال بررسی هستیم که کدام کشورها برای ما مطلوبیت دارند و این ارزها را در کدام کشور دریافت کنیم.
وی ادامه داد: فرض کنید می توانیم این ارزها را در عمان، امارات یا ترکیه در صورت نیاز دریافت کنیم؛ در هر صورت باید کشورهای هدف را انتخاب و به هند معرفی کنیم تا براساس دستور ما این وجوه منتقل شود.
* 4.2 میلیارد دلار پول آزاد است/ فقط کالاهای غیر تحریمی را می توانیم بخریم البته با هماهنگی طرف غربی
یعقوبی در بخش دیگری از گفتوگوی خود با خبرنگار تسنیم تأکید کرد که " اسم این 4.2 میلیارد دلار «FREE MONEY» یعنی پول آزاد است و گفتند که می تواند بابت خرید هر کالایی که شما نیاز فوری به آن دارید نه لزوماً کالای اساسی مانند گندم، گوشت و دارو استفاده شود".
به گفته مدیر اداره بین الملل بانک مرکزی، "در این حالت می توانیم طلا بخریم، ارز را بصورت فیزیکی بیاوریم، ارز دانشجویان را تامین کنیم و یا قطعات یدکی هواپیما را خریداری کنیم. هر چه را که نیاز داشته باشیم می توانیم با 4.2 میلیارد دلار خریداری کنیم اما با هماهنگی طرف غربی".
* واردات خوبی از 5 قسط آزاده شده داشتیم/ بیشتر از یک دلار از اقساط برداشت کردیم
وی در پاسخ به این پرسش که تاکنون از 5 قسط آزاد شده استفاده کردهاید؟ گفت: بله، در این حوزه ها واردات خوبی انجام شده است.
خبرنگار تسنیم گفت: متأسفانه تا کنون اطلاع رسانی درستی توسط دولتی ها در خصوص وضعیت دلارهای آزاد شده بعد از توافق ژنو، صورت نگرفته است و آنطور که نمایندگان مجلس با استناد به گزارش بانک مرکزی می گویند، تا کنون یک دلار هم از این وجوه برداشت نشده است.
یعقوبی توضیح داد: راست می گویند، از یک دلار بیشتر استفاده شده است.
خبرنگار تسنیم گفت: بحثی که مطرح است این بوده که ما امکان انتقال فیزیکی این پولها را به داخل کشور نداریم.
مدیر اداره بین الملل بانک مرکزی با بیان اینکه "چرا نداریم، ما می توانیم این وجوه را به داخل کشور بیاوریم"، تصریح کرد: با روشهای مختلف مِن جمله این روش توانسته ایم خزانه خودمان را کاملاً (تقریبا) بی نیاز کنیم.
وی در تشریح نیازهای ارزی کشور به ارز مورد نیاز حجاج بیتالله الحرام و زائران عتبات عالیات اشاره کرد و افزود: سالیانه نزدیک 500 تا 600 میلیون دلار به حجاج بیت الله حرام و زائران عتبات عالیات ارز پرداخت می کنیم که این ارزها از همین مسیرها وارد کشور و تأمین میشود.
خبرنگار تسنیم گفت: بحث دیگری مطرح است مبنی بر اینکه آیا بعد از انتقال ارز از کشور هدف به کشور ثالث، ما قصد خرید کالایی در کشور چهارم را داشته باشیم؛ ما از حساب کشور ثالث امکان انتقال به کشور چهارم را داریم؟
مدیر اداره بین الملل بانک مرکزی در پاسخ اظهار کرد: براساس توافق نامه ژنو کالا باید غیر تحریمی باشد و بنابراین مادامی که کالا غیر تحریمی باشد، مشکلی ندارد، فقط باید از طریق وزارت خارجه هماهنگی با طرف خارجی انجام شود و اینها صرفاً اطلاع رسانی می کنند و 1+5 بلافاصله مجوز را صادر می کند.
* پول های آزاد شده فقط صرف خرید غذا و دارو نمی شود/ 2 امتیاز جدا در توافق ژنو
وی در پاسخ به این پرسش که درست است فقط با این پول ها می توانیم غذا و دارو وارد کنیم؟ گفت: نه، مشکل ما همین است، یک نفر باید در این زمینه شفاف سازی کند. 2 بحث داریم، 4.2 میلیارد دلار صرفاً برای واردات کالاهای غیرتحریمی (شامل طلا، اسکناس، هزینه دانشجویان، قطعات هواپیما و ...) اختصاص داده می شود و همزمان به ما اجازه داده شده که غیر از این 4.2 میلیارد دلار از منابع خارجی خرید کالاهای اساسی یعنی دارو و غذا را انجام دهیم.
یعقوبی با تأکید براینکه 4.2 میلیارد دلار ربطی به ارز غذا و دارو ندارد، تصریح کرد: برهمین اساس بانک مرکزی و دولت تصمیم گرفته اند چه لزومی دارد زمانی که می توانیم 4.2 میلیارد دلار را صرف سایر نیازهایمان کنیم به غذا و دارو اختصاص دهیم چراکه دارو و غذا از مسیر دیگر تأمین می شود.
این مقام مسئول در بانک مرکزی یک بار دیگر تأکید کرد: بنابراین 2 توافق در 1+5 صورت گرفت نخست اینکه 4.2 میلیارد دلار برای کالاهای غیرتحریمی آزاد شود و دوم اینکه غیر از این رقم ما می توانیم از منابع حاصل از فروش نفت و صادرات غیرنفتی کشورمان کالاهای اساسی وارد کنیم.
* مقصد 3 قسط آخر توافق ژنو کجاست؟
وی با بیان اینکه 2 توافق مذکور همزمان در حال انجام است درباره تصمیم گیری نهایی برای کشورهای مقصد دریافت قسطهای پایانی توافق ژنو،گفت: به احتمال زیاد هند سه قسط آخر را پرداخت می کند چون ما از هند تا کنون چیزی دریافت نکردیم. اما اینکه از هند به چه کشوری منتقل شود هنوز تصمیم گیری نهایی نشده است ولی فعلاً برای چهار کشور به جمع بندی رسیده ایم که این کشورها احتمالاً کشورهای خلیج فارس و ترکیه باشند البته هنوز نهایی نشده است.
مدیر اداره بین الملل بانک مرکزی در واکنش به این نکته که طی روزهای اخیر آقای مصباحی مقدم رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس به تسنیم گفته که احتمالاً 2 قسط از اقساط باقی مانده به صورت نقدی دریافت شود، اظهار داشت: ایشان درست گفته اند؛ این امکان سنجی در ژنو صورت گرفت، الان ما مجوز رسمی را داریم.
* چه کسی می گوید پولهای آزاد شده را وارد کشور نکردهایم؟
وی در پاسخ به این پرسش که چرا تا کنون این وجوه را بصورت نقدی وارد کشور نکردهایم؟ عنوان کرد: چه کسی می گوید نیاوردهایم؟
یعقوبی در بخش دیگری از این گفتوگو درباره اینکه آیا امکان پرداخت پولهایی که بعد از توافق ژنو آزاد و به کشورهای ثالث واریز شده به تولید کننده های داخلی وجود دارد؟ گفت: بله این امکان از طریق ثبت سفارش فراهم شده است. در این حالت وزارت صنعت، معدن و تجارت ثبت سفارش را انجام می دهد و این ثبت سفارش به بانک عامل ما در کشور مقصد می رود و بانک در سیستم خود این درخواست را ثبت و بعد کدی را تعریف می کنند که در سیستم پرتال ارزی ما می نشیند و بعد در مرکز مبادلات ارزی عرضه می شود؛ البته به شرط اینکه تولید کننده و وارد کننده ما ریال داشته باشند.
وی با بیان اینکه مواقعی که صدای تولید کننده و وارد کننده ها در می آید بخاطر این است که این افراد ریال ندارند در ازای دریافت ارز پرداخت کنند، افزود: من روزانه مبلغ قابل توجهی ارز را به مرکز مبادلات ارزی کشور از محل همین درآمدهایی که داریم، پرداخت می کنم.
به گفته یعقوبی، واردکننده ها از زمان ثبت سفارش و ارائه کد تخصیص مهلت یک ماهه برای پرداخت ریال به بانک مرکزی دارند و ارز درخواستی آنها در همان موقع کنار گذاشته می شود؛ موارد بسیاری داریم که مهلتشان گذشته ولی ریالی نداشتهاند که در ازای دریافت ارز پرداخت کنند. باید تمایزی بین واردکنندگانی که منابع ریالی ندارند با افرادی که همیشه ریال برای پرداخت ارز دارند، وجود داشته باشد.
* تشریح تفاوتهای مرکز مبادلات ارزی با اتاق معاملات
مدیر اداره بین الملل بانک مرکزی در ادامه ضمن تأکید براینکه اتاق مبادلات ارزی کشور با اتاق معاملات تفاوت دارد، خاطرنشان کرد: اتاق معاملات صرفاً ارز مازاد بر نیاز را سرمایه گذاری می کند فرض کنید ما در این هفته 100 واحد درآمد دلاری داریم، هزینه های این هفته ما 60 واحد دلاری است، 40 واحد اضافه می آید و اتاق معاملات 40 واحد اضافه را در نزد بانک های مختلف دنیا سپرده کوتاه مدت باز می کند یا اوراق خزانه کشورهای بزرگ را می خرد. با این روش ذخایر ما افزایش می یابد.
یعقوبی ارتباط اتاق معاملات بانک مرکزی را با نهادهای سرمایه گذاری دنیا دانست و گفت: مرکز مبادلات ارزی کشور اما پوشش از مورد نیاز تولید کنندگانی را که مورد تایید وزارت صنعت است را برعهده دارد.
وی با بیان اینکه منابع اتاق مبادلات ارزی کشور توسط این بخش تأمین می شود، تصریح کرد: ما می دانیم که آمار نیازهای این مرکز چقدر است و برای کدام ارز تقاضا بیشتر است به همین خاطر سعی می کنیم در این بخش ها عرضه را بیشتر کنیم.
مدیر اداره بین الملل بانک مرکزی درباره مصارف ارزی کشور در سال گذشته و اخبار مطرح مبنی بر مصرف ارزی 60 میلیاردی افزود: معمولاً این حدود است؛ در سالهای 89، 90 و 91 مصارف ارزی کشور (کل واردات) 70 میلیارد تومان بوده است و همه را پوشش داده ایم. ولی برای سال 92 هنوز آمار دقیق نداریم.
وی در پاسخ به این پرسش که چند درصد از مصارف ارزی کشور در مرکز مبادلات ارزی توزیع شده است؟ گفت: تا زمانی که ارز دو نرخی داشتیم به 2 شکل پوشش داده می شد ولی بعد از آن تقریباً تمام پوشش ارزی از طریق مرکز مبادلات انجام شده است.
* دلار مبادلهای به دلار بودجه میرسد/ قصد دخالت در بازار را نداریم
خبرنگار تسنیم گفت: در بازار آزاد چطور؟ بالاخره بانک مرکزی به عنوان مسئول کنترل نرخ ارز حتما در مقاطعی برای اینکه نرخ را ثابت نگه دارد و مانع از تشدید نوسانات بازار ارز شود، مداخلاتی را در بازار انجام می دهد.
یعقوبی با تأیید این موضوع تصریح کرد: بانک مرکزی صلاحیت مداخله در بازار ارز را دارد و براساس قانون پولی و بانکی مجاز است که هر زمان احساس کرد قیمت ارز خلاف این جهت می رود، وارد عمل شود.
مدیر اداره بین الملل بانک مرکزی در پاسخ به این پرسش که در بودجه دلار محاسباتی 2650 تومان تعیین شده ولی الان در مرکز مبادلات ارزی با 100 تومان کسری فروخته می شود بنابراین بانک مرکزی باید برای جبران این کسری از بازار آزاد کمک بگیرد؟ گفت: نه اینطور نیست. دلار مبادلهای به تدریج به دلار بودجه نزدیک می شود.
وی توضیح داد: 2650 تومان که در بودجه سنواتی لحاظ شده برای دلار است ولی باید توجه کرد که تمام ارزهای توزیع شده توسط بانک مرکزی به دلار نیست چراکه به یورو نیز ارز وارد بازار می کنیم به همین خاطر افزایش قیمت یورو این کسری ها را پوشش می دهد.
این مقام مسئول در بانک مرکزی با تأکید براینکه این بانک اصلاً نیازی به فروش ارز در بازار آزاد و پرداخت ریال بیشتر به خزانه ندارد، تصریح کرد: اصلاً سیاست بانک مرکزی چنین چیزی نیست.
* مداخله در بازار ارز آخرین گام مدیریتی بانک مرکزی است
وی در پاسخ به خبرنگار ما مبنی براینکه وظیفه بانک مرکزی کنترل بازار است، گفت: بله این وظیفه تنها به بانک مرکزی ایران ختم نمی شود بلکه وظیفه بانک های مرکزی دنیاست؛ حفظ ارزش پول و دفاع از ارز ملی وظیفه ذاتی بانک مرکزی است.
مدیر اداره بین الملل بانک مرکزی با اشاره به اینکه ابزارهای مختلفی برای کنترل بازار توسط این بانک وجود دارد، افزود: یکی از این ابزارها مداخله در بازار است، ابزارهای نرخ سود و ... در وهله اول مورد توجه بانک مرکزی بوده و مداخله آخرین ابزار برای کنترل بازار است. بانک مرکزی بخصوص با انظباط ایجاد شده و کمک تصمیم گیریهای سیاسی خیلی راحت بازار را مدیریت می کند بدون آنکه نیازی به مداخله احساس کند.
یعقوبی ضمن بیان اینکه نرخ ارز در بازار در حال تثبیت است به وضعیت فروش نفت ایران و تأثیر تحریم ها در وصول این درآمدها اشاره و تصریح کرد: ما در درآمدهای جاری مشکلی برای وصول درآمدهای حاصل از فروش نفت نداریم. تأکید می کنم که الان مشکلی در دریافت درآمدهای جاری نداریم چراکه این منابع صرف واردات کالاهای اساسی می شود.
* تقاضای خرید نفت خریداران سنتی بالا رفت/ ذخایر ارزی با سیر صعودی بالای 100 میلیارد دلار گزارش شد
وی از افزایش تقاضا برای خرید نفت از سوی خریداران سنتی نفت کشورمان خبر داد و گفت: همین باعث می شود وجوه حاصله افزایش یابد و قدرت مانور ما برای تصمیم گیری در این حوزه بالا برود.
این مقام مسئول بانک مرکزی درباره وضعیت ذخایر ارزی کشور، اظهار داشت: به نظر بنده ذخایر ارزی فعلی کشور کفاف نیازهای جاری و آتی کشورمان را می دهد. هم اکنون ذخایر ارزی بالای 100 میلیارد است.
وی به افزایش ذخایر ارزی کشور طی ماه های اخیر اشاره و تصریح کرد: افزایش قیمت نفت و افزایش حجم خرید نفت توسط خریداران سنتی از مهمترین دلایل رشد ذخایر ارزی کشور است. دارایی های ارزی ما عبارتست از وجوهی که در حسابهای خارج کشور داریم، طلای فیزیکی که در ایران داریم و طلاهایی که در حساب هایمان هست ، اوراق های قرضه و موجودی اسکناس های خارجی و همچنین وجوهی که نزد صندوق بین المللی پول سرمایه گذاری کرده ایم.
این مقام مسئول در بانک مرکزی درباره اینکه با توجه به تحریمها آیا مشکلی برای سپرده گذاری در بانکهای خارجی نداریم؟ گفت: با کشورهایی که رابطه کارگزاری داریم، مشکلی نداریم؛ لزوماً نباید با آمریکایی ها، اسرائیلی ها، انگلیسی ها و آلمانی ها کار کنیم الان تقریبا با تمام کشورهای خلیج فارس، جنوب شرق آسیا، ترکیه، روسیه و سایر کشورها ارتباط داریم.
وی با تاکید براینکه این ارتباط ها قبل از توافق ژنو نیز برقرار بود، تصریح کرد: این وجوه مسدودی نیست؛ در توافق ژنو سراغ وجوهی رفتیم که قابل انتقال نبود و طرف مقابل بخاطر محافظه کاری بیش از حد و نگرانی از تحریم شدنشان از پرداخت وجوه خودداری می کردند. مانند ژاپن، بانک مرکزی ژاپن فوق العاده محافظه کار بود و در توافق ژنو ما اولین وجوه را از بانک ژاپن دریافت کردیم.
* مطالبات معوق بانکی شامل معوقات ارزی هم می شود
یعقوبی در بخش دیگری از این گفتوگو در پاسخ به خبرنگار تسنیم درباره اینکه میزان معوقات ارزی سیستم بانکی چقدر است؟ گفت: در حسابداری معوقات کسانی که تسهیلات ارزی دریافت کرده بودند را به ریال تبدیل و محاسبه می کنیم، بخشی از مطالبات معوق فعلی ارزی است.
وی درباره معوق شدن تسهیلات دریافتی از صندوق توسعه ملی و حساب ذخیره ارزی، عنوان کرد: تا جایی که من می دانم این معوقات جزو معوقات ریالی قرار گرفته است ولی آمار دقیقی درباره میزان آن ندارم.
* دلار از ذخایر ارزی ایران حذف شد/ تبدیل ذخایر به درهم امارات
مدیر اداره بین الملل بانک مرکزی در ادامه در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار ما مبنی بر اینکه طرح حذف دلار به عنوان ارز واسط به تازگی در کمیسیون برنامه و بودجه مجلس مطرح شده، آیا بانک مرکزی از این طرح استقبال می کند؟ گفت: طی سالهای اخیر و به ویژه بعد از تحریم ها استفاده از دلار در مبادلات ما به شدت کم شده است و دلار عملاً در سیستم ما حذف شده است.
وی با بیان اینکه ما الان با یورو یا یوان چین فعالیت می کنیم در ارتباط با اینکه آیا این اتفاق برای ذخایر ارزی ما هم افتاده است یا خیر؟ اضافه کرد: دقیقاً، حذف است. اما شاید بگویید خب دلار را حذف کردید ولی شاید ارزهای جایگزین بازهم پرریسک باشند! ولی ما دلار را حذف و ذخایرمان را از دلار به درهم امارات تبدیل کردیم.
این مقام مسئول در بانک مرکزی تأکید کرد: درهم امارات در مقابل دلار ثابت است، یعنی نرخ 3.6725 یک دلار از سال های دور بوده است، بنابراین عملاً دلار داریم ولی دلار نیست یعنی ریسک نرخ را پوشش دادیم ولی دلار نیست.
یعقوبی ضمن اشاره به اینکه نیازی به دلار نداریم به خروج دلار از مبادلات ایران تأکید کرد و گفت: اگر یک دلار داشته باشیم بخاطر شرایط تحریم ممکن است بلوکه شود، به همین دلیل مصونیت ذخایر ما فوق العاده است و هیچ ریسکی در ذخایرمان برای دلار نداریم. هر جا هم احساس کنیم می خواهند روی ارز خاصی حساس شوند بلافاصله خارج می شویم.