کد خبر: ۲۲۶۶۵
زمان انتشار: ۱۱:۱۱     ۱۸ مهر ۱۳۹۰
براي نخستين بار در جهان،
يك دانشمند ايراني مقيم آمريكا از راز چندين ساله چگونگي ارتباط بين استرس و چاقي پرده برداشت.
به گزارش598 به نقل از ایرنا، دكتر 'مهدي اخبارده' پژوهشگر مركز باليني تحقيقات پزشكي واشنگتن گفت: چگونگي تاثير استرس بر افزايش وزن در افراد، هميشه سوال مهمي در ذهن دانشمندان بوده است.

اكنون اين دانشمند ايراني با تحقيقات گسترده به راز شيميايي اين تاثير پي برده است.

وي گفت: مطالعات نشان مي دهد الگوهاي ذاتي هر فرد يكي از عوامل تعيين كننده مشكلات پرخوري و اضافه وزن هستند، البته عامل ديگري نيز وجود دارد و آن 'عوامل استرس زا' است.

وي ادامه داد: بر اساس تحقيقات نوين پزشكي، بررسي اين موضوع كه استرس از چه راه هايي مي تواند باعث افزايش وزن در افراد شود، راهي براي شناخت شيميايي افسردگي است.

دكتر اخبارده خاطر نشان كرد در استرس هاي كوتاه مدت به علت عملكرد اعصاب سمپاتيك و هورمون نور آدرنالين كاهش موقتي اشتها در افراد ايجاد مي شود.

به گفته وي ‌اين سازوكار از طريق كاهش ميزان جريان خون و آنزيم هاي مربوطه در دستگاه گوارش در نتيجه تاثير اعصاب و هورمون صورت مي گيرد.

عضو انجمن رژيم درماني آمريكا اظهار داشت: ولي در استرس هاي طولاني مدت، موضوع كاملا متفاوت است؛ به گونه اي كه استرس هايي كه فرد را دچار افسردگي مي كند؛ به دو صورت مستقيم و غير مستقيم موجب افزايش وزن مي شود.

وي اضافه كرد: در استرس كوتاه مدت، افزايش سطح پلاسمايي هورمون كورتيزول باعث افزايش وزن از سه روش مي شود. روش اول: تجزيه پروتئين ها و در نهايت كاهش و آتروفي ماهيچه هاي بدن مخصوصا دور شكم؛ روش دوم:‌ هورمون هاي لاغري از جمله هورمون رشد? تستسترون در سطح خون خاصيت بازخورد منفي دارد و روش سوم: به دلايل ناشناخته اي هورمون كورتيزول تجمع چربي در نواحي اطراف دور شكم را افزايش مي دهد.

اين فوق تخصص تغذيه باليني خاطر نشان كرد از سوي ديگر مغز با مشاركت بدن براي متعادل نگه داشتن وضعيت بدن و حفظ تعادل زيست شيميايي مغز كه به علت ترشحات مكرر كورتيزول دچار اختلال كمبود ماده سروتونين شده است، اقدام به دريافت قابل ملاحظه اي كالري مي كند تا شايد كمبود اين ماده در مغز را جبران كند.

وي افزود: كاهش ميزان سروتونين در مغز به هنگام افزايش كورتيزول فرضيه هاي متعددي دارد: يك فرضيه علت آن را تاثير كورتيزول بر ژن هاي توليد كننده سروتونين در بين سلول هاي مغز مي داند.

دكتر اخبارده اضافه كرد: فرضيه ديگري افزايش ميزان خودكشي سلول ها در سطح بدن بويژه سلول هاي سروتونين ساز را مطرح مي كند.
به گفته وي، جريان هر چه باشد هر دو دليل مذكور هدفي يك سان دارند و آن كاهش ميزان سروتونين در مغز است.

اين پژوهشگر خاطر نشان كرد شايد دليل تمايل ما به شيرينيجات و مواد غذايي در موقع استرس به علت خوشمزه بودن آنها نيست، بلكه بدن سعي دارد از اين طريق يعني حفظ تعادل زيست شيميايي مغز روي پدال قرمز ماشين خسته استرس هاي مزمن و شديد پا بگذارد و يا از سويي افزايش سطح گلوكز در خون باعث افزايش تحريك پذيري سلول هاي مغزي به دريافت اسيد آمينه تريپتوفان شود كه اين اسيد آمينه در توليد سروتونين نقش مهمي را دارد.

وي ادامه داد: در حالت غير مسقيم استرس هاي مزمن باعث ايجاد خلق افسرده در فرد شده و در نهايت اين نوع افراد رغبت كمتري به فعاليت و تحرك دارند كه اين خود مي تواند باعث كاهش سطح ميزان سوخت و ساز بدن شده و افزايش وزن را به صورت غير مستقيم به همراه داشته باشد.

به گفته وي، افراد در شرايط استرس زا با عجله غذا مي خورند كه اين هم مي تواند دليلي ديگر باشد.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها