سوال ملي مصطفي كواكبيان نماينده سمنان از وزير امور خارجه در خصوص علت همكاري گسترده روسها با آمريكاييها و عدم تحويل s300 از سوي روسها در جلسه علني صبح امروز يكشنبه مطرح شد كه پس از توضيحات وزير خارجه كواكبيان اعلام كرد به دليل اينكه صالحي تازه به وزارت خارجه آمده و سوال به يك سال و نيم پيش مربوط است اين سوال را به راي مجلس نميگذارد.
به گزارش 598 به نقل از ايسنا، مصطفي كواكبيان در توضيح سوال خود اظهار كرد: ايران در قراردادي به مبلغ 800 ميليون دلار پنج واحد از سامانه موشكي S300 را از روسها خريداري كرده كه روسيه بايد تا كنون اين موشكها را به ايران تحويل ميداد، سوال اينجاست كه چه اقدامي انجام شده كه اين قرارداد رسمي ، بينالمللي و دو جانبه به سرانجام برسد.
وي اضافه كرد: اينكه بگوييم روسها به خاطر فشار قدرتهاي غربي قرارداد را اجرا نكردهاند پاسخي براي ملت نيست، حتي اينكه گفته شود سامانه S300 مربوط به وزارت دفاع است هم توجيهي ندارد چرا كه خط مقدم جبهه ديپلماسي ما وزارت خارجه است و ما ميخواهيم ببينيم كه چه فعاليتهايي انجام شده كه طرف روس نسبت به پايبندي قرارداد منعقده مجاب شود.
اين عضو كميسيون امنيت ملي وسياست خارجي يادآور شد: حتي اگر بگويند موشكها شامل تحريم ميشود نيز درست نيست چرا كه S300جز تسليحات پدافندي است و در قطعنامههاي پدافندي تسليحات تهاجمي مورد اشاره قرار گرفته است، ضمن اينكه تحريمها پس از انعقاد قرارداد بوده و شامل قراردادهايي كه قبلا تنظيم شده نميشود حتي پيش از تحريم نيز اين موشكها تحويل ايران نشده است.
كواكبيان ادامه داد: ممكن است گفته شود كه ما خودمان سيستم بازدارندهاي قويتر از موشكهاي S300 داريم و برخي هم مطرح ميكنند كه ايران به سامانه موشكي مرصاد مجهز است اما حرف ما اين است كه فسخ يك طرفه قرارداد با روسيه از طرف اين كشور بيانگر ضعف ديپلماسي ماست و اگر ما نيازي به اين موشكها نداشتيم چرا قرارداد براي آن منعقد كرديم؟ حتي دريافت غرامت هم پاك كردن صورت مساله است، مگر دريافت خسارت براي ما موشك S300 ميشود؟
وي در ادامه به تحويل 15 واحد موشك S300 از سوي روسيه به چين اشاره كرد و گفت: دو سال پس از انعقاد قرارداد ايران و روسيه اين كشور قرارداد فروشي با چين به ارزش دو ميليارد دلار منعقد كرد و چند ماه بعد 15 واحد سامانه موشكي S300 را به چين تحويل داد، در حالي كه ايران تنها 5 واحد از اين موشكها را در قرارداد ذكر كرده بود، بنابراين عزيزان دستاندركار ديپلماسي هيچ راهي براي برون رفت اين موضوع ندارند.
اين عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس تاكيد كرد: روسها در عمل تا جايي با ما هستند كه از پس قدرتهاي غربي و رژيم صهيونيستي برآيند وگرنه ما را در مقابل اين كشورها قرباني ميكنند، اگر روسها در قبال تبليغات ايران هراسي، اسلام هراسي و شيعه هراسي مقاومت كردند آن وقت ميتوانند با ما هماهنگي كنند.
نماينده سمنان در ادامه به اخبار مربوط به راهاندازي نيروگاه بوشهر اشاره كرد و گفت: اين نيروگاه بعد از 20 سال در چه مرحلهاي است؟ البته ما به اخبار ظاهري در اين رابطه اعتماد ميكنيم اما عزيزان وزارت خارجه نبايد اجازه دهند كه روسها در صحنه بينالملل با خاك ايران بازي كنند، اگر نگوييم كه اين ترفند جديدي براي سرگرم كردن ماست اما با سابقه تاريخي روسها و ضربات آنها به ايران نبايد نگاه صد در صد خوشبينانهاي به اين موضوع داشت .
كواكبيان اظهار داشت: اصل موضوع اين است كه ما ادعاي مديريت جهاني داريم و براي پس گرفتن غرامت جنگ جهاني دوم كميته تشكيل ميدهيم اما وزارت خارجه ما نميتواند از قراردادي كه چهار سال پيش منعقد شده دفاع كند .
اين مدرس روابط بين الملل يادآور شد: من با روابط بينالملل ناآشنا نيستم كه موضوع را بخواهيم پيچيده كنيم بلكه ميخواهم بگويم كه وزارت خارجه قبلا در مقابل فشارهاي دولتهاي غربي چه كرده و چقدر توانسته با روسها در عرصه روابط بينالملل همكاري كند، در حالي كه ما همسايه اين كشور هستيم و ادعاي روسها در مورد امثال ما بيشتر است اما چين در عرصه بينالملل بسيار قويتر عمل ميكند.
وي همچنين به بخشي از توضيحات وزير امور خارجه در اين رابطه اشاره كرد و گفت: من فكر ميكنم گزارشي كه شما ارائه كرديد يك هفته قبل تنظيم شده چرا كه شما گفتيد 18 مهر يعني هفته آينده اولين دادگاه مربوط به عدم تحويل سامانه S300 تشكيل ميشود، در حالي كه 18 مهر فردا است.
نماينده مردم سمنان با تاكيد بر اينكه متاسفانه تئوري منسجمي براي برخورد در عرصه روابط بينالملل وجود ندارد گفت: ما يك حالت زيگزاگي داريم آن وقت گفته شده كه ميخواهيم كميته غرامت جنگ جهاني دوم تشكيل دهيم كه اين موضوع به روسها برخورده و اظهارات مقامات ايراني در اين رابطه از دلايل چندگانه روسها براي عدم تحويل S300عنوان شده است.
اين عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي اضافه كرد: 20 سال است كه نيروگاه بوشهر توسط روسيه در حال ساخته شدن است اما سپتامبر سال آينده قرار است كه اين نيروگاه كامل تحويل داده شود و تا كنون تنها 350 مگاوات برق در اين نيروگاه توليد شده در حالي كه امارات در مدت 5 سال نيروگاهي ساخته كه 20 هزار مگاوات برق توليد ميكند آن وقت شما معتقديد نيروگاه بوشهر به سرانجام نيكو رسيده است؟
وي در پايان تاكيد كرد: اگر اين سوال به راي نمايندگان گذاشته شود نمايندگان براي اينكه به روسيه اثبات كنند كه بيخود كردهاند و قرارداد را زيرپا گذاشتهاند با راي بالايي به آن راي ميدهند اما من به خاطر اينكه آقاي صالحي تازه به وزارت خارجه آمدهاند و اين سوال به يك سال و نيم پيش مربوط است قدري انصاف دارم و ميخواهم كه اين سوال به راي گذاشته نشود.
به گزارش ايسنا، علياكبر صالحي نيز در توضيحات خود در خصوص اين سوال از اهتمام نمايندگان به مسائل سياست خارجي به خصوص در ايام پرفراز و نشيب در منطقه و جهان تشكر كرد و به تشريح اقدامات وزارت خارجه براي تحويل سامانه موشكي S300 پرداخت.
وي اضافه كرد: بعد از اينكه در مهرماه سال 89 رييسجمهور روسيه فرماني مبني بر امتناع از ارسال موشك S300 به ايران صادر كرد از همان موقع اقدامات سياسي ما در همين رابطه آغاز شد چرا كه قطعنامه 1929 كه روسها به ان استناد ميكردند، تسليحات پدافندي را در بر نميگيرد و موشك S300 نيز در رده تسليحات پدافندي است.
وزير خارجه يادآور شد: پس از اين، سفير روسيه به وزارت خارجه دعوت شد و اعتراض رسمي ايران به سفير اعلام شد همچنين ايران از نمايندگيهاي مهم خواست تا با هدف نقض اين موضوع ملاقاتي را با همتايان روسي داشته باشند،علاوه بر اين شاهد موضعگيري مقامات دفاعي از جمله وزير دفاع و انتقاد شديد از تصميم دولت روسيه بوديم و پس از آن ملاقاتهايي با مقامات روس در اين رابطه صورت گرفت.
وزير امور خارجه در ادامه به طرح دعوي در دادگاه بينالمللي پاريس در اين رابطه اشاره كرد و گفت: قرار است اولين جلسه اين دادگاه 18 مهر در پاريس برگزار شود البته طرف روسي ايدهها و نقطهنظراتي را براي منصرف كردن ايران از طرح اين دعوي ارائه كرده كه در بخش دفاعي در حال بررسي است.
وي با بيان اينكه ملاحظات كلي اين موضوع تا زمان تامين منافع به طور مستمر در دستور كار قرار دارد يادآور شد: عليرغم اينكه ايران اهميت زيادي به مناسبات با كشورهاي همسايه به خصوص روسيه قائل است مصرانه بر حقوق حقه خود پافشاري كرد ه و ذرهاي از مواضع اصولي خود كوتاه نميآيد، دستگاه ديپلماسي نيز با كمك و حمايت ساير دستگاهها و با جديت موضوع را تا به وصول به نتيجه نهايي پيگيري مي كند.
صالحي همچنين خاطرنشان كرد: كسي در مورد اصل مساله و اعتراض وارده ترديدي ندارد اما كاش فرآيند روابط بينالمللي به همان سادگي بود كه ترسيم شد به هر حال اين موضوع پيچيدگي خودش را دارد و روابط چين با روسيه نيز روابط خاصي است.
وي ادامه داد: مواردي است كه من نميخواهم علنا در صحن مطرح شود اينكه چرا اين اتفاق افتاده دلايل بسيار زيادي دارد و همه شما مستحضر به آن هستيد به هر حال از زماني كه اوباما رييسجمهور آمريكا شده تحت عنوان تغيير، نگاه مجددي به برقراري روابط با روسيه داشته اما اكنون ميبينيم كه بسياري از اقدامات مربوطه به نتيجه نرسيده و مشكلاتي فراهم شده كه روسها هم اخيرا آن را مورد توجه قرار داده اند.
وزير خارجه با بيان اينكه در انعقاد هر قراردادي بندي براي عملياتي نشدن آن قرارداد نيز پيشبيني مي شود گفت: وزارت دفاع با همكاري وزارت خارجه شكايتي را بر اين اساس به ICC كرده و فعلا غرامت و سود حاصله را دريافت كرده البته پيشنهادات جايگزين روسها نيز در وزارت دفاع در حال بررسي است چون به توافق لازم نرسيدهايم ضرورتي به شرح آن وجود ندارد.
علي اكبر صالحي در ادامه، نيروگاه بوشهر را يك پروژه استراتژيك براي كشور عنوان كرد و گفت: 37 سال از شروع اين پروژه گذشته، آلمانها كه اولين متكلف ساخت اين نيروگاه بودند با پيروزي انقلاب بدون دليل، ساختن اين نيروگاه را رها كردند و بعد از آن تلاشهاي زيادي براي ادامه اين پروژه شد نهايتا روسها در شرايطي كه اتحاد جماهير شوروي فرو ريخته بود اين قرارداد را با ما منعقد كردند.
وزير خارجه يادآور شد: اكنون شاهديم كه نيروگاه بوشهر به عنوان يك نماد عظيم در عرصه تحقق تكنولوژي نوين مطرح است و الحمدالله به سرانجام نيكويي رسيده كه قابل تقدير است و نبايد در آن ترديد كرد.
وي افزود: همانطور كه در اخبار نيز اعلام شد اين نيروگاه به شبكه وصل شده و تا 350 مگاوات برق وارد شبكه كرده، البته براي انجام آزمايشات لازم نيروگاه به مدت يك ماه از شبكه خارج ميشود و تا دو سه ماه آينده توليد برق آن به هزار مگاوات كه صد در صد قدرت آن است ميرسد.
وي در پايان گفت: ما هر آنچه كه در توانمان باشد انجام ميدهيم و ذره اي از منافع ملي كشور نميگذريم.
پس از توضيحات مصطفي كواكبيان و اظهارات وزير امور خارجه كواكبيان اعلام كرد كه به دليل تازه وارد بودن صالحي و اينكه سوال به يك سال و نيم پيش مربوط است از به راي گذاشتن اين سوال انصراف ميدهد.