وقتی مصاحبه تلویزیونی آقای موسی فردی را دیدم و وقتی مجری توانمند تلویزیون از این معلم فداکار به نام اسطوره مهر و عاطفه یاد کردند نسبت به این موضوع کنجکاوتر شدم و به دنبال تحقیق بیشتر در این زمینه برآمدم و الحق خداوند ، به حق این معلم عزیز را اسطوره کرده است .
موسی فردی، فردی که ثابت کرد هنوز جوانمردی و مردانگی در جامعه ی ما نمرده است.
خلاصه ماجرا از این قرار است که آقای فردی در مهر ماه سال ۹۰ به عنوان دبیر زبان انگلیسی مدرسه راهنمایی آزادلو شهرستان گرمی وارد کلاس می شود ، در حین حضور و غیاب دانش آموزان متوجه دانش آموز دختری می شود که سرش را پایین انداخته و از ویژگی های یک دانش آموز عادی برخوردار نیست . حس کنجکاوی معلم را وا می دارد که در پی غیر عادی بودن رفتار دانش آموز برآید . معلم به این نتیجه می رسد که در سمت راست صورت دانش آموز برآمدگی وجود دارد که موجب خجالت وی می شود . سال ۹۱-۹۰ به پایان می رسد .
در سال تحصیلی ۹۲-۹۱ یکی از همکاران آقای فردی محل تدریسش را با وی عوض می کند ولی آقای فردی همچنان حواسش به آن دانش آموز است و احوال وی را هر از گاهی از همکارانش جویا می شود .
در سال تحصیلی ۹۳-۹۲ آقای فردی مجدداً به همان مدرسه روستای آزادلو باز می گردد و متوجه می شود که مشکل صورت دانش آموز وخیم تر از سال های پیش شده است و این امر باعث شده که انزوای دانش آموز دو چندان گردد ، این معلم فداکار نگرانی خود را در هر فرصت مناسب با همکاران و پرسنل مدرسه در میان می گذارد و در می یابد که مشکل صورت دانش آموز مادر زادی بوده و به دلیل اینکه پدرش هم مریض می باشد و شیمی درمانی می شود و سایر مشکلات عدیده ی مالی و… این مشکل در حاشیه مشکلات خانواده قرار گرفته است .
بنابراین این معلم فداکار دست به کار می شود و نهایتاً دانش آموز را به دکتر برده و با هزینه شخصی خودش طی یک عمل جراحی موفقیت آمیز مشکل دانش آموز را بر طرف می کند و این دانش آموز را از انزوا و گوشه گیری به نشاط و شادابی و امیدواری سوق می دهد و لبخند را بر لبان دانش آموزش می نشاند . این دانش آموز می گوید که آقای فردی پنجره های امید را به روی زندگیم گشوده است .
و بالاخره این ماجرا رسانه ایی می شود و هر رسانه ایی با سبک و سلیقه خودشان به این موضوع پرداختند ما نیز بر آن شدیم تا با اسطوره مهر و عاطفه مصاحبه ایی داشته باشیم :
- لطفا خودتان را معرفی کنید .
موسی فردی دبیر زبان انگلیسی با ۲۶ سال سابقه تدریس شاغل در شهرستان گرمی استان اردبیل .
- چرا لقب اسطوره مهر و عاطفه به شما داده شد؟ احساس شخصی شما وقتی که حضرتعالی را در برنامه پایش شبکه یک به عنوان قهرمان معرفی کردند چیست؟
عزیزانی که این عنوان را به حقیر نسبت داده اند ، این سوال را باید از آنها بپرسید .همیشه این احساس را داشتم و دارم که ملت بزرگ ایران قدرشناس و قهرمان پرور هستند .
لطفاً در مورد وضع مالی خودتون توضیح بدید ؟
حقوق معلمی
خیلی ها با وضع مالی شبیه به شما در جامعه ما وجود دارند،خیلی وقت ها وجدانمان ما را به سوی انجام چنین کارهای خداپسندانه ای می کشاند اما همیشه یک سری توجیهات راه ما را می بندد،اینکه افراد پولدار زیاد هستند،اینکه کسی باید به خودمان کمک کند و یا اینکه چراغی که به خانه رواست به مسجد حرامست…این توجیهات سراغ شما هم آمدند؟
این توجیهات نمی توانند به سراغ من بیایند برای اینکه در وجود من عشق دگر خواهی و نوع دوستی بر این توجیهات غلبه می کند .
وقتی تصمیم به انجام این کار گرفتید خانواده یا دوستان و نزدیکانتون شما رو منع نکردند؟برخورد نزدیکانتون با این کار شما چطور بود؟
نخیر – همسرم مشتاقانه مرا همراهی کرد و بیشتر از من به این کارها علاقمند است .
هدفتون از تدریس اختیاری در مناطق محروم چه بود؟دوری از امکانات شهروتدریس درمناطق محروم برایتان سخت نبود؟
دانش آموزان روستایی انگیزه خوبی برای درس خواندن دارند ، مناطق دور و محروم با تمام سختی هایی که دارد دانش آموزان معصوم و پر عاطفه جایی برای احساس سختی نمی گذارد .
به نظر شما راه گسترش چنین کارهایی در جامعه چیه ؟آیا مسئولین در ترویج فرهنگ کمک به هم نوع موفق بوده اند؟
تبلیغ عملی و ترویج رفتار انبیا و ائمه اطهار و معرفی نمونه های بارز ایثار و فداکاری در جامعه فعلی (شهدای گرانقدر) – دعا می کنیم که انشالله موفق باشند .
تا حالا شده کسی ازتون بپرسه که « نگران نبودید که با رسانه ای شدن این موضوع،اجر کارتون از بین بره و یا مثلاً ریا بشه؟؟»جواب شما چی بوده؟
اولاً باید عرض کنم که رسانه ایی شدن و یا نشدن این موضوع اصلاً برایم مهم نبود اما با این همه اعتقاد دارم که رسانه ایی شدن این قبیل موضوعات اصلاً ریا نیست ، اجازه بدهید در این زمینه نظر شخصی را کنار بگذاریم و از منظر قرآن و آموزه های دینی به این موضوع بپردازیم : باید بدانیم که مصداق های ریا هرکار خوبی که دیده شود نیست بلکه به هر کار خیری که شخص برای تظاهر انجام می دهد اطلاق می شود ، پس علنی شدن کار خوب به قصد قربت، نه تنها عیب و ریا نیست، بلکه بسیار هم کار پسندیده است و سبب الگوسازی، فرهنگ سازی، اصلاح و رشد جامعه میگردد. لذا خداوند در قرآن خطاب به بندگانی که ایمان آورده اند می فرماید که کارهای خوب را به صورت پنهان و آشکار انجام دهید پس هر کس بگوید کار خوب نباید علنی شود خلاف نص صریح قرآن سخن گفته است .
«قُلْ لِعِبادِیَ الَّذینَ آمَنُوا یُقیمُوا الصَّلاةَ وَ یُنْفِقُوا مِمَّا رَزَقناهُم سِرًّا وَ عَلانِیَةً مِن قَبلِ أَن یَأْتِیَ یَومٌ لا بَیعٌ فیهِ وَ لا خِلالٌ» (ابراهیم، ۳۱)
به بندگان من که ایمان آوردهاند بگو: پیش از آن که روزى بیاید که در آن نه معامله باشد و نه دوستى نماز را به پاداشته و از آن چه روزیشان دادهایم پنهان و آشکار انفاق کنند.
و نیز در آیه ی ۲۷۴ سوره بقره می فرماید : مؤمنین واقعی کسانی هستند که کار خوب را هم پنهانی انجام میدهند و هم به صورت آشکار
«الَّذینَ یُنفِقُونَ أَموالَهُم بِاللَّیْلِ وَ النَّهارِ سِرًّا وَ عَلانِیَةً فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَ لا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لا هُمْ یَحْزَنُونَ .
کسانى که اموال خویش را شب و روز نهان و آشکار انفاق مىکنند پاداششان نزد پروردگارشان است، نه ترسى دارند و نه غمگین مىشوند.
پس، نه تنها ریا به مخفی بودن یا علنی بودن کار خوب نیست، بلکه کاملاً بستگی به نیت فرد دارد که آیا کار خوب مخفی یا علنی را برای خدا میکند یا برای خوب وانمودن خود به مردم. لذا چه بسا کار مخفی که خود ریا باشد. پس بیایید قضاوت ریا بودن و نبودن کارها را که فقط از روی نیت مشخص می شود به کسی واگذار کنیم که بر همه نیت ها واقف است و اتفاقاً با عملی کردن کارهای نیک باعث تشویق و ترغیب دیگران هم بشویم .
به عنوان مثال در همین ماجرا در حین انجام مصاحبه تلوزیونی خیری زنگ زد و کلیه مخارج پزشکی پدر دانش آموزان را بر عهده گرفت .و افراد خیر زنگ زدند و به حساب آنها پول واریز کردند و … همه این ها نتیجه تبلیغ عملی هست .
دوست دارید دانش آموزی که بهش کمک کردید رو در چه جایگاهی ببینید؟
جایگاه معلمی
بعد از انجام این کار، شیرین ترین واکنش و یا تشکری که از شما شد چی بود؟
لبخند دانش آموز و پاک شدن اشک های مادرش .
الگوی شما در انجام این کار؟
مولایم علی(ع)
بزرگترین محرکی که شما را به انجام این کار خیر ترغیب کرد؟
زندگی روزمره فقرا سوال بزرگ زندگی من است و دانش آموزان از خانواده فقیر بزرگترین محرک من برای انجام این کارهاست .
اثرات این کار تا چه حد در زندگی شما تجلی داشته؟؟به واقع برکت این کارو در زندگی شخصیتون تجربه کردید؟
آرامش و شیرینی زندگی خودم را مدیون همین کارها می دانم – خیلی خوب تجربه کردم .
شما در حال تشکیل یک انجمن برای کمک به دانش آموزان بی بضاعت هستید..هدفتون از تشکیل این انجمن چی بوده؟ و آیا تا کنون همکاری خوبی از سوی مردم و مسئولین در این مورد با شما صورت گرفته؟
تاسیس این انجمن اهداف گسترده و وسیعی دارد که در اینجا فرصت توضیح کامل نیست اما عمده تلاش های بنده تلاش در جهت اعتلای فرهنگ دگر خواهی ، نهادینه کردن روحیه ایثار و فداکاری ، کمک به دانش آموزان بیمار ، ارایه راهبرد های عملی در جهت حل مشکلات مالی و روحی دانش آموزان و… – همکاری مردم بسیار عالی است ولی تا به حال سیگنالی از سوی مسولان تاثیر گذار دریافت نکردم .
اهدافتون برای آینده چیه؟
با یاری خداوند و افراد خیر و نوع دوست این انجمن را به طور آزمایشی در استان اردبیل اجرا و به حول قوه الهی با گذر زمان دامنه فعالیت این انجمن را در سطح کشور عملی خواهیم کرد .
آرزوی بزرگ شما؟
دور نما و آرزویی که دارم این است که : ای کاش فرهنگ نوع دوستی و ایثار که برخواسته از آئین دینی ماست در سطح جهان نهادینه شود و هیچ دانش آموزی در سطح جهان از بابت مشکل مالی صدمه درسی نبیند .
توقع شما،از آنهایی که دستشان به جایی می رسد،از مسئولین چیست؟
معلمان را درک کنند .
خوشحالیم که مردانگی مولاعلی(ع) هنوز در جامعه ما وجود داره و افراد فداکاری مثل شما در کشور اسلامی ما هستند..
حرف آخرتان را بفرمائید .
و آخردعوانا أَنِ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِین