کد خبر: ۲۰۷۷۰۰
زمان انتشار: ۰۸:۴۵     ۰۷ اسفند ۱۳۹۲
هم اکنون معادل یک میلیون بشکه نفت خام حجم غیرمجاز اتلاف منابع هیدروکربوری است. بخش عمده ای از این اتلاف توسط مشعل‌های گازی تاسیسات صنایع نفت و گاز کشور صورت می گیرد. حجم گاز همراه نفت ایران که در حال سوختن است ۷۵ برابر کشور عربستان است.
به گزارش پایگاه 598 به نقل از فارس، فرزاد مخلص الائمه، بازرس نفت در سازمان بازرسی کل کشور در همایش اصلاح قراردادهای نفتی گفت: آینده منابع هیدروکربوری در سبد انرژی جهان نشان می‌دهد که تا سال ۲۰۳۵ تقاضای انرژی اولیه حداقل ۵۱ درصد افزایش می‌یابد بطوریکه انرژی‌های فسیلی حدود ۸۱ درصد از سبد انرژی جهان را به خودشان تخصیص می‌دهند که این انرژی های فسیلی شامل نفت، گاز و زغال سنگ است.

مخلص‌الائمه خاطرنشان کرد: وضعیت انرژی در آینده کشورها بسیار حساس است و هنگامیکه از امنیت انرژی صحبت می‌کنیم امنیت انرژی چیزی جز امنیت نفت نیست.

بازرس نفت در سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به اینکه حجم ذخایر متعارف نفت ایران در حال حاضر ۹٫۴ درصد در کل جهان است و نسبت ذخایر و حجم تولید بیش از ۱۰۰ سال است، تصریح کرد: این آمار در حالیست که نسبت ذخایر به حجم تولید در جهان تنها ۵۳ سال است.

مخلص‌الائمه با اشاره به حجم ذخایر گاز طبیعی جهان گفت: هم‌اکنون ایران در جهان رتبه اول را دارد بطوریکه کشور روسیه را پشت سر گذاشتیم. از این رو ۱۸ درصد از ذخایر گاز کل جهان در اختیار ایران است و نسبت ذخایر به تولید گاز بیش از ۱۵۰ سال است در حالیکه این آمار برای کل جهان تنها ۵۶ سال را نشان می‌دهد.

بازرس نفت در سازمان بازرسی کل کشور ادامه داد: آمار و ارقام نشان می‌دهد جایگاه ژئوپلوتیک و ژئواستراتژیک ایران بسیار ویژه و مهم است زیرا هم ذخایر هیدروکربوری آن قابل توجه است، هم در مرکز بیضی انرژی جهان استقرار دارد و هم بر مهمترین آبراه انتقال نفت جهان تسلط دارد.

مخلص‌الائمه با اشاره به قراردادهایی که در حال طراحی است، گفت: کشورهای صنعتی چاره‌ای جز سرمایه‌گذاری و پشتیبانی از صنعت نفت و گاز ایران ندارند اما آن آمارها که در ابتدا گفته شد نشان می‌دهد وضعیت ایران از حیث ذخایر هیدروکربوری جایگاه بسیار فوق‌العاده‌ای است بطوریکه حتی براساس آخرین اسناد افشا شده در سایت ویکی‌لیکس ۴۰ درصد از آمارهای ذخایر نفتی عربستان غیر واقعی اعلام شد که اگر این ۴۰ درصد را از آمار ذخایر عربستان کم کنیم، جایگاه ایران حساسیت بیشتری پیدا خواهد کرد.

بازرس نفت در سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به اینکه متأسفانه واقعیت و عملکرد نسبت بسیار زیادی در ایران دارد، گفت: دلیل وجود این فاصله از موقعیت حال تا وضعیت ایده‌آل موارد مختلفی است که از جمله آنها فقدان یک راهبرد جامع انرژی در کشور است. این موضوع با پیشنهاد سازمان بازرسی کل کشور در قانون برنامه پنجم توسعه گنجانده و دولت موظف شد تا قانون راهبرد سند جامع انرژی کشور را طراحی کند اما با گذشت حدود ۳۴ ماه از سپری شدن این پیشنهاد هنوز هیچ کاری برای آن انجام نشده است.

مخلص‌الائمه با اشاره به اینکه همه نهادها و دستگاه‌های اجرایی کشور باید تمام ظرفیت خود را در صنعت نفت متمرکز کنند تا کشتی اقتصادی کشور به سرمنزل برسد، گفت: طراحی الگوی جدید قراردادی یک تکلیف قانونی است و یک ضرورت است که سرمایه‌های مورد نیاز را جذب این صنعت کنیم تا بتوانیم جایگاه فعلی خود را ارتقاء دهیم.

بازرس نفت در سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به اینکه در واقع نیازمند یک الگوی جدید قراردادی هستیم اما اگر این موضوع تلقی شود که تمام مشکلات ما در صنعت نفت با اصلاح قراردادها برطرف خواهد شد یک تلقی غلطی است.

مخلص‌الائمه ادامه داد: صنعت نفت دارای مسائل چند لایه و چند بعدی است که باید همه لایه‌ها به صورت یکپارچه سازماندهی و برنامه‌ریزی شوند. به عنوان مثال منابع انسانی یکی از این لایه‌ها است که اگر منابع انسانی کم نشاط و گریزان از صنعت نفت وجود داشته باشد آنگاه شاهد خواهیم بود که این نیروهای متخصص به سمت کشورهای همسایه حرکت می‌کنند.

بازرس نفت در سازمان بازرسی کل کشور ادامه داد: نظام پیمانکاری، حقوقی، رگولاتوری باید در صنعت نفت سازماندهی شود و اگر از هم‌اکنون نظام حمایت از ساخت داخل و حمایت از سرمایه‌گذار خارجی به صورت یکپارچه در این الگوهای قراردادی وجود نداشته باشد حتماً این الگوها با شکست مواجه خواهند شد.

مخلص‌الائمه با اشاره به دو رکن صیانت و سلامت در الگوهای جدید قراردادی گفت: تولید صیانت شده بعد از ۱۰۰ سال از تولید نفت در ایران به همت مجلس شورای اسلامی و با پیشنهاد سازمان بازرسی کل کشور تصویب شد به طوریکه این موضوع تنها موردی است که در یک بند به صورت قانونی ارائه شده اما هنوز هیچ کار مطالعاتی و نظام اجرایی برای این قانون دیده نشده است و حتماً باید اقداماتی در جهت افزایش صیانت انجام شود.

بازرس نفت در سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به بهینه‌سازی تولید و مصرف هیدروکربورها گفت: قانون اصلاح الگوی مصرف در سال ۸۹ تصویب شد اما پس از گذشت چند سال فقط ۲ آیین نامه‌ اجرایی آن همین هفته‌های اخیر تدوین شده است.

مخلص‌الائمه با اشاره به حجم اتلاف غیرمجاز نفت و گاز در کشور، گفت: هم اکنون معادل یک میلیون بشکه نفت خام حجم غیرمجاز اتلاف منابع هیدروکربوری است. بخش عمده ای از این اتلاف توسط مشعل‌های گازی تاسیسات صنایع نفت و گاز کشور صورت می گیرد. هم‌اکنون حجم گاز همراه نفت ایران که در حال سوختن است ۷۵ برابر کشور عربستان است و این در حالیست که تولیدات نفت عربستان چندین برابر ایران است و شاید به همین دلیل است که آرم شرکت نفت عربستان شعله ندارد اما آرم شرکت ملی نفت ایران دارای یک شعله بزرگ است.

بازرس نفت در سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به توقف توسعه میادین مستقل جدید، گفت: این سؤال مطرح است چرا وقتی ما هنوز نتوانستیم از میادین مشترک خود طبق برنامه تولید کنیم به سمت میادین مستقل جدید می‌رویم، به نظر می‌رسد مجلس شورای اسلامی باید در این زمینه قانونی را تصویب کند تا سرمایه‌گذاری‌ها به سمت میادین مشترک حرکت کند.

مخلص‌الائمه خاطرنشان کرد: اگر به دنبال گذاشتن مشوق در قرار دادهای جدید هستیم باید بدانیم مشوق اصلی همان آمارهای فوق‌العاده‌ای است که در ابتدا داده شد زیرا اگر مشکلات دیپلماسی ما حل شود شرکت‌های بین‌المللی به سمت صنعت نفت ایران سرازیر خواهند شد.

بازرس نفت در سازمان بازرسی کل کشور در پایان با اشاره به سلامت قراردادهای نفتی گفت: این قراردادهای مستلزم شفافیت است زیرا ما در گذشته از عدم شفافیت ضربات سنگینی خورده‌ایم بنابراین به نظر می‌رسد در اولین قدم باید نسخه فارسی قراردادها نیز همانند قبل از انقلاب تهیه شود و از طرفی باید از ورود دلال‌های نام و نشان دار در قراردادهای جدید جلوگیری شود تا دیگر تجربیات تلخ گذشته در صنعت نفت ایران تکرار نشود.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها