کد خبر: ۲۰۶۱۵۰
زمان انتشار: ۱۱:۴۵     ۰۱ اسفند ۱۳۹۲
به بهانه ترور یکی از سران طالبان در نشست صلح «دبی»
مولوی عبدالرقیب از اعضای برجسته طالبان و وزیر سابق امور مهاجرین در زمان حاکمیت طالبان بود که چند روز پیش در حالی که در تلاش برای برگزاری مذاکرات صلح بین دولت افغانستان و طالبان در «دبی» بود در شهر پیشاور پاکستان ترور شد.
به گزارش پایگاه 598 به نقل از فارس، مولوی عبدالرقیب وزیر امور مهاجرین رژیم طالبان دوشنبه در شهر پیشاور پاکستان هدف گلوله افراد مسلح ناشناس قرار گرفت و کشته شد.

جسد وی روز سه شنبه مورخ 29/11/92 توسط بالگردهای ارتش افغانستان به زادگاه‌اش در منطقه «کلفگان» ولایت «تخار» در شمال افغانستان منتقل و در همانجا به خاک سپرده شد.

عبدالرقیب که از قوم «ازبک» افغانستان بود در زمان حاکمیت طالبان جذب این گروه شد و وظایف مختلفی را در تشکیلات طالبان انجام داد.

این عضو برجسته طالبان زمانی وزیر امور مهاجرین و مدتی نیز جزو اعضای شورای مرکزی طالبان بود.

عبدالرقیب پس از سرنگونی حاکمیت طالبان مانند سایر فرماندهان عالی‌رتبه این گروه راهی پاکستان شد. وی تا قبل از سال 2010 جزو هسته مرکزی طالبان افغان در پاکستان به شمار می‌رفت اما زمانی که معتصم آغاجان وزیر سابق دارایی و رئیس کمیسیون امور سیاسی طالبان مورد خشم این گروه واقع شد و در سال 2011 در شهر کراچی هدف قرار گرفت، عبدالرقیب نیز مورد بی‌مهری شورای مرکزی طالبان واقع شد.

با این وجود بازهم مولوی عبدالرقیب از فعالیت‌های تروریستی یا به زعم خود آنان جهادی دست نکشید؛ گفته می‌شود که بیشتر حملات تروریستی در شمال افغانستان توسط حلقه عبدالرقیب تنظیم می‌شد.                                                                                                                                                           

عبدالرقیب  همکار نزدیک معتصم

همزمان با اعلام طرح مذاکرات صلح توسط معتصم آغاجان، مولوی عبدالرقیب نیز معتصم را - که رفیق فکری وی بود- همراهی و تلاش کرد که فرماندهان طالبان را برای حضور در مذاکرات صلح به رهبری معتصم، تشویق کند.

همراهی مولوی عبدالرقیب با معتصم آغاجان زمانی رسانه‌ای شد که مکالمات تلفنی «وحید مژده» کارمند سابق وزارت خارجه حاکمیت طالبان با «سیداحمد حقانی» از فرماندهان طالبان در شهر «کویته»، توسط اداره امنیت ملی افغانستان افشا شد.

مژده در این تماس تلفنی که زمان آن به پنج ماه پیش بر می‌گردد، اظهار داشت: تعدادی به سرپرستی معتصم آغاجان در دبی دورهم جمع شده‌اند؛ به گفته مژده یکی از فرماندهان طالبان که معتصم را در این نشست همراهی می‌کند، مولوی عبدالرقیب است.

مژده در این تماس تلفنی حرکت معتصم آغاجان را بسیار خطرناک عنوان کرد و از حقانی خواست که در این خصوص چاره جویی کند؛ حقانی نیز در پاسخ مژده گفت که ما معتصم را از خود رانده‌ چنانچه در بیانیه‌ای نیز این موضوع را اعلام کردیم.

نقش مولوی عبدالرقیب در نشست دبی

به رغم آن که شورای مرکزی طالبان تاکنون چندین بار مخالفت خود را با فعالیت‌های معتصم آغاجان اعلام کرده اما این عضو سابق طالبان در این اواخر به فعالیت‌های صلح‌طالبانه خود، بیش از پیش شدت داد که سرانجام هفته گذشته به برگزاری دومین نشست سران طالبان (حلقه معتصم) در دبی منجر شد.

معتصم آغاجان پس از برگزاری این نشست در گفت‌وگو با روزنامه «تریبون» پاکستان، بیان داشت که رهبران ارشد طالبان افغانستان تصمیم گرفته‌اند با دولت حامد کرزی و نیز تمام گروه‌های افغان وارد مذاکره و گفت‌وگو شوند.

به گفته وی، رهبران طالبان افغانستان که در دبی تشکیل جلسه داده بودند اعلام کردند همانگونه که پاکستان برای پایان دادن به خشونت‌ها با طالبان این کشور وارد مذاکره شد، طالبان افغان نیز باید با افغان‌ها مذاکره کنند.

معتصم درباره نشست دبی گفت: حدود 20 تن از رهبران ارشد طالبان از جمله 7 وزیر سابق دولت طالبان، 8 فرمانده ارشد نظامی و 4 دیپلمات سابق طالبان در این نشست شرکت داشتند.

وی با اشاره به این‌که همه افراد حاضر در این جلسه از جمله شخصیت‌های مهم در دولت طالبان بودند، خاطر نشان کرد که به‌زودی اسامی آنان را اعلام خواهد کرد.

با وجود آن که معتصم بنابه دلایل امنیتی اسامی شرکت‌کنندگان این نشست را اعلام نکرد اما گزارش‌هایی جسته و گریخته وجود داشت که یکی از دست‌اندکاران اصلی نشست دبی، مولوی عبدالرقیب بوده است. حضور مولوی عبدالرقیب را در نشست دبی، دولت افغانستان نیز در بیانیه‌ای که پس از کشته شدن وی منتشر شد، تأیید کرد.

در بیانیه‌ای به نقل از رئیس جمهور افغانستان اعلام شد که مولوی عبدالرقیب تخاری وزیر سابق امور مهاجرین طالبان که حامی صلح و تفاهم در افغانستان بود، پس از شرکت در مذکرات اخیر صلح در دبی که تحت ریاست ملا آغا‌جان معتصم آغاز گردیده بود، به پیشاور بازگشت.

ساعاتی پس از ترور مولوی عبدالرقیب، معتصم آغاجان در واکنش به ترور این یار دیرینه خود اعلام کرد که مولوی عبدالرقیب توسط دشمنان صلح افغانستان کشته شد؛ وی تصریح کرد که مولوی عبدالرقیب آخرین قربانی راه صلح نخواهد بود.

دولت افغانستان نیز در واکنش به ترور عبدالرقیب به نقل از کرزی اعلام کرد که وی قربانی راه صلح شد. کرزی در عین حال از طالبان خواست که به کشورشان برگردند زیرا به گفته وی، آن عده افغان‌های وطن دوست که در کشور خود خواهان صلح و امنیت هستند، در خارج از افغانستان امنیت ندارند.

واکنش طالبان به کشته شدن مولوی عبدالرقیب

همزمان با این، طالبان نیز با انتشار بیانیه‌ای کشته شدن مولوی عبدالرقیب را به شدت محکوم کرد. در بیانیه آنان تصریح شده است: مولوی عبدالرقیب وزیر سابق امور مهاجرین امارت اسلامی، توسط دشمن «مکار» کشته شد.

به رغم آن که تاکنون فرد یا گروهی مسئولیت ترور مولوی عبدالرقیب را به عهده نگرفته است اما ظاهراً به نظر می‌رسد که وی توسط شورای مرکزی طالبان به قتل نرسیده است زیرا طالبان پس از ترورهای ذات‌البینی که توسط این گروه انجام می‌شود یا سکوت اختیار کرده و یا مسئولیت آن را به عهده می‌گیرد.

چنانچه این گروه در خصوص ترور معتصم آغاجان و «ارسلا رحمانی» وزیر سابق تحصیلات رژیم طالبان سکوت کرد اما مسئولیت قتل «ملاعبدالصمد خاکسار» از مسئولان عالی‌رتبه سازمان اطلاعات حاکمیت طالبان را به عهده گرفت.

درست است که شورای مرکزی طالبان با هرگونه فعالیت‌های صلح‌طلبانه خارج از چارچوب این شورا مخالف است اما منطقی این است که این گروه نباید در چنین شرایط حساسی که هر لحظه احتمال انشقاق در داخل هسته مرکزی این گروه وجود دارد، دست به حذف فیزیکی اعضای خود بزند.
اخبار ویژه
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها