کد خبر: ۲۰۱۵۹۶
زمان انتشار: ۱۸:۱۰     ۱۱ بهمن ۱۳۹۲
خبرگزاری تسنیم: امریکا در توافق ژنو متعهد شده در طول دوران مذاکرات تحریم جدیدی اعمال نکند.قانون جدید مقرر می کرد در توافق نهایی برنامه غنی سازی ایران باید به طور کامل برچیده شود در حالی که امریکا در توافق ژنو وجود یک برنامه به شدت محدود را قبول کرد.
به گزارش پایگاه 598 به نقل از تسنیم، شواهد نشان می دهد پروژه مشترک اسراییل-کنگره برای اعمال تحریم های جدید علیه ایران در سنای امریکا شکست خورده است.
منابع امریکایی و اسراییلی در روزهای گذشته تایید کرده اند که طرح پیشنهادی مارک کرک و رابرت منندز به این زودی در سنای امریکا رای گیری نخواهد شد و عملا اعمال تحریم های جدید علیه ایران در طول بازه زمانی 6 ماهه اجرای گام نخست طرح اقدام مشترک در ژنو منتفی است.
از یک نگاه راهبردی، دلایل مهم زیر در این مسئله موثر بوده است:
1- دلیل نخست احتمالا یک معامله پنهان میان اسراییل و امریکاست که طی آن امریکا متعهد شده در مذاکره درباره گام نهایی، دیدگاه های اسراییل را در 3 موضوع اصرار بر تعطیلی راکتور اراک، برچیده شدن تاسیسات فردو و همچنین کاهش بسیار شدید تعداد سانتریفیوژهای فعال در نطنز، لحاظ کند و متقابلا اسراییل هم فشار بر سناتورها برای تصویب این قانون را کم کرده است. برخی سناتورهای امریکایی در روزهای اخیر گفته اند دیگر فشار سابق را از سوی آیپک برای موافقت با این قانون احساس نمی کنند.
2- دلیل دوم هراس جمهوری خواهان  از واکنش افکار عمومی امریکا به تبلیغات دولت امریکا در این باره بوده است که کنگره می خواهد کشور را به جنگی دیگر بکشاند.
3- سومین دلیل نقش آفرینی هرید رید رهبر اکثریت دموکرات سناست. رید عقیده دارد هدف اصلی جمهوری خواهان از این طرح، تضعیف حزب دموکرات در انتخابات آتی است. امریکا 6 ماه دیگر وارد انتخابات سنا خواهد شد. این موضوعی است که داگلاس بلومفیلد تحلیلگر صهیونیست در مقاله ای که روز 10 بهمن در روزنامه جروزالم پست منتشر کرده، آن را تایید کرده است.
4- چهارمین دلیل این است که کارشناسان امور راهبردی دولت امریکا را متقاعد کرده اند که اعمال تحریم های جدید بقیه اعضای 1+5 را به این نتیجه خواهد رساند که دولت امریکا در پیگیری دیپلماسی جدی نیست و همانطور که دنیس راس گفته این امر ممکن است منجر به از هم پاشیدن کل نظام تحریم ها علیه ایران شود.
5- پنجمین دلیل این است که هم دموکرات ها و هم جمهوری خواهان در امریکا در این باره اتفاق نظر دارند که تحریم های جدید موقعیت دولت حسن روحانی و جریان غربگرا را در ایران تضعیف کرده و متقابلا جایگاه منتقدان تفکر غربگرایانه را ارتقا خواهد داد. از آنجا که مهم ترین اولویت راهبردی برای امریکا در ایران تقویت غربگرایان است، نوعی اجماع دو حزبی برای اجتناب از این تحریم ها شکل گرفته است.
6- دلیل ششم این است که اکنون دولت و بخش بزرگی از سناتورها به این نتیجه رسیده اند که تحریم جدید چیزی به اعتبار تهدید امریکا علیه ایران اضافه نمی کند چرا که ایران همین حالا هم می داند که در صورت شکست دیپلماسی با تحریم های جدی مواجه خواهد شد.
7- هفتمین دلیل ظاهرا به کاهش توان لابی اسراییل در کنگره مربوط می شود که از یک سو ناشی از روحیات رادیکال بنیامین نتانیاهو است و از سوی دیگر به نقش آفرینی لابی های جدید یهودی مانند جی استریت باز می گردد. جی استریت توانسته جایگاه خود را به عنوان رقیبی مطرح برای آیپک را تثبیت کند.
8- نکته دیگر انتشار ارزیابی جدید اطلاعاتی دولت امریکاست که می گوید اعمال تحریم های جدید باعث خروج ایران از مذاکرات و در نتیجه شکست روند فعلی خواهد شد. این ارزیابی نخست توسط برخی از مقام های دولت امریکا و سناتورهای مخالف تحریم، مانند دایان فینشتاین رییس کمیته اطلاعاتی سنا فاش شد اما روز چهارشنبه گذشته (9 بهمن) جیمز کلاپر مدیر اطلاعات ملی امریکا در گزارش سالانه خود به سنا آن را رسما تایید کرد.
9- عامل بعدی این است که دولت امریکا تصور می کرد قانون جدید تحریم از دو جنبه خلاف توافق ژنو است و اعمال آن وجهه بین المللی امریکا را تخریب خواهد کرد: 1-اینکه امریکا در توافق ژنو متعهد شده در طول دوران مذاکرات تحریم جدیدی اعمال نکند 2-قانون جدید مقرر می کرد در توافق نهایی برنامه غنی سازی ایران باید به طور کامل برچیده شود در حالی که امریکا در توافق ژنو وجود یک برنامه به شدت محدود غنی سازی بر اساس نیاز عملی ایران را در توافق ژنو قبول کرده است.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها