«زهره حیدری» حافظ کل قرآن کریم در سومین مرحله هشتمین دوره آزمون اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن موفق به اخذ مدرک درجه دو حفظ از سوی سازمان دارالقرآن شده است.
این حافظ درجه دو قرآن که از دوران کودکی به تشویق خانواده با قرآن مأنوس شد، بهترین هدیهای را که تاکنون گرفته نوار قرآن استاد پرهیزگار میداند. وی در سال 1379 که مدرسه قرآنی جامعةالقرآن در شیراز افتتاح شد، درس را رها کرد تا در طول یک سال بتواند حافظ کل قرآن شود. حضور وی در جامعةالقرآن مسیر زندگیاش را تغییر داد، به طوری که پس از فارغ التحصیلی و حفظ کل قرآن رشته تحصیلی در دانشگاه را نیز طوری انتخاب کرد تا بتواند در امور قرآنی پیشرفت کند.
شرکت در جلسات متنوع قرآنی و همچنین مدرسه قرآنی جامعةالقرآن نقطه عطفی در زندگی این حافظ ممتاز قرآن بود، چرا که به واسطه حضور وی در مدرسه قرآنی و حفظ کل قرآن، سایر اعضای خانواده نیز تشویق به حفظ کل قرآن شدند و برای حفظ اصولی آیات قرآن به مؤسسه جامعةالقرآن رفتند.
در ادامه گفتوگوی فارس با زهره حیدری حافظ درجه دو قرآن کریم تقدیم مخاطبان میشود.
نوار تلاوت استاد پرهیزگار بهترین هدیه پدرم به من بود/ با شنیدن نوار کاست جزء 30 را حفظ کردم
خانم حیدری از خودتان و نحوه ورود به فعالیتهای قرآنیتان بگویید.
من زهره حیدری متولد آذرماه سال 1366 از استان فارس هستم. از دوران کودکی علاقه بسیاری به قرآن و خواندن آیات الهی داشتم، به طوری که در دوران ابتدایی پدرم برای خوشحالیام نوار کاست قرآن استاد پرهیزگار را به من هدیه داد، این هدیه ارزشمند مرا بیش از پیش به حفظ قرآن علاقهمند کرد تا اینکه به دلیل علاقه زیاد به تلاوت استاد پرهیزگار روزی چند بار نوار را گوش میدادم و این امر باعث شد تا بتوانم در دوران ابتدایی جزء 30 قرآن را حفظ کنم. کلاس پنجم بودم که در مسابقات قرآن شرکت و موفق به کسب رتبه شدم و این موفقیت مرا مصمم به حفظ قرآن کرد و زمینهای برای پیشرفت و فعالیت بیشتر من در امور قرآنی و به ویژه حفظ قرآن شد.
پس از آن در اولین سال ورودم به دوران راهنمایی جزء یک قرآن و سال بعد جزء دو قرآن را حفظ کردم. حفظ سه جزء از آیات قرآن سب شد تا علاقهام به حفظ قرآن بیشتر شود تا جایی که هر لحظه دوست داشتم قرآن بخوانم تا آیات الهی را بیشتر درک کنم.
برای حفظ کل قرآن یک سال مدرسه را رها کردم
در آن زمان در شیراز مدارس قرآنی وجود نداشت. یک روز در مسجد دارالقرآن امامخمینی(ره) شیراز بودم که آگهی ثبتنام مؤسسه جامعةالقرآن را دیدم. سال 79 بود که نخستین شعبه جامعةالقرآن در استان فارس با مدریت علیرضا شاهفضل آغاز به کار کرد؛ با شوق بسیاری در این مدرسه ثبتنام و درس را رها کردم تا بتوانم طبق آگهی این مؤسسه در طول یک سال حافظ کل قرآن شوم.
در کلاس 45 نفر خانم بودیم، من در آن دوران دوستان خوبی پیدا کردم و از راهنماییهای اساتید قرآن بهره بردم، به یاد دارم در آن زمان همه چیز برایم جذابیت داشت و بسیار خوشحال بودم که میتوانستم از موقعیت موجود بهره ببرم.
برای رسیدن به هدفم یعنی حفظ کل قرآن از تمام ظرفیتم استفاده کردم
حفظ یک ساله برایتان سخت نبود؟
من مهر 79 تا خرداد 80 در مؤسسه جامعةالقرآن مشغول حفظ قرآن بودم و چون علاقه بسیاری به حفظ قرآن داشتم تمامی سختیها را به جان میخریدم تا بتوانم به هدف خودم که حفظ کل قرآن بود برسم.
پس از حفظ کل قرآن چه کردید؟
پس از اینکه در سال 80 حافظ کل قرآن شدم، به مدرسه بازگشتم تا تحصیلات خود را تکمیل کنم، سوم راهنمایی بودم و از اینکه کل قرآن را حفظ هستم بسیار خوشحال، چرا که حفظ کل قرآن کمک به سزایی در موفقیت من در سایر دروس داشت و احساس میکردم راحتتر میتوانم درسهایی که برای برخی سختتر است را درک کنم.
پس از پایان دوره مدرسه در کنکور شرکت کردم. به دلیل علاقهای که به امور قرآنی داشتم رشته زبان و ادبیات عرب را انتخاب کردم و از سال 85 تا 89 در دانشگاه شیراز تحصیل کردم و سپس در دانشگاه بوعلی سینا در مقطع کارشناسی ارشد قبول شدم و سال گذشته نیز پایاننامه خود ارائه دادم. حفظ قرآن در دانشگاه نیز بسیار کمکم کرد، به طوری که در دوره لیسانس رتبه سوم و در دوره فوق لیسانس رتبه اول کلاس بودم و در مسابقات بسیاری نیز موفق به اخذ رتبه میشدم، در مسابقات قرآن دانشجویی دوبار رتبه اول و یک بار رتبه دوم را کسب کردم، علاوه بر این در مسابقات ملی قرآن دانشجویی نیز در رشته حفظ کل موفق به کسب مقامهای دوم، سوم و چهارم شدم، یعنی در مسابقات ملی دانشجویی سال 85 که در قزوین برگزار شده بود رتبه دوم و امسال نیز که در تهران برگزار شده بود رتبه سوم را کسب کردم.
چه کسی بیشتر از همه شما را تشویق به حفظ قرآن میکرد؟
پس از یاری خدا و تشویق پدر و مادرم، استاد شاهفضل مدیر مؤسسه جامعةالقرآن شیراز برای من زحمت بسیاری کشیدند تا بتوانم قرآن را به طور شایسته حفظ کنم.
حفظ سخت برخی آیات شیرینی خاصی برایم داشت
خاطرهای هم از دورانی که در حال حفظ قرآن بودید، دارید؟
من در آن زمان برخی از آیات قرآن را به سختی به خاطر میسپردم، هر صفحهای که با سختی بیشتر حفظ میکردم بیشتر در ذهنم میماند و برایم خاطره میشد. به یاد دارم در آن زمان دو صفحه از سوره مبارکه «یونس» برایم مشکل بود؛ یک روز با وجود اینکه برای حفظ آن زمان بسیاری گذاشته بودم اما وقتی سر کلاس رفتم تمامی آیات از ذهنم رفته بود اما حالا میبینم این دو صفحه برایم شیرینی خاصی دارد. در آن لحظه احساس خوبی نداشتم اما بعد که آیات را حفظ کردم برایم جذابیت ویژهای پیدا کرد و به آن علاقهمند شدم.
بعید است روزی را بدون قرآن سپری کنم
شما سال 80 حافظ کل قرآن شدید، چگونه در طول 12 سال توانستید محفوظات خود را تثبیت کنید؟
من در این مدت پیوسته تمرین میکردم تا مبادا محفوظاتم از ذهنم برود، چرا که زحمت بسیاری برای حفظ آنها کشیدهام. بعید است روزی بگذرد که من قرآن نخوانم یا اینکه زمان طولانی برای قرائت قرآن سپری نکنم. من از اینکه کسی را میبینم که در زمانی به محفوظات خود تسلط داشته اما به مرور زمان آیات قرآن را فراموش میکند بسیار ناراحت میشوم، چرا که حفظ قرآن کار بزرگی است که جز با زحمت و پشتکار نائل نمیشود؛ بنابراین کسی که حافظ قرآن میشود باید قدر خود را بداند و پیوسته با تمرین و تکرار محفوظات خود را تثبیت کند و تا زمانی که بر محفوظات قبلی تسلط کامل پیدا نکرده است سعی در حفظ ادامه آیات نکند.
برای افرادی که میخواهند حافظ کل قرآن شوند، چه پیشنهادی دارید؟
اول از همه باید حافظه خود را تقویت کنند و هدف اصلی خود را حفظ و انس با قرآن بدانند. علاوه بر این با یک برنامهریزی دقیق و سنجیده پیش روند تا به حافظ مسلط قرآن تبدیل شوند.
کسانی هم که حافظ قطعاتی از قرآن هستند و میخواهند حافظ کل قرآن شوند نیز وظیفه خطیری بر عهده دارند، چرا که زمانی را برای حفظ صرف کردهاند بنابراین باید از موقعیت خود به خوبی استفاده کنند و علاوه بر تسلط بر محفوظات پیشین به حفظ قطعات دیگری از قرآن بپردازند؛ بهترین راهکار این است که افراد برای حفظ قرآن هفتهای پنج صفحه از قرآن را حفظ کنند و حداقل دو جزء از محفوظات خود را مرور کنند.
از دوران نوجوانی کلاس قرآن برگزار میکردم
شما تدریس قرآن هم میکنید؟
- بله. من از همان سالهای اول که حافظ کل قرآن شدم با وجود سن کم به تدریس قرآن میپرداختم، در ابتدا در جمعهای دوستانه و برای همسالان خود تدریس میکردم و بعد که توانایی اداره کلاس را پیدا کردم توانستم کلاسهای تخصصی برگزار کنم.
چگونه شاگردان خود را به امور قرآنی تشویق میکنید؟
حفظ قرآن نیاز به صرف زمان دارد و افراد باید علاقه داشته باشند تا بتوانند در این عرصه پیشرفت کنند. من در جلسه اول کلاس هدف افراد را میپرسم و اگر ببینم که علاقهای به حفظ قرآن ندارند در ابتدا سعی میکنم با راهکارهای مختلف آنها را جذب حفظ قرآن کنم، اما اگر استعداد حفظ قرآن را نداشتند افراد را به حضور و شرکت در کلاسهای ترجمه و تفسیر قرآن هدایت میکنم.
ازدواج هم کردهاید؟
بله من یک سال و نیم است که ازدواج کردهام.
چگونه با همسرتان آشنا شدید؟
از طریق یکی از دوستان با همسرم آشنا شدم و به صورت سنتی با هم ازدواج کردیم.
نظر همسرتان درباره فعالیتهای قرآنی شما چیست؟
همسرم علاقه بسیاری به فعالیت در امور قرآنی دارد و همواره مرا برای پیشرفت در این عرصه تشویق میکند و این امر باعث رشد بیشتر من در فعالیتهای قرآنی شده است.
همسرم برای ارتقای فعالیتهای قرآنی انرژی مضاعفی به من میدهد
ازدواج چه تأثیری در زندگی شما شما داشت؟ فعالیتهای قرآنی شما بعد از ازدواج به چه شیوهای ادامه پیدا کرد؟
برخی تصور میکنند که اگر ازدواج کنند فعالیتهای آنها محدود میشود، در حالی که زمانی که من ازدواج کردم نه تنها فعالیتهای قرآنیام کمتر نشد بلکه بیشتر هم شد، چرا که من علاوه بر تشویق خانواده، همواره مورد تشویق همسرم هم قرار میگرفتم، همسرم برای ارتقای فعالیتهای قرآنی به من انرژی مضاعفی میدهد.
درباره خانواده و فعالیتهای قرآنی آنها بگویید. چند خواهر و برادر هستید؟
من دو خواهر و یک برادر دارم. خواهر بزرگترم پس از اینکه من حافظ کل قرآن شدم به مؤسسه جامعةالقرآن رفت و حافظ قرآن شد و هماکنون نیز معلم کلاس اول است و تدریس قرآن نیز میکند. برادرم مداح است و به امور قرآنی توجه بسیاری میکند. خواهر کوچکترم نیز که در دوره ابتدایی مشغول تحصیل است به حفظ قرآن علاقه بسیاری دارد و در حال حفظ قرآن است.
از پدر و مادرتان بگویید. با چه شیوهای شما را برای پیشرفت در این عرصه کمک کردند؟
پدر و مادرم تأثیر به سزایی در موفقیت من دارند؛ آنها پیوسته به امور قرآنی توجه میکنند به طوری که مادرم در زمان بارداری به ما پیوسته قرآن میخوانده است. به نظر من الهی بودن پدر و مادر و تربیت عملی آنها میتواند رفتار فرزندان را نیز الهی کرده و با قرآن مأنوس سازد.
برنامههای قرآنی کشور پررنگتر شود/ امور قرآنی در رأس فعالیتهای کشور باشد
چه پیشنهادی به مسئولان دارید؟
برنامههای قرآنی در کشور مورد بیمهری مسئولان قرار دارد، امیدوارم برنامههای قرآنی در کشور پررنگتر شود اما متأسفانه اکنون برنامههای قرآنی در حاشیه قرار گرفته است در صورتی که باید بنابر فرموده مقام معظم رهبری قرآن را در متن زندگی مردم وارد کرد.
من معتقد نیستم که باید به ورزش یا کلاسهای تقویتی همچون کلاس زبان بیتوجهی شود اما به نظر من باید به مباحث قرآنی توجه بیشتری شود چرا که ما در کشور اسلامی زندگی میکنیم و پرچمدار امور قرآنی هستیم بر همین اساس باید تمامی فعالیتهای ما بر مبنای قرآن و دستورات الهی استوار باشد.
فعالیتهای جنبی مرا از پیشرفت در امور قرآنی غافل نمیکند
ورزش بسیار خوب است اما سعادت دنیوی و اخروی در قرآن است و اگر کسی قرآن را داشته باشد همه چیز دارد. من خودم کلاس زبان میروم و به ورزش نیز علاقهمند هستم، اما اینطور نیست که برای رسیدن به اهدافم در حوزههای مختلف از مباحث قرآنی غافل باشم بلکه اصل فعالیتهای من بر پایه توجه به قرآن است.
شما گفتید به ورزش علاقهمند هستید، به صورت حرفهای هم ورزش میکنید؟
کوهنوردی و پینگپنگ را دوست دارم و یک بار نیز در مسابقات بینالمللی پینگپنگ رتبه سوم را کسب کردم اما اکنون زیاد در امور ورزشی فعالیت قابل توجهی ندارم.
در انتها اگر صحبتی دارید بفرمایید.
به برکت قرآن به موفقیتهای بسیاری در زندگیام رسیدهام و همواره خداوند را از این انس با قرآن سپاسگزارم. به جوانان نیز توصیه میکنم به مباحث قرآنی توجه بیشتری داشته باشند چرا که راه سعادت دنیوی و اخروی در کتاب خدا نشان داده شده است. ما اکنون قرآن را تنها یک کتاب مقدس میدانیم، اما باید توجه داشت که قرآن کتابی برای هدایت بشر است؛ بنابراین باید با قرآن عجین شد و به بهترین نحو ممکن از آن بهره گرفت.