به گزارش 598 به نقل از فارس، مجله آمریکایی «واشنگتن مانتلی» در گزارشی نوشت بخشی از لایحه تحریمهای ضد ایرانی که در کنگره آمریکا در حال بررسی است آنقدر خطرناک است که احتمال هر گونه توافق با ایران بر سر برنامه هستهای را بر هم میزند.
در این گزارش با عنوان «خطرناکترین بخش تحریمهای جدید علیه ایران» نوشته شده در صفحه 41 این لایحه مادهای «مدفون شده» که میتواند کل مذاکرات هستهای را بر هم زده و طومار آن را در همین مراحل اولیه کار در هم بپیچد.
واشنگتن مانتلی مینویسد در این لایحه از ایران خواسته شده که غنیسازی را کلا متوقف کند و این دیدگاهی است که این کشور به هیچ عنوان آن را قبول نخواهد کرد.
تاکنون درباره خطرات وضع تحریمهای جدید کنگره آمریکا سخنهای زیادی گفته شده است. محمد جواد ظریف، گفته وضع تحریمهای جدید به معنی این خواهد بود که توافق به سر آمده است. این مجله آمریکایی، در عین حال، مینویسد: «ایران قبلاً هم بزرگنمایی کرده است و در صورتی که اوباما شدت عمل به خرج دهد و ایران را از تحریمها معاف کند، موانع ادامه مذاکرات رفع خواهند شد.»
اما چنانکه این مجله مینویسد، توجه اندکی به ماده «لغو هر گونه غنیسازی» که در لایحه تحریمهای ضد ایرانی آمده شده است ـ مادهای که میتواند تهدید بزرگی برای رسیدن به توافق نهایی با ایران بر سر برنامه هستهای این کشور باشد.»
در این لایحه آمده در صورتی که در توافق با ایران غنیسازی ایران کاملاً به پایان نرسد اوباما تواناییاش برای معاف کردن کشورها از آن تحریمها از دست میدهد.
در بخشی از این لایحه با عنوان «تعلیق [تحریمهای جدید] در مسیر توافق یا ترتیبات نهایی» آمده است:
«رئیس جمهور میتواند اجرای تحریمهای وضع شده به موجب این قانون را به مدت یک سال تعلیق کند، در صورتی که وی در برابر کمیتههای کنگره شهادت بدهد که آمریکا و متحدانش به توافقی نهایی با ایران رسیدهاند که:
الف) زیرساختهای غیرقانونی هستهای ایران، از جمله غنیسازی و توانمندیها و تاسیسات بازفرآوری را از بین میبرد.
(در صورتی که کنگره قطعنامهای را تصویب کند که نشان میدهد توافق نهایی حاصل نشده است هم معافیت از تحریمهای اعلام شده توسط رئیس جمهور لغو خواهند شد.)
در بسیاری از گزارشهای خبری که درباره لایحه تحریمهای ایرانی مطرح میشود هیچ اشارهای به این ماده از این لایحه نشده است. آقای رابرت منندز، رئیس کمیته روابط خارجی سنا و از نویسندگان این لایحه در یادداشتی که هفته گذشته در دفاع از لایحهاش در واشنگتنپست منتشر کرد نوشت: «این لایحه تلاشهای دولت اوباما و توافق اقدام مشترک که در نوامبر حاصل شد را به رسمیت میشناسد.»
با این حال، چنانکه واشنگتن مانتلی مینویسد، بر خلاف نوشته آقای منندر این بخش از لایحه جدید مطالبهای را مطرح میکند که آشکارا با خطوط کلی تصریح شده در «برنامه اقدام مشترک» در تضاد است. در توافق امضا شده توسط ایران و کشورهای 1+5 در ژنو آمده است: «توافق نهایی شامل یک برنامه غنیسازی تعریف شده به صورت دو جانبه خواهد بود که حاوی پارامترهایی مورد توافق طرفین بر مبنای نیازهای عملی خواهد بود.»
این مجله میافزاید: «کارشناسان قبول دارند که ایران به عبارتی ساده، غنیسازی را هم به خاطر غرور ملی و به خاطر ساز و کارهای سیاست داخلیاش رها نخواهد کرد... تقریباً تمامی کارشناسان مسائل ایران و کارشناسان مسائل منع تکثیر سلاحهای هستهای در این نقطه متفقالقولند.»
این یادداشت در پایان تأکید میکند که علیرغم این، «افراد افراطی در کنگره، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و لابی حامی اسرائیل آیپک همگی از دیدگاه غنیسازی صفر درصدی ایران حمایت میکنند. بسیاری از اعضای کنگره و کارشناسانی که حامی این دیدگاه هستند یا با هر گونه مذاکره با ایران مخالفند و یا از حمله به تأسیسات هستهای ایران حمایت کردهاند.»