کد خبر: ۱۹۲۲۹
زمان انتشار: ۱۰:۱۶     ۱۴ شهريور ۱۳۹۰
به گزارش 598 به نقل از رجا از كيهان، ارزيابي محافل سعودي حاكي از تداوم اقتدار ايران در معادلات منطقه اي با وجود نقش آفريني هاي موضعي و منفي تركيه و عربستان است.

روزنامه الشرق الاوسط در اين زمينه از بي ميلي تركيه نسبت به خطر بيشتر مقابل ايران در تحولات سوريه خبر داد و نوشت: تركيه در سياست اخير خود نسبت به سوريه تعديل هايي انجام داده و با رد تقاضاي آمريكا براي كناره گيري بشار اسد، واشنگتن را شوكه كرده است. اين در حالي است كه روسيه هم به جمع حاميان اسد پيوسته و نماينده خود را به دمشق اعزام كرده است.

اين روزنامه سعودي مي نويسد: خبر، كاملا ناگهاني و شوك آور بود هنگامي كه تركيه با مواضع آمريكا براي كناره گيري بشاراسد از قدرت مخالفت كرد. به هيچ وجه قابل باور نيست كه اين همان تركيه اي است كه چند روز پيش وزير امور خارجه اش براي نظام سوريه خط و نشان مي كشيد و هشدار مي داد. آنچه اخيرا از تركيه برداشت مي شود چندان باب ميل مخالفان نيست. حقيقت اين است كه به رغم مواضع اخير تركيه كه مخالفان سوري را خجالت زده كرد و رهبران عرب را خشمگين ساخت، ثابت كرد كه آنكارا مواضعش را بدون اتكا به مواضع عربي و بي اعتنا به مواضع ايالات متحده دنبال مي كند. حقيقت را نيز درك كرده كه اروپا هم از تكرار تجربه سخت ليبي در وضعيت فعلي براي سوريه به شدت نگران است.

الشرق الاوسط با اشاره به موضع قاطع ايران در قبال آشوب افكني آمريكا در سوريه نوشت: آنكارا خود را در ترك تازي اخير عليه سوريه تنها ديد در حالي كه با كشورهاي همسايه خود بيش از اينها منافع مشترك دارد كه بارزترين آن بحث مبارزه با شورشيان پ.ك.ك است كه نياز مبرم به حمايت و همكاري ايران، سوريه و عراق دارد. برخي از تحليلگران مي گويند در مواضع اخير عبدالله اوجالان عليه رجب طيب اردوغان، نخست وزير تركيه و دولت حاكم بر اين كشور تاثيرات ايراني مشاهده مي شود. در چنين فضايي تركيه ترجيح مي دهد كه بيش از اين خطر نكند و به مصاف همسايگانش نرود. هرچه باشد به ايران و سوريه بيش از ديگر كشورهاي منطقه نياز دارد.

الشر ق الاوسط مي افزايد: مسئله اصلي در تحولات منطقه ايران است. تا زماني كه ايران وجود دارد بايد كشورهاي ديگر همگي براي تحقق خواسته هايشان با آن كنار بيايند. در سوريه تحول ايجاد نمي شود مگر اين كه با ايران توافقي حاصل شود. اين حقيقت را تركيه دريافته است. اكنون تركيه فهميده است كه اگر ايران و منافعش را درك نكند، نمي تواند هيچ كدام از برنامه هايش را پيش ببرد. در روزهاي آينده تركيه باز هم مواضع نزديك با مخالفان سوريه اتخاذ خواهد كرد ولي قطعا ديگر آن ترك تازي را نخواهد داشت و يك تنه پا به ميدان نخواهد گذاشت و حتما اين مواضع هماهنگ با تهران خواهد بود.

در پايان اين يادداشت آمده است: قطعا تركيه بيش از اين خطر نخواهد كرد و اجازه نخواهد داد كه بيشتر از اين امنيت داخلي و اقتصادي اش آسيب ببيند.

مقارن با انتشار اين تحليل در الشرق الاوسط، روزنامه آمريكايي كريستين ساينس مانيتور تحليلي را به قلم بلال صائب درباره رويكرد عربستان سعودي نسبت به تحولات سوريه منتشر كرد. در اين تحليل آمده است: ايران از زمان روي كار آمدن جمهوري اسلامي، اولويت اصلي سياست خارجي عربستان سعودي بوده است. با توجه به نفوذ ايران در برخي از كشورهاي حوزه خليج فارس و به خصوص پس از سرنگوني صدام حسين و گسترش نفوذ ايران در سياست عراق مهار اين كشور هيچگاه براي عربستان كار ساده اي نبوده است. براي عربستان مناسبات با دولت سوريه نيز همواره يك نوع تماس غيرمستقيم با ايران بوده و مجرايي براي محدود كردن فعاليت هاي ايران در سطح منطقه.

نويسنده با بيان اينكه «معاملات عربستان و سوريه طي سال هاي 2009 و 2010 در مورد اوضاع لبنان در عمل به تقويت حزب الله و در نتيجه تضعيف سياست مهار ايران منجر شد»، مي افزايد: بيانيه چندي پيش ملك عبدالله در مورد اوضاع سوريه نشان داد كه رياض ديگر براي مناسبات خود با دمشق اهميت پيشين را قائل نيست. در حقيقت خاندان آل سعود تصميم گرفته كه از آسيب پذيري و ضعف رژيم سوريه بهره برداري كند.

نويسنده كريستين ساينس مانيتور در عين حال خاطر نشان كرد: حاكمان رياض به دليل ماهيت ديكتاتوري حكومت خود كه شايد بدترين نمونه در جهان عرب باشد نمي توانند بي محابا سوريه را مورد انتقاد قرار دهند. مردم عربستان از نظر آزادي هاي سياسي و مدني در شرايطي بدتر از سوريه قرار دارند. حكومت عربستان مي داند كه به خاطر بي ثبات و ناروشن بودن اوضاع سوريه بايد محتاطانه و با رعايت تعادل عمل كند. فشار بيش از حد مي تواند به زيان خود او تمام شود.

«بلال صائب» تاكيد مي كند: اگر عربستان نتواند با رعايت تعادل و ظرافت لازم در اين زمينه عمل كند مسلما بخشي از موقعيت جعلي خود را از دست خواهد داد.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها