*پس از یک سال و نیم امکان برپایی مجلس تکریم حاج علی آهی فراهم شد
در ابتدای این مراسم پس از تلاوت قرآن کریم و پخش کلیپ، مصطفی خرسندی، رئیس کانون مداحان و شاعران آیینی کشور به منظور خوشآمد گویی به حضار طی سخنانی گفت: یک سال و نیم است که برای برپایی این مجلس از حاج آقای آهی اجازه گرفتیم و اکنون این عنایت حاصل شده است.
وی در ادامه افزود: برنامه پرده عشاق در 22 منطقه تهران همزمان با برنامه
نوگلان حسینی از سوی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران برپا میشود،
امیدواریم این قدمها ما را بتواند به کربلای معلی نزدیک سازد.
*حاج علی آهی حق پنجاه ساله گردنم دارد
در ادامه برنامه غلامرضا سازگار از مداحان و ذاکران اهل بیت(ع) طی قرائت شعری خطاب به حاج علی آهی گفت:
از خوان عطایتان نمک گیر شدم/عمری سر سفره شما سیر شدم
هر کس که خون بهایش خداوند است/اشک غمش خون شهیدان برابر است
هر جا غم تو نیست همانجا جهنم است/هر جا عزای توست بهشت مکرم است
بیروضهات بهشت خدا هم بهشت نیست/عیش بهشت گریه بر آن سر معظم است
وی با بیان اینکه شبها در اصفهان منبر میرود و به دلیل اهمیت این مجلس از اصفهان به تهران سفر کرده، گفت: حاج علی آهی حق 50 ساله گردن من دارد:
آهی درود بر تو که یار ولایتی/ از ظل اهل بیت فروغ هدایتی
لبریز از محبت و لطف و عنایتی/سر تا قدم کتاب حدیث و روایتی
80 سال بنده خلف سرمدی/80 سال خادم آل محمدی
80 سال تشنه لب جام کوثری/امروز نیز چرخ ادب را تو محوری
عمری برای نشر حقایق تو زیستی/عمری برای آل پیمبر گریستی
سازگار یادآور شد: خدا ما را از در خانه اباعبدالله(ع) جدا نگرداند ما افتخار میکنیم ذاکر امام حسین(ع) هستیم، 12 قانون جنگ شیخ جعفر شوشتری در کتابش نوشته که به طور مثال بیان کرده که جنگ نباید در محرم باشد -در حالی که جنگ از بعدازظهر شروع شود- ده نفر یک نفر بیشتر نباشد، اگر کافری را کشتید بدنش را برهنه نکنید، عزیزانش را کنار بدنش عبور ندهید، سرش را کنار بدنش دفن کنید، ولی سلام بر بدنی که زیر سم اسبها لگدمال شد و در مجلس شراب و 12 منزل آن را چرخاندند.
*مداحی یک فیض عمیق عالی الهی است
در ادامه این مراسم اکبر بازوبند از ذاکران اهل بیت(ع) به قرائت شعری با عنوان «شیعتی» همنوا با سایر مداحان پرداخت و سپس ابوالقاسم شجاعی، خطیب اهل بیت(ع) درباره شعر و اهمیت آن در جامعه مداحی سخنانی بیان کرد و گفت: «ان من الشعر لحکمه» در محضر اساتید و جامعه مداحان بزرگداشت چنین شخصیت بزرگی بسیار مغتنم است، ایشان ادیب خدمتگذار، متقی و ابروی لباس مداحی هستند.
وی با اشاره به اینکه مسأله شعر مهمترین عامل در پرورش منابع عالی اسلامی است، گفت: شعر از سخن در مغز، عقل، ادراک و روش مردم تأثیر مهمتری دارد و این روایت که در آغاز سخن گفتم رسول اکرم (ص) فرمود: شعر حکمت است و بیان آن بشر را مسحور میکند، بنابراین شعر و سخن دو بال موفقیت هستند.
شجاعی اظهار داشت: اینکه پیغمبر(ص) خود به شعر تأکید کرد، چون شعر بر اذهان مردم خوب تأثیر میگذارد، ما در بین شاعران کسانی را داشتیم که واقعاً آبروی ادب ایران بودند مثل سعدی و حافظ البته بعضی شاعران هم هستند مورد قبول نیستند و واژههایشان با مضامین هماهنگ نیست اینها را ملکالشعرا میگوید: ای بسا شاعر که شعرش نیست الاّ حرف مفت!
ماجرای مجلس عزاداری منصور ارضی در آلمان
وی
در بخشی از سخنانش گفت: امروز اشعار ما و منابع شعری ما، چیزی غیر از آن
است که 50 سال پیش استفاده میشد. جالب است که در سفری که به آلمان داشتم
به یکی از شهرهای دوردست این کشور رفتم. در جایی خارج از این شهر به قله
کوهی رسیدم و دیدم صدای حاج منصور ارضی میآید. تعجب کردم و گفتم عجب!
آقای ارضی اینجا هم مجلس دارد؟ بعد متوجه شدم نوار مجلس آقای ارضی را
گذاشتهاند و جمعی از زن و مردم مشغول گریستن هستند. باید توجه کنیم که
نوار مجالس ما امروز در همه جای دنیا پخش میشود و برنامههایمان باید
هماهنگ با مراتب عالی فکری مردم باشد. هرچه بیشتر در این زمینه فعالیت
کنیم، بیشتر بهرهمند خواهیم شد.
شجاعی در ادامه گفت: نوحه، عزا،
عزاداری، مرثیه، منبر، وعظ و مدح باید طبق افکار بلند مردم باشد. مردمی که
خوزستان را از کام دشمن بیرون کشیدند، در کازابلانکا تربیت نشده بودند،
بلکه پای منبر مداحان بزرگ شده بودند. نهضت برای دمهای مداحان و شاعران
است. کاری که امروز برای تقدیر از آقای آهی انجام شده است، کار جالبی است؛
چون فردی میمیرد و بعد از 100 سال برایش بزرگداشت میگیرند، اما آقای آهی
هنوز در میان ماست و امروز علاقهمندانش به مراسم بزرگداشت یک سالخورده
درگاه اهل بیت آمدهاند. من با این سنم، شهادت میدهم که تا به حال یک خلاف
شرع از او ندیدهام. بسیاری از مداحان مانند مرحوم ناظم و آقای آهی، پای
درس استادان بزرگ، دروس حوزی خواندهاند. آقای آهی یکی از مداحان استاددیده
است.
وی با بیان اینکه مداح جنس مداحی میخواهد و شاعر جنس شاعری، ادامه داد: مرحوم فلسفی در کتابش میگوید که بچههای من جنس سخن نداشتند، بنابراین هر کس باید در مسیر زمینه اولیهاش حرکت کند حتی شاعر و مداح هم باید جنس این کار باشند، مداح نیاز به حافظه خوب و سرشار دارد. ذوق، علم و دانش باید به تمام معنا برای ما یک مسأله عمیق و اصول عالی زندگی باشد، بنابراین مداحی یک فیض عمیق عالی الهی است.
این خطیب اهل بیت در پایان خطاب به مداحان حاضر در مجلس گفت: امروز صدای شما مداحان در دنیا پخش میشود، بنابراین باید هماهنگ افکار و مسیر فکری مردم درراه درست اسلام حرکت کنید.
در ادامه این مراسم حجتالاسلام شهاب مرادی درباره شخصیت حاج علی آهی گفت: ایشان یک فرد متعهد به مذهب و پایبند به اخلاق و دارای یک سبک خاص مداحی هست، تجلیل از ایشان، تجلیل از یک سبک ویژه مداحی است، چرا که مداحان اهل بیت(ع) هر کدام سبکهای مختلفی با مخاطبهای متفاوتی دارند.
وی با اشاره به اینکه این از افتخارات شهر و دیار ایران است که این مجلس با حضور ستارگان بزرگ مزین شده است، گفت: من سلام به همه مداحان شهیدی هم که حق به گردان ما دارند میکنم، آنها که بساط امام حسین را در جبههها گرم نگه داشتند.
همچنین علی انسانی مداح و ذاکر اهل بیت(ع) با بیان اینکه هیچ گاه نشده که به سهم خود درست از امام حسین(ع) دفاع کند، گفت: من خاک پای همه مداحان و کسانیام که امروز دراین مجلس حضور یافتند.
وی یادآور شد: اربعین حسینی نزدیک است داغ زیاد داریم همه میخواهند که کنار حرم اباعبدالله(ع) باشند که امیدواریم برای همه حاجتمندان روا شود، در ادامه چند بیت خطاب به حاج آقای آهی بدین شرح میخوانم:
آقاجان بنگر به حال حقیریم/ چه کنم اگر سر پیریام
به غلامیت نپذیریام/ سرخانه کس بنشانیم
آقاجان به فدای کاکل اکبرت/به فدای حنجر اصغرت
به کبودی تن دخترت بنگر به حال حقیریم
منبع: فارس
در ادامه مراسم رونمایی از آثار استاد حاج علی آهی مداح و ذاکر پیشکسوت اهل بیت شامل مجموعه مبانی اعتقادی نقد شعر، مجموعه بررسی اعتقادی اشعار آیینی، انوار معرفت 2 جلد و دیوان اشعار با حضور معاون فرهنگی شهرداری تهران، علی انسانی، حجتالاسلام محمدرضا زائری مدیر فرهنگی مجموعه انقلاب، ابوالقاسم شجاعی، مصطفی خرسندی و ... برگزار شد.
همچنین هدایایی از سوی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران نظیر لوح منقوش ذکری از امام حسین(ع)، حجتالاسلام سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و ... به حاج علی آهی تقدیم شد.
دانشمند شدن «قالیباف» به روایت یک منبری
مراسم نکوداشت استاد علی آهی که در قالب یکی از برنامههای «پرده عشاق» از سوی سازمان فرهنگی ـ هنری شهرداری تهران در مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی برگزار میشد، با استقبال گسترده شاعران، مداحان و مدیران فرهنگی مواجه شد که البته حاشیههایی هم بر این برنامه 3 ساعته مترتب بود.
ـ حضور دو تن از مدیران شهرداری تهران، با افرادی که آنان را تا صندلی مخصوصشان مشایعت کردند، یادآور حضور مسئولان بلندپایه کشور در یک مراسم بود! بعضی از این افراد، گوشیهای خاص محافظان مقامات عالیرتبه را در گوش داشتند و یکی از مسئولیتهایشان، پراکنده کردن افراد از کنار محمدهادی ایازی، معاون فرهنگی ـ اجتماعی و حجتالاسلام شهاب مرادی، رئیس سازمان فرهنگی ـ هنری شهرداری تهران بود!
این افراد البته محافظ مخصوص هیچ کدام از مسئولان شهرداری نبودند و وقتی حاج علی آهی در پایان مراسم قصد داشت برای استراحت به دفتر تالار برود، یکی از آنها برای همراهی با او، سهمیه تعیین کرد و گفت: فقط دو نفر با حاج آقا بروند داخل!
ـ حاج اکبر بازوبند، مداح سرشناس غرب تهران، نوحه «شیعتی» منتسب به سیدالشهدا (ع) در روز عاشورا را سر داد و جمعیت با نوای گرم او برای شنیدن اشعار حاج غلامرضا سازگار آماده شدند.
ـ قبل از آن که حاج علی انسانی، شاعر آئینی و مداح اهل بیت برای سخنرانی و مرثیهخوانی به جایگاه برود، حاج منصور ارضی از جای خود برخاست و سالن را ترک کرد. انسانی که از رفتن او اطلاع نداشت، پشت تریبون از جمع پرسید: «آقامنصور رفت؟» انسانی میخواست ارضی را برای گفتن چند جمله درباره حاج علی آهی به جایگاه دعوت کند که نبود.
حضور حاج منصور ارضی ـ که همواره از سوی طیفی از مداحان مورد انتقاد قرار میگیرد ـ در مراسم نکوداشت استاد علی آهی، مورد استقبال ذاکران قرار گرفت.
ـ خانمی با دور زدن ردیف اول و از مقابل دوربینهای عکاسی و فیلمبرداری، با اعتماد بنفس کامل خود را به حجتالاسلام شهاب مرادی رساند و در کنار او قرار گرفت. به نظر میرسید که او خبرنگار یکی از رسانهها باشد که قصد دارد با فرصتطلبی گفتگوی اختصاصی با رئیس جدید سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران را از دست ندهد، اما دقیقاً پای یکی از دوربینهای اصلی فیلمبرداری نشست.
با امتناع شهاب مرادی از گفتگو با این خانم، مصطفی خرسندی، مشاور مذهبی شهردار تهران و دو نفر دیگر نزد او آمدند و با عصبانیت از وی خواستند آنجا را ترک کند. این در حالی بود که حجتالاسلام شجاعی، در حال مرثیهخوانی بود و حضور آن زن نظم برنامه را داشت از بین میبرد. عاقبت هم با ترک مجلس، مشخص نشد آن خانم، خبرنگار بود یا نه؟ او حاضر نشده بود کارت شناساییاش را به مسئولان برگزاری برنامه نشان دهد.
ـ حجتالاسلام شجاعی ـ که از اهل منبر بسیار باسابقه است ـ دو بار از محمدباقر قالیباف، شهردار تهران با عنوان «دانشمند» یاد کرد.
ـ جایگاه (سن) سالن بسیار کمتحمل بود و بارها اعلام شد که مهمانان بعد از مراسم تقدیر، رونمایی کتاب و اهدای یادگاریها به حاج علی آهی، هرچه سریعتر جایگاه را ترک کنند، چون ممکن است به علت سنگینی افراد فرو بریزد.
ـ غیبت دکتر حسین آهی، ادیب، شاعر، پژوهشگر، استاد دانشگاه و فرزند استاد علی آهی از چشم هرکس دور ماند از نگاه غلامرضا سازگار ـ که شعری در وصف علی آهی آماده کرده بود ـ دور نماند. حسین آهی سالها پیش به عنوان مجری برنامههای ادبی در سیمای جمهوری اسلامی حضور داشت، اما مدتهاست که در محافل و مجامع ادبی ظاهر نمیشود. حسین آهی که 4 دهه قبل با تخلص «ابن آهی» شعر میسرود، درباره برخی مباحث شعری و ادبی با پدر خود اختلاف نظر دارد.
ـ رسالت بوذری، شاعر، کارشناس مذهبی و مجری تلویزیون که اجرای این برنامه را بر عهده داشت، میخواست حاضران، آخرین جملات برنامه و دعای پایان مراسم را از زبان استاد علی آهی بشنوند، اما این شاعر 85 ساله اشاره کرد که توان سخن گفتن ندارد و دعای خاتمه مجلس را به حجتالاسلام شجاعی سپرد.