به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نوشته روزنامه السفیر لبنان، این منبع دیپلمات اعلام کرد که بندربن سلطان، رئیس سازمان اطلاعات عربستان در سفر اخیرش به مسکو طرحی را در خصوص دولت انتقالی سوریه و در خصوص منافع روسیه در سوریه با خود به کاخ کرملین برده است.
به گفته این منبع، در طرح بندر بن سلطان که آن را به ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه ارائه کرد پیشنهاد شده که ریاض در کنفرانس ژنو 2 با ادامه حضور بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در قدرت در دوره انتقالی با این شرط که اختیارات رئیسجمهور به دولت انتقالی منتقل شود موافقت میکند و بر این اساس دولت انتقالی که از تمامی گروهها، و احزاب مخالف تشکیل میشود توسط یکی از مخالفان اداره خواهد شد.
منبع دیپلمات آگاه در ادامه اعلام کرد که روسیه با طرح دلایل زیر پیشنهاد عربستان را رد کرده است:
1.ارتش نظام سوریه پیروزیهای زیاد و مهمی را به دست آورده است و این در حالی است که تروریستهایی که از سوی عربستان، قطر ترکیه حمایت میشوند با شکستهای سختی مواجه شدهاند.
2.گروههای مسلح مخالف که از سوی عربستان حمایت میشوند هیچ ارتباطی با نیروهای مخالف دموکراتیک ندارند بلکه عربستان برای از بین بردن این گروه مخالف که از راههای مسالمتآمیز سعی در حل بحران کشور دارند، تلاش میکند.
3.گروههای مسلح که عربستان از آنها با عنوان "مخالف" یاد میکند از نظر روسیه گروههای تروریستی هستند.
4.روسیه و سوریه هیچ نیازی به پول و حمایت مالی عربستان برای نوسازی سوریه ندارند و همپیمانان سوریه تواناییهای تکنولوژیک و مالی کافی برای بازسازی سوریه را در اختیار دارند.
5.روسیه و آمریکا همچنان در خصوص اوضاع سوریه و خاورمیانه تفاهم و موضع ثابتی دارند و طرف آمریکایی نیز با مسکو در این مساله که تروریسم تکفیری خطری برای امنیت ملی این کشور، روسیه و تمام جهان است، هم عقیده میباشد.
6. اروپا به موضع آمریکا بسیار نزدیک شده است و از انتقال تروریسم تکفیری با بازگشت کسانی که به جنگ سوریه میروند به کشورهای خود نگران است.
7. عربستان باید سیاست خود را تغییر داده و از برانگیختن تنشهای مذهبی و حمایت از تروریسم خودداری کند چرا که تروریسم سلاحی دارای دو لبه است که اثر یک لبه آن متوجه خود عربستان و وخیم کردن اوضاع این کشور است.
8. مادامی که ملت عربستان از سرکوب آزادیهای سیاسی، دینی و رسانهای رنج میبرد و جایگاه زن و حقوق وی در کشور شما بسیار پایین است، ریاض این اجازه را ندارد که در موضع حامیان تغییر نظام و احترام به حقوق ملتها قرار بگیرد.
این دیپلمات افزود: خلاصه واکنش روسیه به طرح بندر بن سلطان این بود که عربستان کشوری نمونه در دموکراسی نیست چرا که از تروریسم حمایت میکند و فکر میکند به این طریق میتواند کشور خود را حفظ کند، لذا ریاض تا زمان برگزاری ژنو 2 فرصت دارد تا اقداماتی مثبت اتخاذ کرده و به حمایت مالی، نظامی و سیاسی خود از تروریستها پایان دهد و بشار اسد را به عنوان رئیسجمهوری سوریه به رسمیت بشناسد.