به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در کابل، روزنامههای امروز چاپ کابل، بخش اصلی دیدگاههای خود را به سفر نخستوزیر پاکستان به افغانستان اختصاص داده و در این زمینه دیدگاههای متفاوتی را ارائه کردند.
«نواز شریف» نخستوزیر پاکستان روز گذشته وارد کابل شد و با رئیس جمهور افغانستان و برخی دیگر از مقامات بلندپایه افغان، درخصوص همکاریهای مشترک 2 کشور، روند صلح، انتخابات ریاست جمهوری افغانستان و برخی مسائل دیگر دیدار و گفتوگو کرد.
روزنامه «سخن جدید»، سرمقاله خود را به اظهارات نخستوزیر پاکستان در مورد صلح افغانستان اختصاص داد و این گونه نوشتن: این سفر (سفر نواز شریف به کابل) پس از آن به کابل انجام شد که هفته پیش نوازشریف در دفتر نخستوزیری خود در اسلامآباد با هیئت «شورای عالی صلح» افغانستان دیدار کرد و در ارتباط با این مسئله دولت پاکستان، شماری از مقامات ارشد طالبان را نیز از زندان آزاد کرد.
نویسنده سرمقاله سخن جدید، در ادامه به تیرگی روابط بین کابل-واشنگتن بر سر قرارداد امنیتی اشاره نموده و تصریح کرد که در چنین شرایطی، دیدار نواز شریف از افغانستان مهم ارزیابی شده و جانب افغانستان تلاش میکند با استفاده از نفوذ پاکستان برای از سرگیری مذاکرات با طالبان، پیش از خروج نظامیان خارجی از افغانستان، راهحلی برای این بحران دامنهدار پیدا کند.
وی در ادامه افزوده است: تجربه نشان داده که تلاش دولت افغانستان به تنهایی و بدون حسننیت و همکاریهای صادقانه پاکستان و کشورهای منطقه به نتیجه مطلوب نمیرسد و تأمین امنیت در افغانستان، مستلزم همکاریهای قاطع اسلامآباد است.
روزنامه «آرمان ملی» نیز دیدگاه اصلی خود را به سفر نخستوزیر پاکستان اختصاص داده و نوشته است که نوازشریف به کابل آمد تا نشان دهد که پاکستان علاقهمند است تا هرچه زودتر صلح در افغانستان تأمین شود، گویا او پی برده است که آرامش در افغانستان به سود آن کشور است و میتواند ثبات و امنیت را به آن کشور نیز برگرداند.
سرمقالهنویس آرمان ملی اظهار امیدواری کرده که این سفر سرآغاز یک فصل تازه از روابط نیک میان 2 کشور همسایه باشد تا بتوانند همزیستی مسالمتآمیزی داشته باشند.
به نظر میرسد که افق دید پاکستانیها بازتر شده و پی بردهاند که هیولایی که ثبات و آرامش را در منطقه از میان برداشته باید مهار شود در غیر این صورت منطقه همچنان در آتش خواهد سوخت.
روزنامه «افغانستان» در سرمقاله خود، سفر شریف به کابل را «سفری مهم بین 2 کشور» عنوان کرده و گفته است: افغانستان و پاکستان از جمله کشورهایی هستند که بیشترین میزان مسافرت رؤسای جمهوری و مقامات عالیرتبه را در منطقه داشتهاند.
این مسافرتها بدین خاطر است که هر 2 کشور به یکدیگر سخت نیازمند هستند و این امری قابل انکار نیست.
به نوشته افغانستان، دولتهای افغانستان و پاکستان با تمام تمایزهایی که از یکدیگر دارند، از مسائل و مشکلات مشابهی رنج میبرند و نیازمند راهکارهای مشابه نیز هستند، بدین جهت باید به این دید به حل و فصل مسائل بپردازند که واقعاً به یکدیگر نیازمند هستند؛ سفر شریف به افغانستان میتواند دارای نتایج مثبت و ارزندهای برای هر 2 کشور باشد.
روزنامه «ماندگار»، نیز در سرمقاله خود به چند و چون سفر نخستوزیر پاکستان به افغانستان پرداخته و پرسیده که سفر شریف بیانگر چه میتواند باشد؟
به نوشته ماندگار، گمان میرود که کرزی در این ملاقات هدف خاصی را دنبال میکند و آن نوعی بیاعتنایی دیپلماتیک به آمریکا است.
پاکستان از راههای گوناگون سعی دارد تا این پیمان با آمریکا به امضا نرسد، هرچند آمریکا تا کنون به روی خود نیاورده، اما بیگمان که از آن متأثر است.
نمیتوان حکم کرد که سفر بیموقع و نامناسب شریف به کابل، پله معامله بر سر پیمان امنیتی را به سود کرزی سنگین میسازد اما میشود حدس زد که این سفر مثل گذشته در زمینه ادامه گفتوگوهای صلح، بینتیجه اما روی تغییر شرایط امضای پیمان امنیتی قطعاً اثرگذار خواهد بود.
روزنامه «8صبح»، سفر نخستوزیر پاکستان بررسی کرده و نوشته است که شریف تا کنون چند مرتبه گفته که اقتصاد و امنیت کشورش بحرانی است و در ثبات افغانستان، منافع دارند.
شاید به همین دلیل است که وی در مورد تعطیلی پایگاههای گروههای تروریستی با مذاکره کرده است، کلید گشایش بنبست تلاشهای سیاسی هم، همین مسئله است.
تا زمانیکه ارتش پاکستان، پایگاهها، شبکههای حمایتی و اردوگاههای آموزشی طالبان را در قلمروش نبندد و به رهبران این گروه فشار نیاورد، تلاشهای سیاسی به پیروزی نمیرسد.
به نوشته 8صبح، تاکنون کسی نمیداند که ژنرالهای پاکستانی در افکارشان تغییر آوردهاند یا نه اما یک چیز روشن است و آن این که حلقات قدرتمندی در ارتش پاکستان، طرفدار جنگ و بحران در منطقهاند، آنان هم سد راه تلاشهای نوازشریف در بهبود روابط با هند میشوند و هم سد راه تلاشهای او برای بهبود روابط با کابل.