به گزارش 598 به نقل از رجانیوز ، رسانه های خبری گزارش داده اند که با حضور وزیران امور خارجه آمریکا و فرانسه و مطرح شدن درخواست های جدید، مذاکرات به درازا کشیده شده است.
یک منبع نزدیک به دیپلمات های کشورمان به خبرنگار واحد مرکزی خبر گفت: در مذاکرات دو روز گذشته بر سر 70 درصد از متن پیشنهادی توافقنامه ، موافقت حاصل شد اما با حضور جان کری ، مذاکرات با چالش مواجه شده است.
همچنین گفته می شود از زمان ورود لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه به ژنو روند کار به صورت معنادار تغییر کرده است به گونه ای که منابع نزدیک به تیم ایرانی می گویند فابیوس عملا به عنوان نماینده اسراییل وارد مذاکرات شده است.
گفته می شود «فابیوس اکنون به مدافع اصلی ایده برچیده شدن غنی سازی از ایران و همچنین عدم لغو جدی تحریم های نفتی و بانکی تبدیل شده است»
در همین راستا ، وزیر خارجه فرانسه، در گفتوگو با رادیو فرانساینتر مدعی شد که پیشنویس توافق ایران و غرب راضیکننده به نظر نمیرسید و با برخی از مسائل متن ارائهشده موافق نیست. فابیوس با بیان اینکه سؤالات مهمی باقی مانده که در حال گفتوگو هستیم، تصریح کرد: نتانیاهو با توافق مخالف است. ما باید دغدغه امنیتی اسرائیل و منطقه را در نظر بگیریم.
به نظر می رسد رویکرد وزیر امور خارجه فرانسه یک رویکرد هماهنگ با سایر کشورهای غربی به ویژه آمریکا برای به دست آوردن امتیازات بیشتر از ایران است.
علاوه بر این به نظر می رسد یکی از مسائل مورد اختلاف این است که ایران خواهان آن است که رئوس توافق جامع در توافقنامه موقت درج شود.
گروه 1+5 می گوید هنوز آماده این کار نیست و عقیده دارد ایران و 1+5 تازه پس از حصول توافق درباره توافقنامه موقت و اجرای آن، در فضایی با اعتماد بیشتر، می توانند مذاکره درباره توافق جامع را آغاز کنند. ایران عقیده دارد اگر همین حالا تضمینی از گروه 1+5 گرفته نشود که در توافق جامع غنی سازی ایران را خواهد پذیرفت و همه تحریم ها را لغو می کند آن وقت ممکن است چنین تضمینی دیگر هرگز به دست نیاید و امریکا پس از آنکه جلوی پیشرفت برنامه ایران را در توافق موقت گرفت در مذاکرات درباره توافق جامع خواستار برچیده شدن غنی سازی در ایران شود.
به گزارش ایران هسته ای، مساله دیگر این است که برخی طرف ها چون به این جمع بندی رسیده اند که ایران در هر حال خواستار رسیدن به توافق و بلکه به آن نیازمند است، در دقیقه 90 در حال طرح مسائل کاملا جدیدی هستند که قبلا نه در مذاکرات ژنو 4 و نه در مذاکرات کارشناسی بحث نشده است.
طرح این قبیل مباحث از سوی چند تن از وزرای خارجه 1+5 در واقع ترفندی برای به شکست کشاندن مذاکرات ارزیابی شده است.
البته ناظران می گویند ورود وزرای خارجه چین و روسیه به ژنو می تواند ورق را به نفع ایران برگرداند.
این در حالی است که طرف ایرانی کاملا مطمئن است که پیشنهادهای بسیار جدی روی میز گذاشته و حقیقتا چیز بیشتری برای عرضه ندارد. اگر گروه 1+5 قدر این فرصت را نداند به احتمال فراوان، حرکت تیم ایرانی به عقب روبرو خواهد شد چرا که این تیم تا حداکثر مقدار ممکن به جلو حرکت کرده است. برخی کارشناسان در تهران می گویند تیم ایرانی نمی تواند از برخی خط قرمز ها کوتاه بیاید و در صورتی که راهی برای حرکت به جلو نبیند آن وقت توافق نکردن را بهتر از یک توافق بد می داند.
ظاهرا گروه 1+5 خود را برای لغو مقادیر ناچیزی از تحریم ها آماده کرده بوده است که با میزان مورد تقاضای ایران فاصله جدی دارد. در واقع ایران خواهان تعدیل تحریم ها به نحوی است که ارزش واگذاری امتیازهای جدی فنی را که روی میز گذاشته داشته باشد. طبعا مهم ترین حوزه ای که ایران خواستار لغو تحریم آن است حوزه تحریم های بانکی و تحریم خرید نفت ایران است.