تا حالا شده حس كنید كسی حرفهای شما را شنود میكند؟ چه حسی به شما دست میدهد؟ نسبت به آن شخص چه ذهنیتی پیدا میكنید؟
به گزارش 598 به نقل از مشرق از قانون، «یك دستگاهی است كه وقتی به برق میزنید موج تلفنهای همسایه را بر روی رادیو میآورد. من با این دستگاه صدای مكالمات تلفنی همسایه را شنیدهام».
این موضوع در گفتگوی خبرنگار قانون با یكی از كسانی كه تجربه استفاده از دستگاه شنود را دارد، مطرح میشود.
«دوست و دشمن خود را بشناسید، این روزها بسیاری از افراد آن چیزی كه تظاهر میكنند، نیستند.
اگر كنجكاو هستید تا بدانید دیگران در مورد شما چه میگویند، لوازم كارآگاهی را خودتان تهیه و كارآگاه خود باشید». این تبلیغ یك مركز خرید و فروش دستگاههای جاسوسی و شنود در ایران است.
از این نوع تبلیغات در اینترنت و شبكههای ماهواره زیاد شده است. این لوازم و تجهیزات شنود حتی در پایتخت و به دور از چشمهای مجریان اجرای قانون خرید و فروش میشود؛ لوازمیكه برای خرید آن كافی است به خود زحمت داده و شماره تلفنی را از اینترنت یا شبكههای ماهوارهای برداشته و از مشاوره فروشندگان این وسایل بهرهمند شوید!
حال ما برای سهولت كار، این ماموریت را به انجام رساندهایم و با یكی از این فروشندگان تماس گرفتیم.
سلام؛ برای این تبلیغتون مزاحم شدم، ممكنه در مورد دستگاهتون توضیح بدید؟
بله این دستگاه قوطی شكله كه سیم كارت رو داخل دستگاه گذاشته و بعد كه با اون خط تماس میگیرید میتونید صدای محیط رو گوش كنید.
این سیم كارت با سیم كارتهای همراه اول یا اعتباری ها فرق میكنه؟
نه هر اپراتوری رو جواب میده.
مثلا سیم كارت گوشی خودم رو تو این دستگاه بزارم و با خطم تماس بگیرم میتونم صدای محیط رو شنود كنم؟
بله دقیقا.
این دستگاه شما ردیابی هم میكنه؟
بله.
از چه قیمت تا چه قیمتی هست؟
از 120 هزار تومان هست تا 187 هزار، 210 هزار ، 285 هزار تومان اما به همه 210 هزار تومانی را پیشنهاد میدم.
مشكلی كه برای آدم پیش نمیاره؟
چه مشكلی؟
مثلا اگر كسی متوجه بشه؟
خب نباید كسی متوجه شه.
قابلیت شنود تنها به امكانات صوتی محدود نشده و دوربینهای مخفی در قالب جاسوییچی، خودكار، ساعت مچی و حتی دكمه پیراهن را در بر میگیرد. این لوازم و تجهیزات به شما توانایی جاسوس حرفهای شدن و ضبط مكالمات تلفنی و تهیه فیلم از فرد مورد نظر را میدهد، بدون آنكه كسی متوجه كار شما شود.
فروشندگان اینگونه وسایل با راهاندازی دفاتر فروش در تهران كالای خود را تبلیغ میكنند و با دادن شماره تماس و پیدا كردن مشتری، محصولات خود را میفروشند و معمولا با پیك، كالا را به دست خریدار میرسانند.
با وجود آنكه پلیس امنیت، مسئول برخورد با واردكنندگان و فروشندگان دستگاههای شنود و جاسوسی است اما نحوه كار فروشندگان كه بیشتر در فضای مجازی و به صورت غیر حضوری است موجب شده تدابیر بكار گرفته شده ناكافی بوده و این افراد بدون ترس، فعالیت غیرقانونی خود را ادامه دهند.
نكته جالب توجه این است كه شمارههای متفاوتی برای خرید اینگونه كالاها ارائه میشود اما برخی از آن شمارهها فقط به یك نفر ختم میشود.
فارغ از این مسائل قانونگذار در اصل 25 قانون اساسی هرگونه استراق سمع و تجسس را مگر به حكم قانون ممنوع كرده است. تا قبل از تصویب قانون جرایم رایانهای، قانونگذار استراق سمع از سوی ماموران دولتی را در غیر از مواردی كه قانون اجازه داده، جرمانگاری كرده بود. در این حالت شنود برای افراد عادی جرم تلقی نشده بود و به دلیل اینكه موضوع جرمانگاری نشده بود طبعا برخوردی هم نمیتوانست شكل بگیرد اما با تصویب قانون جرایم رایانهای در پنجم خرداد ماه سال 88 قانونگذار تصمیم گرفت در ماده 2 این قانون شنود غیر مجاز را جرمانگاری كند.
طبق این ماده «هركس بطور غیرمجاز محتوای در حال انتقال ارتباطات غیرعمومی در سامانههای رایانهای یا مخابراتی یا امواج الكترومغناطیسی یا نوری را شنود كند، به حبس از شش ماه تا دو سال یا جزای نقدی از 10 میلیون ریال تا 40 میلیون ریال یا هر دو مجازات محكوم خواهد شد».
با وجود آنكه انجام شنود یك فعل غیرقانونی بشمار میآید اما گویی فروشندگان و تامین كنندگان اینگونه وسایل مجرمانه چندان در برابر قانون تمكین نكرده و به شیوههای مختلف به تبلیغات محصولات خود میپردازند، شیوههایی كه برابر بند الف و ب ماده 25 قانون جرایم رایانهای جرم تلقی میشوند.
هشدار جدی به فروشندگان تجهیزات شنود
در همین زمینه حجت الاسلام محسنی اژهای دادستان كل كشور در گفتگو با قانون ضمن هشدار جدی به فروشندگان اینگونه تجهیزات اعلام كرد هر چیزی كه خلاف قوانین و مقررات باشد اگر دستگاه قضایی مطلع و یا به آن گزارش شود برخورد جدی خواهد كرد.