کد خبر: ۱۷۵۰۱۸
زمان انتشار: ۲۳:۵۱     ۲۸ مهر ۱۳۹۲
هم اندیشی - حجت الاسلام  والمسلمین  دکتر مصطفی جمالی عضوفرهنگستان علوم اسلامی قم در گفتگو با خبرنگار پایگاه هم اندیشی به  بررسی بحث سبک زندگی اسلامی و چالش های پیش  روی تحقق آن پرداخت.

نقش خانواده در سبک زندگی اسلامی
حجت الاسلام جمالی  با یادآوری تاکیدات  مکرر مقام معظم رهبری به بحث  خانواده گفت: خانواده جزء ارکان اساسی کشور است و نقش زن به عنوان محور خانواده و وظیفه  مادری  وی به عنوان یکی از مسائل اصلی  است  که توسط رهبر معظم انقلاب  تأکید جدی برآن شده است.

وی بااشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری بر بحث خانواده در کنار مقوله سبک زندگی خاطر نشان کرد: مقام معظم رهبری در چند سال اخیر بر سبک زندگی اسلامی تأکید فراوانی داشته اندودر کنار این بر بث های مرتبط با خانواده  تاکیدات  فراوانی داشته اند که این  مسئله نشانگر اهمیت این دوموضوع در بحث تحقق  "تمدن اسلامی"  است.


حجت الاسلام جمالی خاطر نشان کرد: در یک رویکرد کلان ،طبق فرمایشات رهبری بروز و ظهور "تمدن اسلامی" در تحقق" سبک زندگی اسلامی " است یعنی اگر یک تمدنی بالنده و پویا باشد و به نتیجه برسد باید در عرصه‌ سبک زندگی بروز و ظهور پیدا بکند و گرنه آن تمدن زنده و بالنده نیست.

حجت الاسلام جمالی تصریح کرد: تمدن غرب ،غایت سبک زندگی را تغییر داده و سبک زندگی غربی و اروپایی را که در حیات اجتماعی خودش قراردارد را می خواهد برتمام جهان حاکم کند.

وی ادامه داد: سبک زندگی در واقع خروجی عینی تمدن اسلامی است که که ما داعیه رسیدن به آن را داریم.

عضو فرهنگستان علوم اسلامی قم  با اشاره به مراحل چهارگانه شکل گیری تمدن اسلامی گفت: مسئله سبک زندگی به چهارفرایند و مرحله شکل گیری تمدن اسلامی یعنی "انقلاب اسلامی" دولت اسلامی " کشور اسلامی " و امت اسلامی"( تمدن اسلامی) پیوند می خورد.

وی تاکید کرد: کشور زمانی اسلامی می‌شود که دین در همه شئون حیات اجتماعی و  فردی ما حضور داشته باشد و سبک زندگی اسلامی شود.

عضو فرهنگستان علوم اسلامی قم با بیان اینکه سبک زندگی در جامعه ما هنوز اسلامی نشده است خاطر نشان کرد: علیرغم اینکه مردم ما عموما مردم متدینی هستنداما حوزه های مختلف زندگی اجتماعی، فردی و خانوادگی زندگی افراد هنوز بر مدار آموزه های دینی و سبک زندگی اسلامی شکل نگرفته است و دراین زمینه باید کار و تلاش جدی صورت گیرد.
لزون نگاه  عمیق و کلان به دور از ساه اندیشی
وی با تاکید بر اینکه نباید با بحث سبک زندگی به شکل یک موضوع ساده برخورد کرد افزود:اولا باید خود مفهوم سبک زندگی را به خوبی در ساحت های مختلف فردی اجتماعی و خانوادگی به خوبی بشناسیم وسپس برای مثال  نقش خانواده در محقق کردن این امر را بررسی کنیم.
حجت الاسلام جمالی بااشاره  به  اینکه عده ای به دلیل عدم شناخت کافی و ساده انگاری دراین زمینه با بحث سبک زندگی به شکل سطحی  برخورد می کنند گفت: ما صورت مسئله سبک زندگی را خوب متوجه نشد ه ایم.

وی با تاکید براینکه  در این مسئله نباید به توصیه های کلی در حوزه های مختلف بسنده کرد افزود:علاوه برتوصیه های مختلف که در باره سبک زندگی در حوزه های مختلف مثل پوشش ، تغذیه ، خانواده و...می شود باید به الگو سازی و ایجاد نظام الگویی در دراین زمینه نائل بیاییم.

بایدبه نظام االگویی دست پیدا کنیم
وی ادامه داد: گاهی اوقات ما یک توصیه‌هابی را در مورد تغذیه یا پوشش و.. داریم ولی در مرحله بالاتر ، از توصیه‌های کلی به سراغ الگوی تغذیه یا پوشش و.. می‌رویم.و به جای اینکه به  مردم بگوییم  این نوع پوشش خوب یا بد است به آنها الگوی پوشش ، تغذیه اقتصاد و.. ارائه می کنیم.
حجت السلام جمالی رسیدن به این الگوها و لزوم هماهنگی بین آنها در یک زندگی اسلامی را ضروری داست و گفت: این الگوها در عرصه های مختلف باید به هماهنگی برسند و نمی شود برای مثال  الگوی خانواده با الگوی تغذیه یا الگوی پوشش در تضاد و ناهماهنگی باشد.

وی با اشاره به اینکه در بحث سبک زندگی زیرساخت های فراوانی تاثیر گذار هستند گفت:باید نسبت سبک زندگی را با زیرساختهایی  چون  علوم ، شبکه‌های اجتماعی، الگوهای اجتماعی، مدل‌ها و الگوها، محصولات تمدنی، محصولات سیاسی، فرهنگی، اقتصادی مشخص کنیم ما نمی‌توانیم الگوی اقتصادی سرمایه‌داری  و تبلیغات برای مصرف مردم داشته باشیم و در کنار آن بر قناعت هم تاکید کنیم ،چراکه این دوامردرتضاد با یکدیگر هستند.

عضو فرهنگستان علوم اسلامی قم ادامه داد : در این نوع مدل اقتصادی ، بستری برای صفتی چون  قناعت  وصرفه جویی نمی توان ایجاد کرد.

وی باتاکید بر اینکه همه این مسائل را بایدبه صورت مجموعه ها ی مرتط با یکدیگر ببینیم افزود:باید تمام ابعاد توسعه را در قالب کلان پروژه های مرتبط باهم ببینم ویکی از آسیب های جدی در این زمینه وجود نگاهای  انتزاعی و جزیره ای به مسائل است.

حجت السلام جمالی  تاکید کرد: یک عده‌ای می گویند در سبک زندگی کار می‌کنیم اما دقت نمی‌کنند که این سبک زندگی با خیلی مسائل دیگر ارتباط دارد. می‌گویند متولی فرهنگ هستیم ولی نمیدانند از  اقتصاد و  تغذیه گرفته تا  نحوه پوشش افرادوحتی صنعت، و مسائل جزئی تر اینها همه  بر سبک زندگی اثرگذار هستند. ما دقت نمیکنیم که چه نوع تکنولوژی وارد کنیم یا چه خودرویی بسازیم که همه اینها در سبک زندگی تاثیر فراوانی دارند. وباید در همه این زمینه ها پیوست سبک زندگی هم داشته باشیم.

عضوفرهنگستان علوم اسلامی قم  بابیان اینکه همه این مسائل را باید در یک نقشه جامع بررسی کرد یادآور شد: تأثیر و تأثر مؤلفه‌های  مختلف در زندگی و خانواده  باید دیده شود به تاثیر و تاثرات شرایط جهانی در ایجاد سبک زندگی توجه  شود واگربه  این مولفه هاتوجه نکینم دچار ساده اندیشی شده و بدون اینکه تیجه ای از این بحث مهم بگیریم آن را  ناامیدانه رها میکنیم .

وی خاطر نشان کرد: همه این مؤلفه‌ها را باید ببینیم و اگر نبینیم یعنی ساده‌اندیشی دچار می‌شویم و موقعی که مناظره می‌کنیم خسته می‌شویم. این مسئله حل نشده  سراغ مسئله دیگری می‌رویم.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها