خبرنگار فارس در حاشیه برگزاری نخستین یادواره شهدای مفقودالاجسد شهرستان شهربابک با حاج مهدی سلحشور به گفتوگو پرداخت که در ذیل از نظرتان میگذرد.
فارس: آقای سلحشور لطفا به طور خلاصه خودتان را معرفی کنید.
مهدی سلحشور هستم متولد 1350، متاهل و دارای سه فرزند و در حال حاضر مشغول تحصیل دروس حوزوی در قم هستم.
فارس:مداحی را از چه موقع آغاز کردید و پول و مادیات در مداحی چقدر برایتان اهمیت دارد؟
مداحی را از سال 65 و از همان دوران دفاع مقدس آغاز کردم، نگاهم به مداحی به هیچ وجه نگاه مادی نیست به قول مقام معظم رهبری زندگی ذاکرین زندگی با برکتی است در این صورت اگر نگاه ما به مداحی نگاهی مادی شود، قطعا ضرر میکنیم.
فارس:عزاداری سنتی را بیشتر میپسندید یا عزاداری به سبک امروزی که بیشتر در هیئتهای جوانان رایج شده است؟
کاملا طبیعی است که در هر برههای از زمان عزاداری مربوط به همان زمان رایج شود، یعنی عزاداری نیز دستخوش تغییرات زمانی میشود، اما معنای عزاداری سنتی این است که اشعار پرمعنا و با اصالت باشد نه این که طریقه عزاداری به سبک قدیمی باشد.
فارس:فکر میکنم که بیشتر مداحیهایتان را به سبک سنگین میخوانید، علتش چیست؟
اینطور نیست که فقط به سبک سنگین بخوانم، سبک شور هم میخوانم، زیرا مداحی در شرایط حاضر مانند یک پازل است، یعنی یک مداحی کامل شامل نوحهخوانی به سبک سنگین، شور، مناجاتخوانی، مقتلخوانی، حماسهخوانی، ذکر شهدا، دفاع از ولایت و بسیاری از مسائل دیگر است، پس برای داشتن یک مداحی کامل و گیرا نمیشود به یک سبک خاص اکتفا کرد.
فارس: از نظر شما به عنوان یک مداح مشهور و باسابقه مهمترین ویژگی یک مداح چیست؟
یک مداح خیلی از ویژگیها را باید داشته باشد، اما اخلاص مهمترین ویژگی است.
فارس: پس صدای خوب در مداحی حرف نخست را نمیزند؟
خیر، خیلیها صدای خوبی داشتند، اما نتوانستند، مداح موفقی باشند و برعکس خیلیها هم صدای خوبی ندارند، اما وقتی شروع به خواندن میکنند، دل مستمع را میلرزاند، این به خاطر اخلاص مداح است.
فارس: مهمترین ویژگی که مداح نباید داشته باشد؟
مداحان هیچگاه نباید برای مداحیشان نرخ تعیین کنند، زیرا در این صورت میشوند، کاسب نه مداح.
فارس:وظیفه اصلی یک مداح چیست؟ فقط گرفتن اشک از مستمعان؟
مداح باید در قالب مداحیاش مکتب اهل بیت (ع) و فضایل اخلاقی ائمه (ع) و فرهنگ جهاد، شهادت و ولایتمداری را ترویج دهد، این مهمترین وظیفه مداحان است.
فارس: آیا دوست دارید در آینده فرزندان شما هم در حرفه مداحی وارد شوند؟
دوست دارم در آینده هر آنچه که تکلیفشان بود، انجام دهند، اگر مداحی تکلیفشان بود، مداحی کنند، اگر طلبگی تکلیفشان بود، طلبه شوند، آرزو میکنم در هر شرایطی هستیم، بتوانیم، تکلیف خود را تشخیص و انجام بدهیم.
فارس: شما علاوه بر مداح، طلبه هم هستید، اگر از شما بخواهند، فقط در یک زمینه فعالیت کنید مداحی را کنار میگذارید یا لباس روحانیت را؟
مداحی و روحانیت از یکدیگر قابل تفکیک نیستند، مقام معظم رهبری به بنده فرمودند که شما مبلغ هستید، همانطور که در لباس روحانیت تبلیغ مکتب اهل بیت (ع) را میکنم در مداحی هم همین امر را دنبال میکنم، مداحی چیزی غیر از این نیست، پس مداحی و روحانیت ازهم قابل تفکیک نیستند.
فارس: چه توصیهای به مداحان جوان و تازهکار دارید؟
توصیه میکنم، بیانات مقام معظم رهبری در باب سبک، مقتلخوانی، نوحهخوانی و سایر مسائل مربوط به مداحی را رصد کنند و سخنان مقام معظم رهبری در این زمینه را منشور و سرلوحه کار خود قرار دهند.
فارس: توصیهای به اعضا و مسئولان هیئتهای فرهنگی مذهبی؟
بچه هیئت باید به دنبال هیئتی باشند که شهیدپرور باشد، راه و رسم شهادت را پیشه کرده و مکتب شهدا را دنبال کنند و مهمتر از همه هیئتی که شهید بسازد.
مسئولان هیئتها هم باید این مطلب را مد نظر داشته باشند که ظالم و مظلوم در هیئتشان یکسان نباشد، صف امام حسینیها و یزیدیها در هیئتها یکی نشود که اگر اینگونه شود، آن هیئت قطعا هیئت مورد تایید دشمن است، ترویج فرهنگ شهدا هم باید جزو جزو نخستین و مهمترین کارهای مد نظر مسئولان هیئتها باشد.
فارس: آقای سلحشور شما همیشه اینقدر کم حرف هستید و خلاصه جواب میدهید؟!
عادت ندارم، حرفهایم را زیاد کش بدهم و دلیل دیگر اینکه اگر قبل از مداحی زیاد حرف بزنم در مداحی به مشکل برمیخورم.
فارس: از اینکه وقتتان را در اختیار ما قرار دادید، سپاسگذاریم، اگر صحبت دیگری دارید، بفرمایید.
بنده هم از شما تشکر میکنم، باید بدانیم که خطکش صراط مستقیم ما ولایتفقیه است، تابع ولایت باشیم که باید آن دنیا پاسخگو باشیم.