به گزارش 598، به نقل از خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، ولید المعلم، وزیر امور خارجه سوریه در مصاحبه با شبکه خبری راشا تودی در پاسخ به این سوال که هماکنون آمریکا و روسیه تعیین کردند که آنها خواهان نتیجهای در مورد قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در خصوص سوریه هستند و آیا هیات سوری پس از خروج از نیویورک به نتیجهای رسیده است و آیا مذاکرات سازمان ملل به یک موفقیت دیپلماتیک رسیده است یا خیر گفت: ما این جلسه از مجمع عمومی سازمان ملل را متفاوت از جلسات قبل میدانیم.
وی افزود: رهبران کشورهای حاضر مذاکرات را در مورد آنچه که برای سوریه بهتر است آغاز کردند. آنها به این نتیجه رسیدند که ما در حال مقابله با یک گروه تروریستی مرتبط با القاعده هستیم. ما از 83 کشور جهان نیروهایی را داریم و مقامهای حاضر در مجمع عمومی سازمان ملل پس از آنکه ما به معاهده منع گسترش تسلیحات شیمیایی پیوستیم درباره یک راه حل سیاسی گفتوگو را آغاز کردند.
ولید المعلم در ادامه گفت: من میخواهم از ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه برای طرح پیشنهادیاش مبنی بر پیوستن سوریه به معاهده منع گسترش تسلیحات شیمیایی ودر نهایت امحای آنها تشکر کنم. ما با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در مورد قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل تحت بند 6 منشور سازمان ملل به گفتوگو پرداختهایم. اول اینکه این قطعنامه درباره این است که چگونه دولت سوریه از تسلیحات شیمیایی خود خلاص شود. دوم اینکه آنها درباره پیشنویسی در خصوص کنفرانس ژنو 2 به گفتوگو پرداختند. ما معتقدیم که یک راه حل سیاسی از طریق مذاکره بین سوریها بهترین راه برای حل وفصل مساله درگیریها در کشور محسوب میشود.
وزیر امور خارجه سوریه در پاسخ به این سوال که آیا معتقد است راه حل سیاسی همچنان برای از میان بردن درگیریها در سوریه قابل قبول است، گفت: بسیاری از کشورها از راهحل سیاسی حمایت میکنند. این مهم است اما به این معنا است که آنها نیازمند توقف تامین مالی و تسلیح گروههای تروریستی هستند. به ویژه کشورهای همسایه چون ترکیه، عربستان و قطر باید برای توقف جنگ داخلی در سوریه حمایت مالی و تسلیحاتی خود از گروه تروریستی در سوریه را متوقف کنند. تنها در این صورت است که آنها دوست ما هستند و ما مطمئنیم که این روند آغازی است برای موفقیت آمیز بودن کنفرانس ژنو 2.
ولید المعلم در پاسخ به این پرسش که دولت سوریه چه مقدار از تسلیحات شیمیایی را تحت کنترل دارد، گفت: ما تسلیحت شیمیایی را در سوریه به طور کامل در اختیار داریم اما نگران این مساله هستیم که گروههای تروریستی تسلیحات شیمیایی داشته باشند و بخواهند از آنها برای نشان دادن به غرب در مورد اینکه سوریه به تعهد خود مبنی بر در اختیار گذاشتن تسلیحات شیمیایی برای امحا، متعهد نمانده است، استفاده کنند. این امر باعث نگرانی ماست. علاوه بر این در صورتی که غرب کنترل این گروهها را به دست بگیرد من مطمئنم که روند سازش و صلح در سوریه موفقیتآمیز خواهد بود و علاوه بر این امحای تسلیحات شیمیایی سوریه نیز با موفقیت انجام میشود.
وزیر امور خارجه سوریه همچنین در پاسخ به این سوال که ارزیابی مربوط به ظرفیت و توانایی مخالفان سوری برای به دست گرفتن تسلیحات شیمیایی چگونه است، گفت: در صورتی که منظور شما این باشد که آنها میتوانند کنترل تسلیحات شیمیایی دولت دمشق را به دست بگیرند، این روند در حال حاضر مشکل ما نیست مشکل ما هماکنون این است که آنها از کشورهای همسایه و از غرب تسلیحاتی را میگیرند.
وی در پاسخ به این سوال که توصیفی در مورد خلاصی یافتن از تسلیحات استراتژیک است و اینکه چه مقدار تهدید غرب به حمله به سوریه باعث تصمیم دولت سوریه برای تحت کنترل قرار دادن این تسلیحات است، گفت: این ربطی به تهدید کشورهای غربی به ویژه آمریکا برای حمله به سوریه ندارد. این مربوط به تصمیم دولت سوریه برای این است که این کشور یک کشور مستقل است. ما این تصمیم را اتخاذ کردیم پس از آنکه با روسیه به رایزنی پرداختیم. ما معتقدیم که طرح ابتکاری روسیه در نهایت راهی است برای یک راه حل سیاسی.
ولید المعلم در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چه زمان سوریها تسلیحات شیمیایی خود را در اختیار سازمانهای بینالمللی برای کنترل و امحا میگذارند و اینکه آیا معتقد است که تهدید حمله از سوی غرب همچنان باپرجاست، گفت: همواره تهدیدی از سوی غرب باقی است اما پیش از آنکه آنها از این تهدید استفاده کنند آنها به صورت غیر مستقیم به حمایت از گروههای مسلح در سوریه که همان گروههای تروریستی هستند، میپردازد. اما باید به این نکته اشاره کنم که هر کشوری که به دنبال حمایت از گروههای تروریستی در سوریه است خود در معرض تهدید قرار دارد که یکی از این کشورها آمریکاست.
وزیر امور خارجه سوریه در مورد اینکه چرا دولت سوریه گمان میکند که غرب در مورد تعهد دولت دمشق به طرح ابتکاری روسیه پایبند نمیماند دچار شک است، افزود: به خاطر اینکه بخشی از طرح دولتهای غربی طرح ضد سوری است. حتی پیش از آنکه ما به انجام تعهدات خود بپردازیم آنها شک و تردید را آغاز کردند. این بخشی از فرمول حمله به سوریه است.
وی در مورد اینکه اگر این طرح ضد سوری از سوی غرب باشد چرا دولت دمشق گمان میکند که این برنامه اجرا شده میان روسیه و آمریکا برای دستیابی به طرح امحای تسلیحات شیمیایی سوریه مورد توافق قرار گرفته و در نهایت باعث قطعنامهای از سوی شورای امنیت سازمان ملل میشود، گفت: پس از برگزاری نشست شورای امنیت سازمان ملل این درخواست جامعه بینالملل است و آمریکا یکی از طرفهای مهم این روند محسوب میشود اما ما همچنان نیازمند این هستیم که آمریکاییها راه و روش خود را تغییر دهند و موضع خود را دگرگون سازند. اما در مورد نقش روسیه نیز باید بگویم که آنها شورای امنیت سازمان ملل و آمریکاییها را باید برای تصویب قطعنامهای موافق با سوریه هماهنگ کنند چرا که این یک روند بسیار هوشمندانه است.
ولید المعلم در مورد اینکه آیا گمان میکند حمله به دهکده مسیحیان در سوریه توسط دولت دمشق صورت گرفته یا خیر گفت: دولت دمشق به شدت مخالف تبعیض بر اساس مذهب و اصالت در میان مردم سوری است. این گروههای تروریستی هستند که تلاش میکنند تا راههایی را بیابند تا مردم سوریه را از طریق تهدید مسیحیان جدا کنند و به ایجاد تفرقه در میان مردم این کشور بپردازند. آنها به قتلعام علیه مسیحیان میپردازند ما مفتخریم که مسیحیان را بخشی از جامعه خود بدانیم و ارتش سوریه از آنها حمایت میکند و هماکنون این دهکده از مسیحیان تحت کنترل ارتش سوریه است.
وزیر امور خارجه سوریه در پاسخ به این سوال که ارزیابیاش درباره چارچوب زمانی برای احتمال پایان درگیریهای داخلی در این کشور چیست، گفت: من متاسفم چرا که نمیتوانم در مورد این چارچوب زمانی سخن بگویم اما میتوانم به شما بگویم مادامی که آمریکا، اروپا و برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس به حمایت از گروههای تروریستی در سوریه میپردازند این جنگ داخلی در کشور ادامه مییابد. اگر آنها تمایل دارند که راه حل سیاسی تصویب شوند من به شما اطمینان میدهم که این جنگ ظرف چند هفته پایان مییابد.