به گزارش 598، به نقل از خبرگزاری فارس، آندره فوگ راسموسن، دبیر کل ائتلاف ناتو گفت کشورهای عضو این ائتلاف ممکن است برای اجرای توافقنامهای درباره حذف سلاحهای شیمیایی سوریه موافقت کنند اما خود ناتو بعید است در این فرایند، نقشی به عهده داشته باشد.
روسیه و آمریکا شنبه این هفته برای نظارت بینالمللی بر سلاحهای شیمیایی سوریه به منظور اجتناب از حمله نظامی احتمالی آمریکا توافق کردند.
به موجب این موافقتنامه مقرر شد بشار اسد ظرف یک هفته سلاحهای شیمیایی خود را مشخص کند و تا اواسط سال آینده آنها را امحا کند.
آقای راسموسن گفت او نقشی برای ناتو در اجرای این توافقنامه پیشبینی نمیکند هرچند که هر کدام از کشورهای عضو این ائتلاف ممکن است تمایل داشته باشند و قادر باشند در این فرایند سهیم شوند
مذاکرات پنج عضو دائمی شورای امنیت، آمریکا، بریتانیا، چین، روسیه و فرانسه درباره پیشنویس قطعنامهای درباره سوریه، روز سهشنبه در نیویورک آغاز شد و همچنان در جریان است.
در روزهای پیش، آمریکا با متهمکردن حکومت سوریه به خاطر حمله شیمیایی روز 21 اوت در حومه دمشق، میگفت که قصد دارد با حمله نظامی، امکان تکرار چنین حملاتی را در آینده بگیرد.
اما نهایتا ایالات متحده و روسیه روز شنبه این هفته، درباره یک طرح گامبهگام برای امحای تسلیحات شیمیایی سوریه توافق کردند.
آمریکا، بریتانیا و فرانسه میخواهند در این قطعنامه به قوه قهریه هم اشاره شود ولی روسیه با آن مخالف است.
لفاظیهای جنگطلبانه امریکا علیه سوریه پس از آن شدت یافت که شورشیان فعال در خاک سوریه و مخالفان سوری مورد حمایت کشورهای خارجی مدعی شدند که بیش از یک هزار نفر در حمله شیمیایی دولت علیه مواضع شورشیان در حومه دمشق در 21 آگوست کشته شدند.
این ادعاها در حالی صورت میگرفت که بازرسان سازمان ملل به درخواست دولت سوریه به دمشق سفر کرده بودند تا درباره یک حمله شیمیایی دیگر که چند ماه پیش در منطقه خانالعسل صورت گرفته بود، تحقیق کنند.
دولت سوریه به شدت این ادعا را رد میکند و میگوید در شرایطی که پیروزیهای نظامی به دست آورده و بازرسان سازمان ملل در سوریه به سر میبردهاند، نیروهای دولتی دلیلی برای استفاده از تسلیحات شیمیایی نداشتهاند.
دمشق همچنین به بازرسان تسلیحاتی سازمان ملل اجازه داده در مناطقی که ادعا میشود در آنها از حمله شیمیایی استفاده شده تحقیقات لازم را به عمل آورند.
سوریه از سال 2011 صحنه ناآرامی و خشونتهای مرگبار بوده است. بسیاری از مردم و مأموران امنیتی در درگیریهای این کشور از آن زمان کشته شدهاند. بر اساس گزارشهای منتشر شده، قدرتهای غربی و متحدان آنان در منطقه به ویژه قطر، عربستان سعودی و ترکیه از شبهنظامیان معارض دولت در سوریه حمایت میکنند.