به گزارش 598 به نقل از تسنیم، در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی طرح دو فوریتی پیگیری حقوقی سیاسی نقش آمریکا و انگلیس در کودتای 28 مرداد تصویب شد و در دستور کار صحن علنی مجلس قرار گرفت که منصور حقیقتپور عضو کمیسیون امنیت ملی و از طراحان این طرح در سخنانی گفت: آمریکاییها در صحنه ایران همواره تحرکاتی انجام دادند که باعث اختلال در حوزههای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی کشور شدهاند که از آن جمله میتوان به کودتای 28 مرداد 32 اشاره کرد.
وی افزود: دستگاه اطلاعاتی آمریکا با همکاری سازمان جاسوسی MI6 برای براندازی حکومت مردمی ایران اقداماتی را انجام دادند و استبداد و دیکتاتوری را همواره به مردم ایران تحمیل کردهاند.
عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس اضافه کرد: بنده معتقدم پیگیری حقوقی و سیاسی برای جنایات آمریکا و انگلیس علیه ملت ایران ضروری است. باید برای اخذ خسارتها و جنایتهایی که آمریاک علیه حقوق ملت ایران انجام داده، اقداماتی انجام دهیم و این فضا باید برای دیپلماسی ما در سطح بینالمللی فراهم شود.
حقیقتپور در ادامه اظهار داشت: در حال حاضر پیگیریهای لازم با سایر دستگاهها برای برآورد میزان خسارتی که آمریکا و انگلیس در کودتای 28 مرداد سال 32 انجام شده است. دستگاه دیپلماسی ما میبایست در زمینههای مادی و معنوی این موضوع را در سطح بینالمللی برای احقاق حقوق ملت ایران پیگیری کند.
وی تاکید کرد: امیدوارم این طرح دو فوریتی با حمایت جدی نمایندگان مورد توجه قرار گیرد. همچنین انتظار میرود نمایندگان به این طرح دو فوریتی نظر مثبت داشته باشند تا بتوانیم آن را در سطح بینالمللی پیگیری کنیم.
به گزارش تسنیم، محمدحسین میرمحمدی به عنوان مخالف این طرح دو فوریتی در سخنانی گفت: بنده مخالف دو فوریت این طرح هستم. ماده 160 آییننامه داخلی مجلس میگوید طرحهای دو فوریتی باید زمانی مطرح شود که برای بررسی آن زمان لازم وجود نداشته و فرصتی نداریم در صورتی که این طرح لزومی به دو فوریت ندارد. دو فوریت طرحها باید زمانی مطرح شود که خسارتی به فوریت وارد شده است.
وی افزود: دو فوریت این طرح با موضوع تطابق ندارد. هر اتفاقی که افتاده، مربوط به گذشته و سالها قبل بوده و حدود 65 سال از 28 مرداد 32 میگذرد.
مخالفت دو فوریت این طرح تصریح کرد: وقوع خسارت احتمالی برای آینده است و فرصتی در آینده فوت نخواهد شد و این طرح میتوند به صورت یک فوریتی نیز بررسی شود.
همچنین در ادامه حجتالاسلام موسی غضنفرآبادی به عنوان موافق دو فوریت این طرح در سخنانی گفت: آمریکاییها همواره خسارات مادی و معنوی بسیاری به ملت ایران وارده کردهاند و ملت ما نیز هیچگاه نتوانسته به حق قانونی خود دست یابد.
وی ادامه داد: آمریکا تاکنون جنایات بیشماری را نسبت به ملت ایران روا داشته است. چه در آن زمانی که هواپیماهای مسافربری ما را مظلومانه معصومانه منهدم کردند و چه در آن زمان که سلاح شیمیایی را در جنگ 8 ساله در اختیار صدام قرار دادند.
موافق طرح دو فوریتی اضافه کرد: خودشان اعتراف کردهاند که در کودتای 28 مرداد دخالت داشتهاند. از آن زمان خسارات بیشماری به ملت ایران وارد کردهاند. آنان همواره در مسیر پیشرفت و دموکراسی ملت ایران توطئه کردهاند. آنها نمیخواستند که این انقلاب به ثمر برسد. البته جنایات آنها امروز نیز همواره ادامه دارد و ما نباید در برابر آنها سکوت کنیم.
غضنفرآبادی تصریح کرد: مسلمانان همواره از جنایتهای استکبار جهانی مصون نیستند. در بحرین، سوریه، عراق و افغانستان مردم را به خاک و خون میکشند که در این جنایات همواره ردپایی از آمریکا و انگلیس دیده میشود.
وی در ادامه افزود: ما نباید منتظر این باشیم که سازمانهای بینالمللی حقوق ما را استیفا کنند. حتی غرامتهای جنگی دوران دفاع مقدس نیز تاکنون برای ما محقق نشده است.
وی ادامه داد: خودشان اسناد و مدارک جاسوسیشان را منتشر کردند. البته آمریکا بیان میکند که ما این جنایات مرتکب شدهایم و در آینده نیز مرتکب خواهیم شد و کسی نیز نمیتواند مقابل جنایات ما بایستد.
غضنفرابادی خاطرنشان کرد: بنده معتقدم که محتوای این طرح دو فوریتی مهم است. گرچه ما در مجامع بینالمللی برای احقاق حقوق خود به نتیجه نرسیدهایم، اما به وظیفه قانونی خود عمل میکنیم.
به گزارش تسنیم، احمد بخشایش مخالف این طرح دو فوریتی در سخنانی گفت: بنده با دو فوریت این طرح مخالفم، اما با کل آن مخالفتی ندارم.
وی ادامه داد: سازمان اطلاعاتی آمریکا هرازچندگاهی دست به افشاگری میزند و همه میدانند که آمریکا در کودتای 28 مرداد 32، پرونده طبس و جنگ 8 ساله نقش داشته است که به این ترتیب ما باید وزارت خارجه را مجبور کنیم که در مجامع بینالمللی طرح دعوا کنند.
این نماینده مجلس تصریح کرد: بنده معتقدم که اضطراری برای دو فوریت این طرح وجود ندارد و 65 سال از این موضوع گذشته است. اعترافات آمریکا قابل اعتنا نیست.
بخشایش افزود: به اعتقاد بنده نگاه دو فوریتی به این طرح نگاه تقلیلگرایانه است. آمریکاییها با این افشاگری به اندازه کافی به دولت تدبیر و امید بهانه دادهاند. ما باید به آمریکا بگوییم که در عمل اعتماد ما را جلب کند .
وی تصریح کرد: آمریکاییها اینگونه اظهارات را بیان میکنند که بگویند که در دنیا دست بالا را دارند و هر کاری که بخواهند انجام میدهند.بنده معتقدم که باید اجازه دهیم اینگونه اعترافات ادامه پیدا کند و وزارت خارجه باید در مورد طبس و جنگ تحمیلی نیز پرونده تشکیل دهد.
این نماینده مجلس اظهار داشت: هر فاجعهای که در لبنان رخ میدهد، آنها علیه ما پرونده تشکیل میدهند که این پروندهها باید در مقابل آن باشد. با یک فوریت و کل این طرح موافق هستم.
بخشایش خاطرنشان کرد: وظیفه معاونت حقوقی امور خارجه این است که به این پروندهها رسیدگی کند. با بررسی طرح یک فوریتی به آمریکا اجازه اعتراف میدهیم.
بر اساس این گزارش در ادامه علیرضا محجوب موافق این طرح دو فوریتی گفت: ادله محکمی در مخالفت با دو فوریت این طرح مطرح نشد.آنچه اکنون افشاشده از نظر مردم ایران نیز روشن بوده است.
وی ادامه داد: آیتالله کاشانی و فدائیان اسلام پس از کودتای 28 مرداد 32 معتقد بودند که آمریکا در این جریان نقش داشته است، اما آنها همواره آن را منکر میشدند.
این نماینده مجلس تاکید کرد: این یک سند دروغگویی است و آنچه امروز افشاشده نشان میدهد که آمریکا به دنبال دامن زدن به اقدامات استعماری و کسب منافع خودش است. آنها به استعمارگیری خود اعتراف کردهاند. اگر این طرح به صورت سه فوریتی نیز مطرح میشد باید آن را دنبال میکردیم.
محجوب تاکید کرد: همه در جریان ملی شدن صنعت نفت موافق بودند اما شاه، آمریکا و نوکران انگلیس با آن مخالفت میکردند. این اعترافات نشان میدهد که آمریکاییها با چه شیوهای امروز در منطقه به اهداف خود دست مییابند. اگر امروز مصریها انگشت اتهام به آمریکاییها میگیرند بیهوده نیست.
وی تصریح کرد: آنها ثابت کردهاند که همه کودتاها و توطئههای در منطقه مانند کودتای 28 مرداد است و همواره این روش را دنبال میکنند. این سند مدعیان دروغین دموکراسی است.
این نماینده مجلس اظهار داشت: این حوادث نشان میدهد که نخ این اتفاقات به آمریکاییها وصل است. آنها با این اعترافات میگویند که ما میتوانیم هر اقدامی را انجام دهیم. بنده معتقدم که این طرح از این فوریتر میشود و باید بیانیهای صادر کرد. این اعتراف نشان میدهد که ما میتوانیم هر اقدامی را در صحنه بینالمللی پیگیری کنیم.
به گزارش تسنیم، این طرح با 173 رای موافق، 16 رای مخالف و 11 رای ممتنع از بین 217 نماینده حاضر به تصویب رسید.
همچنین علی لاریجانی که ریاست جلسه را بر عهده داشت پس از تصویب این طرح گفت: که با توجه به اینکه دو فوریت این طرح به تصویب رسیده، کمیسیون امنیت ملی باید امروز آن را بررسی کند تا فردا در دستور صحن علنی مجلس قرار گیرد.