کد خبر: ۱۴۶۶۶
زمان انتشار: ۱۳:۵۹     ۰۳ تير ۱۳۹۰
سعيد ابوطالب درباره مستند ـ مسابقه «سرزمين دانايي» گفت: گونه مستند ـ مسابقه توسط تلويزيون‌هاي ديگر دنيا تجربه نشده است؛ «سرزمين دانايي» به هيچ وجه كپي شده برنامه ديگري نيست و اين ايده كاملا انحصاري و ايراني است.

تهيه کننده و کارگردان مستند ـ مسابقه «سرزمين دانايي» در گفت‌وگو با خبرنگار سرويس تلويزيون خبرگزاري ايسنا، افزود: چنين ايده‌اي قابليت آن را دارد که بتواند اين مستند ـ مسابقه را به يکي از جذاب‌ترين برنامه‌هاي تلويزيون تبديل کند.

وي با بيان اينکه مستند ـ مسابقه گونه‌اي جديد از برنامه‌هاي تلويزيوني است که تاکنون به اين شکل در دنيا تجربه نشده است، اظهار کرد: مستند مسابقه گونه‌اي جديد است كه ما براي اولين بار آن را در ايران تجربه کرده‌ايم. در واقع مستند مسابقه «سرزمين دانايي» يك مسابقه علمي ـ كاوشگري است که در آن ميزان مهارت شرکت‌کنندگان مورد سنجش قرار مي گيرد.

وي «سرزمين دانايي» را يک ايده نو در ميان شبکه هاي تلويزيوني دنيا دانست و تاکيد کرد: اين مسابقه علمي كاوشگري در دسته برنامه‌هاي REALITYSHOW قرار مي‌گيرد. بسياري از اين گونه برنامه‌ها كه در شبكه‌هاي خارجي پخش مي‌شود شكل مسابقه ندارند و تنها مستندگونه هستند. اما سرزمين دانايي يك مستند ـ مسابقه است كه شرايط پيش‌بيني نشده‌اي دارد.

ابوطالب با بيان اينکه يکي از معضلات ما در جامعه اين است که نتوانسته‌ايم از دانش آکادميک در زندگي روزمره استفاده کنيم، بيان کرد: شعار برنامه اين است كه علم دوست داشتني و كاربردي است. دوست داشتيم جوانانمان ياد بگيرند از آنچه در دانشگاه‌ها آموزش مي‌بينند و در زندگي روزمره نيز استفاده كنند. تلاش ما بر اين بوده كه افراد تحصيل كرده را در موقعيت‌هاي تجربه نشده و غيرآزمايشگاهي قرار دهيم تا آنها بتوانند از توانايي‌هاي فردي و گروهي‌شان استفاده كنند.

وي يکي از ويژگي هاي بسيار مهم اين مستند ـ مسابقه را نگارش فيلمنامه جداگانه براي هر يک از قسمت‌ها دانست و عنوان کرد: ما براي انتخاب لوكيشن‌ها، از مناطق بسياري مانند جزاير قشم و هندورابي و مناطقي از كوير و همچنين شمال ايران بازديد كرديم. نکته مهم در اين برنامه آن است که ما بر اساس هر لوكيشن‌ يک فيلمنامه اختصاصي نوشته‌ايم. به نظرم نگارش چنين فيلمنامه‌هايي كار بسيار ويژه‌اي بود كه ما در اين برنامه انجام داديم.

ابوطالب ادامه داد: ما براي تحقيق روي موضوع، انتخاب لوكيشن و نگارش فيلم نامه هاي اختصاصي براي هر قسمت، حدود يك سال و نيم کار کرديم. ضمن آنکه تمامي ابزارآلات علمي و وسايلي كه شركت كنندگان مي بايست در طول مسابقه مي ساختند نيز يك بار توسط تيم علمي برنامه ساخته شد تا مطمئن شويم که مي‌توان اين وسايل را با ابزارآلات ساده در مدت زمان کمي ساخت.

وي در بخش ديگري از اين گفتگو به تشريح مسابقه «سرزمين دانايي» و شرايط شرکت در آن پرداخت و گفت: در ابتدا وب سايتي طراحي شد که متقاضيان مي توانستند براي شرکت در مسابقه از طريق اين سايت ثبت نام كنند. در اين سايت 10 هزار نفر به صورت گروه‌هاي سه نفره ثبت نام كردند. البته ملاك ارزيابي ما براي انتخاب گروه ها، تحصيلات ليسانس به بالا در رشته‌هاي فني علوم پايه و علوم پزشكي بود.

کارگردان «سرزمين دانايي» ادامه داد: همچنين يكي ديگر از استانداردهاي ما اين بود كه تمام شركت‌كنندگان بايد بالاي 20 سال سن، توانايي بدني و تجربه زندگي در طبيعت را داشته باشد. ضمن آنکه انگيزه حضور در مسابقه‌اي با طول مدت زياد نيز يکي ديگر از فاکتورهاي ما براي انتخاب گروه هاي نهايي شرکت کننده در مسابقه «سرزمين دانايي» بود.

ابوطالب با بيان اينکه گروه هاي شرکت کننده بدون داشتن امکانات اوليه در محيط لوکيشن رها مي شوند، اظهار کرد: گروه هاي شرکت کننده بدون آنكه امكانات اوليه‌اي داشته باشند و حتي بدون آب، غذا و هر وسيله‌اي براي درست كردن آتش، در محيط لوكيشن رها مي‌شوند. براي ارتباطات آنها دو وسيله ارتباطي در نظر گرفته شده است. هر گروه يک سيم كارت در اختيار دارد که داوران از طريق آن مي‌توانند ارتباط يك طرفه‌اي را با شركت‌كنندگان برقرار کنند. همچنين يک لپ تاپ‌ در اختيار هر گروه قرار گرفته بود و ما امكان اتصال آنها از طريق اين لپ تاپ‌ها به شبكه اينترنت را فراهم كرده ‌بوديم.

وي با اشاره به اينکه گروه هاي مختلف بايد بتوانند در مسابقه اي 30 ـ 40 ساعته با استفاده از امکانات اوليه وسايل مورد نيازشان را بسازند، گفت: افرادي كه در اين مسابقه شركت مي‌كنند بايد سعي كنند كه خود را از مسير‌هاي تعيين شده به پايان مسابقه برسانند. آنها در اين مسير ممكن است مجبور شوند قايق، بالن و سرپناه بسازند، آب براي رفع تشنگي فراهم كنند و يا براي روشن كردن سرپناه خود، به الكتريسته دست يابند.

کارگردان «سرزمين دانايي» يادآور شد: البته بالطبع گروه ها براي ساخت وسايل مختلف، به ابزار اوليه نياز دارند. آنها وقتي براي شروع مسابقه، وارد شبه جزيره‌هاي ما مي‌شوند مي توانند در ايستگاه‌هاي شارژ، ابزار اوليه مورد نياز خود را برداشته و در قبال آن امتيازاتي از دست مي‌دهند. همه گروه ها در شروع مسابقه 30 امتياز دارند كه با برداشتن هر وسيله‌اي از ايستگاه شارژ، اعتباري از مجموع 30 امتياز اعتبار آنها كسر خواهد شد. در واقع گروهي در پايان برنده مي‌شود كه بتواند پس از به پايان رساندن مسابقه بار ديگر امتيازات از دست داده خود را جبران كند.

ابوطالب در پاسخ به اين پرسش که با توجه به سختي بسيار مسابقه آيا گروه هايي مي توانند به نقطه پايان برسند؟ خاطرنشان کرد: اگرچه مسابقه سخت است اما به ندرت مي‌شود كه گروهي نتوانند خط پايان را رد كنند. البته به دليل سختي مسابقه گروه‌ها خستگي بسياري را تحمل مي‌كنند آنها گاهي مسير را گم كرده، خسته و عصباني شده و حتي گاهي پرخاش مي‌كنند. اما اين موضوع شرط اوليه ماست که در هر صورت مسابقه ضبط و پخش خواهد شد و گروهي نمي‌تواند بگويد كه چون ما نتوانسته‌ايم خط پايان را رد كنيم مسابقه پخش نشود.

وي در پاسخ به سوال ديگري مبني بر اين که آيا در ميان گروه هاي شرکت کننده در مسابقه گروه هاي خانوادگي نيز وجود دارد، گفت: بله؛ ما براي مسيرهاي طولاني و يا مسيرهايي که گروه‌هاي خانوادگي در آن شرکت کرده اند، تمهيدات خوبي انديشيده‌ايم. به عنوان مثال پيش بيني شده كه مسيرهاي بلند با اسب يا دوچرخه طي شود و يا يک خانواده در مسيرش مي تواند تراکتوري پيدا کرده و با استفاده از آن مسير را ادامه دهد.

اين مستند ساز در عين حال تاکيد کرد: شرکت در مسابقه «سرزمين دانايي» به توانمندي هاي بسياري احتياج دارد. افرادي كه در مسابقه شركت مي‌كنند بايد بتوانند با جي پي اس كار کنند، سوار اسب شوند، با استفاده از طناب صخره نوردي كنند، بدون ابزار شيميايي آتش روشن كنند، ماهيگيري كنند، بايد توربين آبي و بادي بسازند، اشعه ليزر درست كنند، گيرنده و فرستنده راديويي تهيه كنند، دماسنج، ساعت ديجيتال و وسايل بسيار ديگري بسازند.

ابوطالب افزود: البته در لوحي که آن را در بالاي يكي از درخت‌هاي لوكيشن مخفي كرده‌ايم، براي مسير مسابقه و وسايلي كه در طول آن بايد ساخته شود، راهنمايي کرده ايم اما افراد بايد با استفاده از طناب از درخت بالا رفته و لوح را پيدا كنند، ضمن آنکه اين لوح به زبان ميخي نگارش شده و گروه‌ها بايد بتوانند آن را ترجمه كنند و قابل استفاده نمايند.

تهيه کننده و کارگردان مستند ـ مسابقه «سرزمين دانايي» در بخش ديگري از اين گفتگو با بيان اينکه تمامي مسيرهاي مسابقه و رفتار شرکت کنندگان از طريق دوربين، فيلمبرداري و نمايش داده مي شود، تصريح کرد: يك گروه 50 نفره اين مسابقه را ضبط كرده‌اند. در واقع ما براي ساخت اين مجموعه از 10 دوربين و حدود چهار صدابردار استفاده كرديم. همچنين تدوين اين برنامه توسط چهار گروه و به صورت همزمان انجام مي‌پذيرد.

اين کارگردان حجم تصويرهاي هر مسابقه را بسيار زياد عنوان و خاطرنشان کرد: هر قسمت اين مستند ـ مسابقه حدود 600 تا 700 گيگابايت اطلاعات دارد. اين حجم به آن دليل است که ما از راش‌ها و گرافيك‌هاي بسياري در هر برنامه استفاده كرده‌ايم، تا آنجا که تدوين هر قسمت حدود يك ماه و نيم زمان مي برد. البته قرار بود پخش اين برنامه از بهمن سال قبل آغاز گردد اما به دليل اين كه شرايط تدوين آن زمان بسياري را ما گرفت پخش آن به اول تابستان موكول شد.

وي با تشريح تمهيداتي که براي پر مخاطب کردن اين مستند ـ مسابقه در نظر گرفته است، گفت: براي آن كه بينندگان بيشتر در جريان مسابقه قرار بگيرند در طول هفته پنج دقيقه از خلاصه‌ برنامه پخش خواهد شد تا بينندگان با شركت كنندگان آشنا شده و بتوانند در مسابقه پيامکي ما شركت كنند.

ابوطالب در پايان اين گفتگو، خاطرنشان کرد: تاكنون 18 مسابقه با شرکت سه گروه در هر يک، انجام، ضبط و آماده نمايش شده است و طبق برنامه ريزي ما قرار است تعداد اين مسابقات به 26 برنامه برسد.

عوامل ساخت «سرزمين دانايي» عبارتند از: نويسنده، تهيه كننده و كارگردان: سعيد ابوطالب/ مدير تصويربرداري: فرشيد فرجي/ مجري طرح: امير حسين عليزاده/ مدير برنامه ريزي و دستيار كارگردان: عقيل عليزاده/ مدير توليد: سيد جعفر صابري و وحيد نجف زاده/ مدير گروه علمي و داوري: سيد محسن حسيني/ مدير تدوين: آرش مشورت/ تدوين‌گران: امير خسروي و ابوالفضل حاجيان/ صداگذاري: حسام خلج/ صدابردار: عليرضا دباغ و وحيد دوات گر/ طراح صحنه: ياسر سنايي/ گرافيك: علي داوودي و ابوالفضل حاجيان.

به گزارش ايسنا، «سرزمين دانايي» از ابتداي تابستان هر هفته پنجشنبه ساعت 21 و 30 دقيقه به مدت 50 دقيقه روي آنتن شبكه تهران خواهد رفت و پس از چند روز در تمام شبكه‌هاي استاني پخش خواهد شد.


نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها