به گزارش 598، خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از خبرگزاری رویترز، معترضان که بیش از دو هفته از حضورشان در میدان «تقسیم» و پارک «گزی» در مرکز استانبول میگذرد، با حمله پلیس ضد شورش به وسیله گاز اشکآور و آب پرفشار مواجه شدند.
صفوف مستحکم پلیس با پشتیبانی خودروهای زرهی، میدان تقسیم را محاصره کرده بودند و اجازه نزدیک شدن معترضان را به این محل نمیدادند. طبق گزارشها ساعات اولیه بامداد امروز، پلیس به پارک گزی حمله کرد و با بازداشت دهها تن، معترضان را از این محل بیرون راند. در جریان تخلیه این مکان، درگیریهایی به وجود آمد.
رسانههای خبری گزارش دادهاند که نیروهای ضد شورش و یگانهای پشتیبانی در این پارک مستقر شدهاند و اجازه حضور هیچ فردی را نمیدهند.
ساعاتی پیش از این حمله رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه اعلام کرده بود که نیروهای امنیتی میدان تقسیم را پاکسازی خواهند کرد. از 27 مه ماه گذشته میلادی، این محل مرکز درگیریهای معترضان ضد دولتی با نیروهای امنیتی بوده است.
اردوغان در جمع دهها هزار تن از حامیان خود در راهپیمایی روز شنبه در آنکارا گفته بود: ما یکشنبه در استانبول راهپیمایی میکنیم. من به صراحت میگویم میدان تقسیم باید تخلیه شود. در غیر این صورت نیروهای امنیتی این کشور میدانند چگونه آن را تخلیه کنند.
پس از آن معترضان در چندین منطقه مختلف در سراسر استانبول به خیابانها آمدند و با روشن کردن آتش به مقابله با پلیس ضد شورش پرداختند و برخی از آنها شعار "طیب استعفا" سردادند.
تصاویر شبکههای تلویزیونی ترکیه، گروهی از معترضان را به تصویر کشید که بزرگراه اصلی منتهی به فرودگاه «آتاتورک» در غرب استانبول را مسدود کرده بودند و بسیاری از معترضان نیز به سمت میدن تقسیم حرکت میکردند.
همچنین شاهدان عینی گزارش دادند که در نزدیکی پارک گزی درگیریهای شدیدی میان نیروهای امنیتی و معترضان رخ داد. به گفته آنان این شدیدترین درگیریها از دهه 1990 با معترضان بوده است.
اعتراضات ضد دولتی در ترکیه در ابتدا با مخالفت فعالان با طرحهای رجب طیب اردوغان برای تخریب پارک گزی و انجام تغییراتی در میدان تقسیم آغاز شد که اکثر آنها فعالان محیط زیست بودند. اما پس از آن با حمله پلیس ضد شورش به چادرهای معترضان این اعتراضات جنبه سیاسی به خود گرفت.
اوایل روز شنبه پس از آنکه اردوغان اعلام کرده بود به حکم دادگاهی در این خصوص احترام خواهد گذاشت اعتراضات تا حدی فروکش کرد و رسانههای خبری از تخلیه نسبی این میدان به دست نیروهای امنیتی خبر دادند.
دولت آنکارا یک طرح چهار مرحلهای برای حل مساله پارک گزی در دست دارد. اولین گام منتظر ماندن برای اعلام حکم دادگاه است. اگر دادگاه علیه طرح توسعه پارک رای دهد، دولت باید از آن دست بکشد. اگر هم به ادامه فعالیت و طرح توسعه پارک رای دهد، دولت یک همهپرسی برگزار میکند و از سکنه استانبول میخواهد تا سرنوشت پارک را تعیین کرده و از نتایج رفراندوم تبعیت کنند. سومین گام نیز درخواست نمایندگان معترضان از مخالفان برای ترک پارک خواهد بود که بدون دخالت پلیس صورت میگیرد.
اردوغان تاکنون چندین نشست با نمایندگان مخالفان برگزار کرده است که به گفته وی "مذاکرات مثبتی" بوده است.