598: روزنامه گاردين انگليس درباره جليلي نوشت: "جلیلی، مرد 47 ساله ای است که مدیریت شورای عالی امنیت ملی ایران را از سال 2007 در اختیار داشته و مسئولیت مذاکرات هسته ای ایران و گروه 5+1 را بر عهده دارد. او که دکترای علوم سیاسی خود را ازدانشگاه امام صادق دریافت کرده است، تبدیل به چهره ای آشنا برای مردم ایران شده است که پرونده هسته ای ایران را به پیش می برد.
به گزارش رجانيوز، پس از اتفاقات بزرگ در ستاد انتخاباتی وزارت کشور و تغییر کامل صحنه انتخابات، فضای رسانه ای خارج از ایران نیز تحت تاثیر اعلام کاندیداتوری افراد صاحب نام قرار گرفت و تیتر اول بسیاری از خبرگزاری ها و روزنامه های بیگانه به پوشش بازتاب خبری انتخابات ایران اختصاص یافت.
در این میان فصل مشترک بسیاری از این اخبار را میتوان در پوشش کامل خبر ثبت نام دکتر سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران دانست که بسیاری از تحلیلگران غربی و عربی را شگفت زده کرده و باعث تغییر زمین بازی انتخابات شده است.
در حالیکه به اعتراف بسیاری از رسانه های بیگانه ثبت نام هاشمی رفسنجانی، باعث بوجود آمدن امید دوباره غرب برای تغییر نظام ایران شده است اما تنها خطر بزرگ در این راه میتواند حضور سعید جلیلی در مقابل هاشمی و اصلاح طلبان باشد و آرزوی چند ساله اصلاح طلبان برای رسیدن به قدرت دوباره را به ناامیدی تبدیل کند.
در این باره تحلیل شبکه الجزیره جالب توجه هست که تیتر خود را به رقابت جلیلی با هاشمی اختصاص داده است و این 2 نفر را از مهم ترین نامزدهای ریاست جمهوری معرفی کرده است که تفکراتی کاملا متمایز و متقابل هم دارند.
روزنامه گاردین انگلیس نیز در گزارش کاملی که درباره جریان ها و گروه های مختلف حاضر در انتخابات ایران منتشر کرد، نام سعید جلیلی را در فهرست افراد مستقل آورده و می نویسد:
"جلیلی، مرد 47 ساله ای است که مدیریت شورای عالی امنیت ملی ایران را از سال 2007 در اختیار داشته و مسئولیت مذاکرات هسته ای ایران و گروه 5+1 را بر عهده دارد. او که دکترای علوم سیاسی خود را ازدانشگاه امام صادق دریافت کرده است، تبدیل به چهره ای آشنا برای مردم ایران شده است که پرونده هسته ای ایران را به پیش می برد.
او در این سال ها ملاقات های بسیاری با مقامات بلندپایه اروپایی و آمریکایی داشته و تلاش های بسیاری در زمینه حل مسالمت آمیز مساله هسته ای ایران از طریق گفتگو انجام داده است. جلیلی همچنین از سال 2001 به مدت 4 سال مسئولیت دفتر رهبری ایران را عهده دار بوده است و به نظر می رسد از مورد اعتماد ترین و نزدیکترین دوستان آیت الله علی خامنه ای باشد."
خبرگزاری رویترز نیز با بازتاب جداگانه خبر حضور دکتر جلیلی به انتخابات، این تیتر را برای خود برگزید:
"مذاکره کننده هسته ای ایران، سعید جلیلی وارد رقابت انتخابات ریاست جمهوری شد."
رویترز با اشاره به اینکه جلیلی مسئول ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای ایران است، در توضیحی کوتاه درباره سوابق وی نوشته است:
"جلیلی از مجروحان جنگی دهه 80 میلادی در جنگ ایران و عراق بوده که از سال 2007 به سمت دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در آمده است. از وی به عنوان یکی از محافظه کاران بسیار نزدیک به آیت الله خامنه ای رهبر ایران یاد می شود."
خبرگزاری ها و شبکه های دیگر غربی نیز با قرار دادن تیتر مشابه درباره حضور جلیلی، ورود وی به عرصه رقابت انتخابات را از جمله غافلگیری های این دوره ریاست جمهوری بیان کردند.
رسانه های عربی و اسلامی نیز با تحلیل کامل انتخابات ایران و پخش گزارش های زنده تلوزیونی، سعی در پوشش اخبار این دوره داشتند که در نوع خود بسیار قابل توجه و کم سابقه بود. در این بین باز هم نام دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در صدر اخبار روزنامه ها و سایت های عربی قرار داشت که قسمت اعظم تحلیل ها را به خود اختصاص داده بود.
اکثر این رسانه ها در تیتر اول خود حضور جلیلی ، هاشمی ، و مشایی در کنار یکدیگر را آخرین غافلگیری این دوره دانسته و انتخابات را 3 قطبی معرفی کردند که هر کدام از این نامزدها نماینده یک گفتمان خواهدبود.
برخی دیگر نیز با محتمل دانستن عدم تایید صلاحیت مشایی، رقابت اصلی انتخابات را بین جلیلی، هاشمی و ولایتی دانسته و مهمترین برنامه اصلی نامزد ها در این دوره را حل مشکلات اقتصادی و کم کردن اثر تحریم ها دانستند.
روزنامه الحیاة نیز با اشاره به اینکه تمام نامزد های اصولگرا دارای پشتوانه های حزبی و سیاسی سابقه دار و قدرتمندی هستند، اعلام حضور سعید جلیلی به صورت "مستقل" را امری خلاف عادت اصولگرایان دانسته که منجر به "عدم موفقیت وی در جلب آرای مردمی خواهد شود"
این روزنامه در مقاله خود افزوده است:
"سعید جلیلی نامزد اصولگرایی است که به شکل مستقل اعلام کاندیداتوری کرده و گفته است که به هیچ حزب، گروه و جبهه ای گرایش ندارد و حامیان و طرفداران او قرار نیست دیگر رقبای انتخاباتی را تخریب کنند و در هر حال ملتزم به اخلاق خواهند بود. "
روزنامه الاخبار نیز در خبر جداگانه ای که به ثبت نام جلیلی اختصاص داده بود، تیتر جالب توجهی را به کار گرفت: "اعلام کاندیداتوری جلیلی، در کشور غافلگیری ها"
این روزنامه افزود: "شاید یکی از مهمترین اتفاقاتی که در ساعات پایانی آخرین روز ثبت نام انتخابات ایران افتاد، ثبت نام سعید جلیلی بود. به گفته نزدیکان وی این تصمیم زمانی برای او قطعی شد که از قصد هاشمی رفسنجانی برای ورود به عرصه انتخابات مطمئن شد. بسیاری از کارشناسان حضور جلیلی را برای ایجاد وحدت در جبهه اصولگرایان ارزیابی کرده تا بتوانند با یک کاندیدای واحد مقابل جبهه هاشمی که متشکل از اصلاح طلبان نیز هست، بایستند. مهمترین وظیفه جلیلی در این جدال حفاظت از گفتمان اصولگرایی خاصتا در زمینه انرژی هسته ای خواهد بود.
اما تنها چیزی که در انتخابات ایران ثابت بوده و قابل پیش بینی است، رخ دادن اتفاقات غیر منتظره در هر انتخابات است و به همین دلیل بسیاری ایران را کشور غافلگیری ها نامیده اند!
سایت های خبری المنار، الوطن، العهد، نهرین نت و... نیز هر کدام به طور جداگانه به تحلیل انتخابات ایران پرداخته و با اشاره به حضور سعید جلیلی بدون اعلام قبلی، از آن به عنوان پدیده روز آخر ثبت نام انتخابات ایران یاد کردند.
روزنامه الوطن عربستان بر این نکته تاکید دارد که سعید جلیلی از رزمندگان خطوط مقدم جبهه در جنگ ایران و عراق بوده است و مجروح جنگی به حساب می آید.
در پایان شاید بتوان مهمترین نکته جالب توجه از نظر رسانه های عربی را تقابل دو گفتمان جلیلی و هاشمی تلقی کرد که در اکثر تحلیل ها به آن اشاره شده است و بسیاری گفتمان هاشمی در این دوره را بسیار متفاوت از دوره های قبل دانسته و به افزایش مقبولیت هاشمی نزد اصلاح طلبان اذعان کرده اند.