«علیاصغر سلطانیه»، نماینده کشورمان در آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از انتشار گزارش مدیرکل آژانس درباره فعالیتهای هستهای ایران در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس در ارزیابی خود از این گزارش گفت که گزارش مدیرکل پس از 10 سال بار دیگر به صراحت این پیام را میدهد که ایران به طور کامل بر فناوری هستهای به خصوص غنیسازی مسلط شده و این گزارش نسبت به گزارشات قبل نشان از تداوم فعالیتها دارد.
وی افزود: پیام مهم دیگر گزارش آژانس این است که علیرغم تمامی تبلیغات رسانههای غربی آژانس هیچ شواهدی از انحراف مواد و فعالیتهای هستهای به اهداف نظامی نیافته است و تمام ماشینهای سانتریفیوژ و هر گرم اورانیوم تحت نظارت کامل آژانس است.
سلطانیه با اشاره به بخش دیگری از گزارش مدیرکل مبنی براینکه ایران توانسته 8960 کیلو اورانیوم را تا غنای 5 درصد و 324 کیلو اورانیوم را تا غنای 20 درصد تولید نماید، آن را یک موفقیت دانست.
وی ادامه داد: در عین حال در این گزارش آمده است که به تدریج مواد به پودر تبدیل شده و برای مصارف صلحآمیز سوخت راکتور به خصوص راکتور تهران که رادیوایزوتوپ بیمارستان را تولید میکند استفاده شده و لذا ادعاها و جنجالهای یک سال گذشته توسط چند کشور غربی از جمله آمریکا را خنثی کرده است.
نماینده کشورمان در آژانس ادامه داد: ضمناً این گزارش از نصب 689 سانتریفیوژ نسل پیشرفته خبر داده که این خود نشانی از موفقیتهای علمی و فنی کشورمان است.
وی با بیان اینکه این گزارش کاملاً نشان میدهد که جمهوری اسلامی ایران ضمن تسلط بر این فناوری به عنوان کشوری مسئول به ضوابط بینالمللی و تعهدات خود مطابق انپیتی و اساسنامه آژانس عمل کرده است، گفت: البته در این گزارش به عدم اجرای قطعنامههای شورای امنیت از جمله تعلیق غنیسازی اشاره شده که عبارتی تکراری است که ما پاسخ آن را بارها دادهایم.
به گفته سلطانیه پاسخ صریح این است که به دلایل حقوقی قطعنامههای شورای امنیت مبنا و وجاهت حقوقی نداشته و لذا قابل اجرا نیستند.
وی ادامه داد: علیرغم اینکه بارها در شورای حکام پنج دلیل حقوقی را مبنی بر رد مبنای حقوقی قطعنامهها اعلام کردهام تاکنون هیچ یک از کشورها نتوانستهاند این استدلالها را رد کنند بنابراین بخشهایی از گزارش مدیرکل که به اتهامات و ادعاهایی بیاساس اشاره دارد همانند گذشته قابل انتقاد و غیرقابل قبول است و ما با آژانس در چارچوب تعهدات قانونی خود همکاری را ادامه خواهیم داد و بار دیگر به اندک کشورهای غربی توصیه میکنیم از سیاسی کردن فضای آژانس و یا سواستفاده از گزارشهای مدیرکل و بالاخره استفاده ابزاری از آژانس خودداری نمایند و خود را بیش از این در آژانس منزوی نکنند.