شماری از تحلیلگران و شخصیتهای سیاسی عراقی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در بغداد درباره موج جدیدی از انفجارهایی که شهرها و مناطق مختلف عراق را دربر گرفته و دهها شهروند بیگناه عراقی را قربانی کرده است، تاکید کردند که این انفجارها صرفا سیاسی و واکنشی به حضور گسترده دستگاهها و سرویسهای امنیتی در انتخابات بوده است.
«سعد المطلبی»، سیاستمدار عراقی و کاندیدای تصدی پست استانداری بغداد از ائتلاف دولت قانون در گفتوگو با خبرگزاری فارس گفت که انفجارهای اخیر صد در صد سیاسی بوده و هدف آن محکومیت دولت و بیان این امر است که دولت کنونی توان محافظت از شهروندان عراقی و تامین جانی آنها را ندارد.
المطلبی افزود: ما میدانیم سیاستمدارانی هستند که بگویند، دولت مسئول این بمبگذاریهاست و توان ممانعت از انجام چنین اقدامات جنایتکارانهای که شهروندان را هدف قرار میدهد، ندارد.
وی گفت: بدون تردید کسانیکه چنین سخنان و اظهاراتی را بر زبان میآورند و دولت را محکوم میکنند، خود در پس این عملیاتهای تروریستی قرار دارند.
المطلبی با تاکید بر اینکه هدف این انفجارها تضعیف و متزلزل کردن اعتماد شهروندان عراقی به روند سیاسی و دولت عراق است، گفت: شهروندان عراقی به خوبی میدانند که دشمنان عراق خواستار خیر و برکت برای کشور و مردم عراق نیستند و به این طریق با هدف قرار دادن شهروندان عراقی میخواهند مانع مشارکت آنها در انتخابات است و اینکه آنها سهمی در انتخابات محلی نداشته باشند.
المطلبی جریانها و جناحهای سیاسی که میدانند در انتخابات محلی به پیروزی نمیرسند و همچنین جریانها و جناحهای سیاسی که برای تقسیم و تجزیه عراق با یکدیگر متحد شدهاند، را متهم کرد که در پس این انفجارهای تروریستی قرار دارند.
وی گفت: ما میدانیم که این به نفع جریان سیاسی همچون «متحدین برای تقسیم عراق» است که این عملیاتهای تخریبی و تروریستی ادامه یابد و مردم عراق همچنان در گرو گروههای تروریستی و خشونت باشند.
المطلبی افزود: این جریانها و جناحهای سیاسی سلاح را وسیلهای برای کشتار شهروندان عراقی قرار دادهاند.
در همین راستا «احمد شریفی»، کارشناس امور استراتژیک عراق نیز در گفتوگو با خبرگزاری فارس تاکید کرد که انفجارهای تروریستی روز دوشنبه گذشته و انفجارهای مشابه آن در روزهای دیگر دارای پیامها و نشانههای سیاسی روشن و آشکاری است و به راحتی میتوان به اهداف نهفته در پس این انفجارهای تروریستی پی برد که با قرار گرفتن عراق در آستانه برگزاری انتخابات محلی ارتباط پیدا میکند.
شریفی در ادامه افزود: چه بسا بتوان گفت که این انفجارها در واقع واکنشی به مشارکت گسترده دستگاهها و نهادهای امنیتی در انتخابات باشد که در این انتخابات بسیار چشمگیر بوده است.
وی گفت: حضور گسترده دستگاهها و نهادهای امنیتی بر حمایت آنها از دولت عراق دلالت میکند، موضوعی که اصلا مورد خوشایند تروریسم نیست، چون گروههای تروریستی هیچگاه خواهان همکاری میان دستگاههای امنیتی با دستگاههای سیاسی نیستند.
این تحلیلگر امور استراتژیک عراق انفجارهای تروریستی صورت گرفته در عراق را در واقع هدف قرار دادن روند سیاسی در این کشور دانست و گفت که آنها دولت عراق را هدف قرار میدهند و سپس از آن میخواهند که استعفا کند.
اما «واثق الهاشمی»، دیگر تحلیلگر سیاسی عراقی تاکید کرد که انفجارهایی که در روزهای اخیر در عراق رخ دادند، امری پیش بینی شده بود و میشد، دریافت که این انفجارها، انفجارهایی سیاسی هستند و چه بسا باید آن را پیامی از سوی سازمان القاعده به شمار آورد که میخواهد بگوید به هر طریق ممکن از جمله زور و خشونت به اهداف خود میرسد.
این تحلیلگر سیاسی امور عراق پیش بینی کرد که طی روزهای آینده نیز شاهد تشدید اوضاع امنیتی در عراق باشیم و باید آنها را پیامهایی به مراکز و حوزههای انتخاباتی تلقی کرد.
الهاشمی در ادامه دستگاههای امنیتی عراق را متهم کرد که توان مقابله با گسترش دامنه تروریسم در عراق را ندارند که مناطق گستردهای از عراق را فراگرفته و حتی موجب کشته شدن شماری از کاندیداهای انتخاباتی نیز شده است، به گونهای که در جریان این انفجارهای تروریستی 14 کاندیدای انتخاباتی کشته و شماری زخمی شدند و این موضوع حتی میان جریانهای سیاسی نیز مشاهده میشود.
این تحلیلگر سیاسی امور عراق تنها راه حل اوضاع سیاسی عراق را اجرای برنامهها و طرحهای جدید امنیتی و ایجاد تغییر و تحول در کادرهای رده ارشد امنیتی دانست و از عملکرد این دستگاهها به عنوان عملکردی ضعیف انتقاد کرد.