به گزارش 598 به نقل از خبرنگار بهداشت و درمان فارس؛ محمدحسن طریقتمنفرد پیش از ظهر امروز در حاشیه نشست توسعه برنامه پزشک خانواده در جمع خبرنگاران در مورد برنامه پزشک خانواده گفت: یکی از الزامات نظام پرداخت در پزشک خانواده سرانه است. کشور نمیتواند بیشتر از سرانه هزینه کند. در غیر این صورت باید هزینه را به مردم منتقل کرد.
وی با اشاره به اینکه مدیریت سرانه در دنیا در طرح پزشک خانواده بر اساس راهنماهای اطلاعات بالینی هدایت میشود افزود: چون تجربه برنامه پزشک خانواده در کشور ما جدید است ممکن است پزشکان برای این کار تجربه کامل را نداشته باشند که در نهایت مدیریت سرانه را در سطح اول به پزشک خانواده دادیم.
وی گفت: پزشک خانواده نمیتواند در هزینهها از این سرانه تجاوز کند و اگر این اتفاق بیفتد حتماً باید دلیل قانعکنندهای وجود داشته باشد یعنی درصد بیماران خاص ، کهنسال و اطفال زیر پوشش آن پزشک بیشتر از حد باشد که توجیهپذیر است.
وی با تأکید بر اینکه ممکن است پزشک خانواده سرانه را هزینه نکند و خدمتی هم به بیمار ندهد افزود: در این صورت بیمار متضرر خواهد شد و ما بر اساس خدمات بالینی به پزشک پرداخت میکنیم.
وی در مورد سهم پزشک خانواده خاطر نشان کرد: پزشک خانواده به ازای هر هزار نفر افراد زیر پوشش ۳ میلیون تومان دریافت میکند که این رقم میتواند تا 9 میلیون تومان با پوشش ۳ هزار افزایش یابد.
طریقتمنفرد با اشاره به اینکه اجرای برنامه پزشک خانواده تکلیف 17 ساله است افزود: در سال 74 اجرای مراحل اول این برنامه به نظام کشور تکلیف شده بود و آقای احمدینژاد نیز از ابتدای دوره نهم بر این امر تأکید کرد تا جدی گرفته شود اما به هر دلیلی این هماهنگی ایجاد نشد و پیگیری رئیسجمهور تا امروز طول کشیده است.
وزیر بهداشت اذعان داشت: در نهایت اجرای پزشک خانواده از سال گدشته آغاز شده و در نهایت شرایط اجرای آن در دو استان فراهم شده است. امروز مشکل اعتباری برای 9 استان حل شده و تنخواهی را در اختیار این 9 استان قرار دادهایم تا بتوانند مشکلاتشان را برای اجرای پزشک خانواده حل کنند.
وی در پاسخ به اینکه با توجه به تکلیف وزارت بهداشت برای اجرای برنامه پزشک خانواده تا پایان برنامه پنجم گفت: چون بودجه را سه دوازدهم به ما دادهام 9 استان را آغاز کردهایم. اگر بودجه بیشتر شود بقیه استانها هم این طرح اجرا خواهد شد. در عین حال متأسفانه در قوانین مغایرت وجود دارد و برخی جاها اختیار بیمهها را به وزارت بهداشت دادهاند و برخی جاها برعکس و این امر باعث شده تا همدلی لازم ایجاد نشود.
طریقت منفرد تأکید کرد: سعی در ایجاد همدلی با نظام بیمهای دارم تا جاده برای اجرای پزشک خانواده هموار شود و پایه اجرای درست این برنامه گذاشته شود تا در آینده امکان ادامه آن وجود داشته باشد و امیدواریم در اکثر نقاط کشور این برنامه را اجرا کنیم.
وی در مورد اجرای این برنامه در استان تهران به عنوان یکی اصلیترین استان کشور تصریح کرد: در صورت تخصیص اعتبار تهران استان بعدی ما خواهد بود که نیاز به همت جدی دارد.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس در مورد اختصاص اعتبار دارو برای ارائه 400 قلم دارو به صورت رایگان در برنامه پزشک خانواده اظهار داشت: یکی از مزایای پزشک خانواده هماهنگی پزشک با داروهای موجود در داروخانههای اطراف منطقه خود است چرا که برخی اوقات پزشکان داروهایی را تجویز میکنند که در داروخانههای منطقه وجود ندارد ولی نباید فراموش کرد که سازمان بهداشت جهانی همیشه توصیه کرده که اگر درمان کاملاً رایگان شود ممکن است مراجعات و تجویزها تا یک حدی غیرضروری شود. در نتیجه مشارکت بیمار در زمان گرفتن خدمتی مانند دارو با پرداخت مختصری از دریافت بیمورد آن میکاهد.
وی ادامه داد: قانون مشارکت 30 درصدی مردم را در پرداخت هزینه درمان پیشبینی کرده و اگر این مشارکت حذف شود در مورد مراجعات بیمورد مؤثر است.در عین حال قرار است در لیست داروهای مورد نیاز کشوری و قابل تعهد در نظام بیمهای و لیست دارویی برنامه پزشک خانواده یک بازنگری انجام دهیم.
وی در مورد وضعیت زیرمیزی گرفتن پزشکان اظهار داشت: بعضاً این امر خیلی نگرانکننده است و راهاندازی خط 1490 نیز به همین دلیل بوده است. چرا که سعی خواهیم کرد با گرفتن اطلاعات از خود مردم این پدیده را پیگیری و برخورد قانونی کنیم چرا که الان یکی میگوید همه پزشکان زیرمیزی میگیرند یکی میگوید قشر خاصی این کار را میکنند و دیگری معتقد است بنا به تمایل بیمار این اتفاق میافتد.
طریقتمنفرد در مورد تأثیربازرسیها و کاهش این امر گفت: ما نمیتوانیم از پزشکان بپرسیم که زیرمیزی گرفته یا نگرفتهاند از طرفی تعداد بازرسان ما محدود است و نمیتوان همه را تک به تک بازرسی کرد ولی باید بتوانیم با مردم ارتباط مستقیم بگیریم تا این مشکل برطرف شود.
وزیر بهداشت در مورد اجرای واقعی تعرفههای مصوب و خصوصی در بخش خصوصی خاطر نشان کرد: این مسائل تابع بازار است و اگر تقاضا بیشتر از عرضه باشد بازار را نمیتوان کنترل کرد اکنون 80 درصد امکانات عمومی بخش درمان در اختیار دولت است و تنها 20 درصد در اختیار بخش خصوصی است و اگر نتوانیم از ظرفیت بخش دولتی به خوبی استفاده کنیم تقاضا در بخش خصوصی بالا میرود و در نهایت تعادل به هم میخورد.
وی در مورد اختصاص ارز دارویی در سال جاری تأکید کرد: از امسال ارز مبادلهای شده یعنی ارز مرجع 1226 تومانی را تقریباً دو برابر قیمت میخریم که در این راستا دولت تصویب کرده بابت این امر 2200 میلیارد تومان اعتبار به وزارت بهداشت بدهند که اگر این امر محقق شود فساد چندنرخی بودن ارز برای همیشه از ذهن میرود و چون دارو به قیمت واقعی در بازار میرود نظام بیمهای انگیزه بیشتری برای کنترل دارد.
طریقتمنفرد راهاندازی سامانه دارویی را در وزارتخانه یکی دیگر از راهکارهای مهم برای رساندن داروهای گرانقیمت و یارانهای به دست مصرفکننده و بیماران خاص دانست و افزود: در این طرح دارو با قیمت واقعی به دست مصرفکننده میرسد نه اینکه یک داروی هزار تومانی برود در ویترین و 80 هزار تومان فروخته شود.در عین حال نباید فراموش کرد که دارو در هیچ کشوری به ارزانی کشور ما نیست و هیچ کجای دنیا نمیتوان دارو را از آب ارزانتر خرید چرا که هر دانه آسپرین در کشوری مانند آلمان 3.5 دلار است.