به گزارش 598 به نقل از خبرگزاری فارس، «غلامحسین دهقانی» سفیر و معاون نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد در نیویورک طی سخنانی در نشست کمیسیون خلع سلاح این سازمان خواستار اولویت بخشیدن به مذاکرات در خصوص منع تولید، توسعه، ذخیره سازی و کاربرد سلاحهای هستهای شد.
سفیر و معاون نماینده دائم کشورمان گفت: از زمان حملات دهشتناک هستهای به هیروشیما و ناکازاکی در سال 1945، خلع سلاح هستهای همواره یکی از بالاترین اولویتهای جهانی بوده و اولین قطعنامهای که توسط مجمع عمومی سازمان ملل در اولین جلسه خود در 24 ژانویه 1946 به تصویب رسید، خواستار حذف کلی بمبهای اتمی شد.
دهقانی اضافه کرد: متاسفانه باقی ماندن هزاران سلاح هستهای در زرادخانههای قدرتهای هستهای و در خاک کشورهای همپیمان آنان، صلح و امنیت بینالمللی و موجودیت تمدن بشری را تهدید میکند.
وی تصریح کرد: با در نظر گرفتن دستور کار این نشست تحت عنوان « توصیههایی برای تحقق عینی خلع سلاح هستهای»، کمیسیون خلع سلاح باید این اصل را سر لوحه خود قرار دهد که هیچ دلیل حقوقی، سیاسی و یا امنیتی برای داشتن سلاحهای هستهای توسط هیچ کشوری وجود ندارد و امحای کامل این سلاحها تنها تضمینی است که از طریق آن میتوان تهدید این قبیل سلاحها را از بین برد.
سفیر و معاون نماینده دائم کشورمان اختصاص میلیاردها دلار از سوی کشورهای دارنده سلاحهای هستهای برای انجام آزمایشات اتمی و توسعه نسل جدید سلاحهای هستهای، ساخت تاسیسات جدید تولید سلاحهای هستهای و جایگزینی این قبیل سلاحها را مایه نگرانی جدی دانست.
دهقانی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران قویا از همه کشورها از جمله اعضای هستهای ناتو میخواهد که به تعهدات حقوقی مصرح در انپیتی پایبند بوده و داشتن، استفاده و یا تهدید به استفاده از سلاحهای هستهای را از دکترین نظامی و امنیتی خود حذف کنند.
سفیر و معاون نماینده دائم کشورمان اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران آغاز فوری مذاکرات برای تدوین کنوانسیون سلاحهای هستهای جهت جلوگیری از به دست آوردن، آزمایش، تولید، توسعه، ذخیره و انتقال سلاحهای هستهای و از بین بردن آنها را دارای اولویت بالا و ضروری میداند.
دهقانی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران معتقد است بهترین راه برای عدم اشاعه سلاحهای هستهای، علاوه بر اجرای کامل و غیر گزینشی مفاد انپیتی، تضمین جهانشمولی آن به ویژه در خاورمیانه است. زیرا در خاورمیانه سلاحهای هستهای رژیم صهیونیستی که تنها غیر عضو انپیتی در این منطقه میباشد و با کمک برخی از دولتهای دارنده سلاحهای هستهای به آن دست یافته است، صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی را به طور جدی تهدید میکند.
سفیر و معاون نماینده دائم کشورمان افزود: برای غلبه بر مشکل خطر سلاحهای هستهای در خاورمیانه، ایران ایجاد منطقه خاورمیانه عاری از سلاحهای هستهای را در سال 1974 پیشنهاد کرد. اما علیرغم تصویب چندین قطعنامه از سوی مجمع عمومی سازمان ملل و همچنین تصویب قطعنامه در خصوص خاورمیانه توسط کنفرانس بازنگری انپیتی در سال 1995، تلاشها برای ایجاد چنین منطقهای به واسطه امتناع رژیم اسرائیل برای پیوستن به انپیتی و قرار دادن همه تاسیسات هستهای خود تحت نظارت جامع پادمانهای آژانس بینالمللی بی نتیجه مانده است.
دهقانی به لغو برگزاری کنفرانس ایجاد خاورمیانه عاری از سلاحهای هستهای در سال 2012 اشاره کرد و افزود: علیرغم ادعای آمریکا مبنی بر اینکه دولتهای منطقه خاورمیانه نتوانستند در خصوص شرایط قابل قبول برای برگزاری این کنفرانس به تفاهم برسند، واقعیت آن است که جمهوری اسلامی ایران و همه کشورهای عربی قبلا آمادگی خود را برای شرکت در این کنفرانس اعلام کرده بودند و رژیم اسرائیل تنها طرفی بود که شرکت در این کنفرانس را رد کرد. این واقعیتی است که آمریکا نیز نتوانسته آن را بپوشاند و در بیانیه خود اعلام کرد که «نمیتواند از کنفرانسی حمایت کند که هیچ دولتی در منطقه در آن کنفرانس تحت فشار و یا انزوا قرار گیرد.»
سفیر و معاون نماینده دائم کشورمان در پایان تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران قویا هرگونه پیش شرط برای برگزاری این کنفرانس را رد میکند و معتقد است رژیم صهیونیستی باید تحت فشار فزایندهای قرار گیرد تا بدون هرگونه پیش شرطی در این کنفرانس شرکت کند.