به گزارش598، به نقل از خبرگزاری فارس، «شلومو بن آمی»، تحلیلگر مسکو تایمز در یادداشتی تحت عنوان «چرا ایران محکم ایستاده است؟» نوشت: کسی باور نمیکرد که مذاکرات ایران و 1+5 در قزاقستان بر سر برنامه هستهای ایران به شکست بنبست بیانجامد بنابراین کسی هم تعجب نکرد از اینکه علیرغم پیشنهادهای 1+5، این بنبست نشکست. باور واشنگتن مبنی بر اینکه تحریمهای سخت میتوانند ایران را مجبور به مصالحه کنند، غیرواقعی به نظر میرسد.
نویسنده تصریح دارد که علیرغم فشارها، ایران توانسته است راهکارهایی را با کمک کشورهایی چون چین، روسیه، هند، سوریه و ونزوئلا برای مقابله با تحریمها بیابد که به این کشور اجازه میدهند در برابر فشار غرب بایستد. مهمتر آنکه اگرچه تحریمهای هدایت شده از سوی آمریکا علیه ایران غیرکامل بهنظر میرسند اما باعث شدهاند مقاومت ایران بیشتر شود.
بن آمی در بخش دیگری از نوشتار خود اذعان کرده است روسیه و چین از ائتلاف با ایران به عنوان ابزاری برای رقابت جهانی خود با ایالات متحده بهره میبرند. چین در حالی که از تحریمهای سازمان ملل علیه ایران حمایت میکند، تحریمهای یکجانبه غرب علیه ایران را رد کرده است. از سوی دیگر با وجود آنکه روسیه منافع اقتصادی نسبتا کمی در ایران دارد اما نگران نفوذ ایران بر مسلمانان روسی است و از سوی دیگر آمریکا هم هزینه لازم را برای همراه کردن کرملین با خود نپرداخته است و مصوبات حقوق بشری کنگره علیه روسیه را لغو نکرده و به طرحهای خود برای سپر دفاع موشکی در اروپا ادامه میدهد.
بر اساس گزارش فوق، مشکل آمریکا در همراه کردن سایر کشورها در فشار بر ایران این است که در همسایگی ایران قرار دارند، جایی که ایران در آن فاکتور مهمی محسوب میشود. نمونه این کشورها هند است. برای هند سالانه 14 میلیارد دلار تجارت دوجانبه با ایران و وابستگی به نفت ایران مهم است. از سوی دیگر هند به ایران برای دور زدن منابع انرژی آسیای میانه نیاز دارد تا به مسیر پاکستان و افغانستان برنخورد، آن هم در شرایطی که آینده افغانستان پس از خروج آمریکا از آن مشخص نیست.