به گزارش خبرگزاری فارس، اندیشکده بانفوذ آمریکایی شورای روابط خارجی در مجموعه نشستهای خود که درباره موضوعات عمده پیش روی دولت کنونی و رئیس جمهوری آمریکا در حوزه سیاست خارجی برگزار کرد، جلسهای نیز درباره برنامه هستهای ایران ترتیب داد که با شرکت افرادی مانند «جیمز دابینز» از دیپلماتهای برجسته آمریکایی، دریادار «ویلیام فالون» از فرماندهان ارشد آمریکا و «کریم سجادپور» کارشناس مسایل ایران برگزار شد.
* گفتوگوهای ایران و گروه 1+5 تا بعد از انتخابات ادامه خواهد داشت
در این نشست، جیمز دابینز در پاسخ به سوالی درباره نشست اخیر میان ایران و گروه 1+5 در آلماتی قزاقستان و این که آیا آنها احتمال توافقی واقعی میان دو طرف مذاکره مشاهده میکنند یا خیر، گفت که به نظر او دو طرف دستکم تا انتخابات ریاست جمهوری ایران به گفتوگوها ادامه خواهند داد و مردم نیز انتظار پیشرفت خاص را در کار تا بعد از انتخابات ندارند.
او با اشاره به کاهش سطح خواستههای گروه 1+5 از ایران از جمله تعلیق فعالیت غنیسازی در فردو به عوض توقف کامل غنیسازی ایران گفت که این خواستهها به عنوان بخشی از یک توافق نهایی نیست بلکه تنها یک بخش از نخستین مرحله از حرکت به سوی توافق نهایی است.
دریادار فالون نیز اعتقاد دارد باید تا برگزاری انتخابات ایران صبر کرد و دید چه اتفاقی میافتد. فالون تصریح کرد که به نظر وی تا پایان سال جاری اتفاق خاصی نخواهد افتاد ولی در عین حال گفت که خوشبختانه طرفین مذاکره به این درک رسیدهاند که در نهایت باید مباحثات انجام شود تا به نوعی پیشرفتی در کار حاصل شود.
* نقش تعیین کننده رهبری ایران در تصمیم درباره تعامل با آمریکا دارد
کریم سجادپور در پاسخ به سوالی درباره این که آیا واقعا ایران تمایل دارد وارد مذاکرهای شود که ممکن است به توافق نهایی ختم شود یا خیر، از مقام معظم رهبری به عنوان فردی یاد کرد که نقش تعیین کننده در زمینه مذاکره با آمریکا دارد و تصریح کرد: از نظر رهبر ایران، ایدهآلهای انقلاب و ایدهآلهای جمهوری اسلامی ایران بر سه رکن اساسی استوار است. این ارکان عبارتند از دشمنی با آمریکا و رد سلطه آن، دشمنی با اسرائیل و مسئله حجاب برای زنان که سمبل عفاف اسلامی است.
وی با اشاره به تفکر سیاستمداران غربی مبنی بر این که اگر آمریکا با ایران وارد تعامل شود و ایران را بار دیگر در جامعه جهانی و اقتصاد دنیا وارد کند، این امر موجب تغییرات سیاسی در داخل ایران خواهد شد، گفت: به نظر من سادهلوحی است که فکر کنیم آیتالله خامنهای به این تفکر [غربیها] واقف نبوده و گام در این راه نهد چرا که گام نهادن در این راه بر خلاف منافع نظام خواهد بود.
* ایرانیها فرهنگ غربی را مخالف با ارکان انقلاب میدانند
دریادار فالون در ارایه نظر خود درباره امکان توافق بزرگ میان ایران و غرب با اشاره به اصول ضدغرب و ضدسکولاریسم انقلاب اسلامی از زمان پیروزی انقلاب گفت که ضدغرب بدون به معنی ضدیت با لس آنجلس یا سواحل غربی آمریکا نیست بلکه مخالفت با فرهنگ غربی است که ایرانیها آن را در تضاد با تعصبات مذهبی خود میدانند و این ها از ارکان انقلاب اسلامی هستند.
دریادار فالون در ادامه گفت که اکنون در مقام مقایسه با زمان انقلاب تاکنون تغییر خاصی در ایران ایجاد نشده بجز این که مواضع نخبگان حاکم کشور یعنی روحانیون کشور اکنون با گذشته فرق کرده است. به هر حال فالون اعتقاد دارد دستیابی به توافق و تعامل بزرگ میان ایران و غرب تا آیندهای نزدیک قابل دسترس نیست.
* تحریمها به تنهایی حلال مشکل ایران نیست
در بخشی دیگر از این نشست بحث تحریمها و تأثیر آن بر ایران پیش آمد و این سوال مطرح شد که آیا آمریکا باید بر فشار تحریمها علیه ایران بیفزاید یا خیر؟ دریادار فالون در این باره گفت: فکر نمیکنم که تحریمها به خودی خود حلال مشکل باشند. بلکه یک ابزار هستند. سابقهای طولانی در میان است که نشان میدهد تحریمها مؤثر نبودهاند اما به هر حال شکی در این نیست که فشارهایی نیز [بر ایران] وارد کردهاند.
وی با اشاره به اهمیت تأثیرگذاری تحریمها به مقامات آمریکایی توصیه کرد که تلاش کنند عده بیشتری را در راه تحریمها بخصوص علیه بخش نفت و گاز ایران همراه سازند.
* آمریکا با تحریم ایران در حقیقت دوستان خود را تحریم کرده است
دابینز نیز درباره تحریمهای اعمال شده از سوی آمریکا علیه ایران گفت: به نظر من ما باید درک کنیم که خودمان داد و ستدی با ایران نداریم. ما هیچ رابطه تجاری و هیچ گونه رابطه مالی با ایران نداریم. از این رو تحریمهای آمریکا اساساً تحریم علیه دوستان آمریکا و تهدید آنها به این امر است که اگر با تهران تجارت داشته باشند، جریمه خواهند شد. این تحریمها تا زمانی کارایی دارند که دوستان ما تمایل داشته باشند با آن همراهی کرده و به نزد ما عنوان کنند که آنها نیز با آن تحریمها موافق هستند.
وی ادامه داد: از این رو محدودیتی که این تحریمها دارند این است که کارایی آنها بستگی به موافقت دوستان آمریکا به همراهی با آن دارد چرا که آمریکا خود دیگر ابزاری برای تأثیرگذاری آن تحریمها ندارد.
* اقدام نظامی آمریکا علیه ایران نفوذ تهران در مردم منطقه را تقویت میکند
در ادامه این جلسه نظر کارشناسان درباره این امر سوال شد که به نظر آنها باراک اوباما چگونه به موضوع ایران رسیدگی خواهد کرد، دابینز در این باره گفت که تلاشهای اولیهای برای تعامل با نظام ایران صورت گرفته است.
وی با اشاره به لفاظیها درباره احتمال استفاده از گزینه نظامی گفت: خود من شخصاً اعتقاد دارم تهدید به ورود به اقدام نظامی با ماهیتی پیش دستانه علیه ایران، تهدیدی متوازن و کارآمد نیست. به نظر من عبور از این آستانه که البته رئیس جمهور آمریکا در موارد بسیار از گام برداشتن در این راه خودداری کرده، نتیجه عکس خواهد داشت.
دابینز تصریح کرد، همه نگرانی موجود درباره ایران در منطقه بخاطر نفوذ فزایندهایران است نه ترس از این که تهران احتمالا بخواهد اقدام به حمله به کشورهای منطقه کرده و حکومتهای آنها را از میان بردارد چرا که ایران چند صد سال است که چنین کاری نکرده است. ترس آنها از این است که ایران به توان هستهای دست یابد و این توان به آن قدرت و نفوذ بیشتری در منطقه ببخشد.
این دیپلمات آمریکایی چنین سوال می کند که «باید از سیاستمداران منطقه سوال کرد که به نظر شما کدام ایران نفوذ بیشتری بر منطقه خواهد داشت. ایرانی که بی هیچ اقدام تحریک آمیزی هدف آمریکا قرار گرفته باشد یا ایرانی که دارای سلاح هستهای است؟ به نظر من صورت اول مسئله منجر به نفوذ بیشتر ایران در میان مردم منطقه خواهد شد.»
* اوباما در دوم تلاش میکند از مناقشه نظامی با ایران دوری کند
سجادپور نیز در پاسخ به این سوال با اشاره به درگیری اوباما با موضوعاتی مانند عراق، افغانستان، مناقشه فلسطین و اسرائیل، تروریسم، امنیت انرژی و موضوع هستهای از اوایل دوران تصدی امور ریاست جمهوری، گفت: اوباما کار خود در قبال ایران را با این فرض آغاز کرد انکار ایران ایران دیگر یک گزینه نیست و بمباران ایران نیز هر یک از موضوعات پیش روی رئیس جمهوری آمریکا را تشدید میکند و این امر جدای از ایجاد چنددستگی در داخل ایران خواهد بود. از این رو آمریکا سیاست تعامل در پیش گرفت و در این راه از هر یک از دولتهایی که از زمان انقلاب ایران روی کار آمدهاند، جلوتر رفت.
به نظر سجادپور، دولت اوباما در دور دوم تصدی خود به دنبال حل رابطه ایران و آمریکا نیست بلکه خودداری از مناقشه نظامی است.