به گزارش 598 به نقل از رجانيوز، تامين آسايش و رعايت شأن حجاج ايراني دغدغه مردم و البته خيلي از مسئولين است و تا صحبت از اين امر ميشود همه ذهنها ميرود به محل اسكان حجاج، تاخير پروازها و مسائلي از اين دست؛ اموراتي كه در يك نقطه مشتركند و آن موضوعيت داشتن آنها بعد از خروج از گيت خروجي فرودگاه در ايران است. اما اين روزها سوالي ديگر در ذهن ثبت نام كنندگان عمره مفرده شكل گرفته است: آيا كسي به رعايت شأن عمره گذران ايراني در مراحل قبل از اعزام فكر ميكند؟
ثبتنام انقدرها هم آسان نيست
تقريبا پنج سال است كه ثبت نام كردهاي؛ پانصد هزارتومان مبلغ ثبت نام را هم همان موقع ريختهاي به حساب. طبق تبليغات خود بانكها كه حساب ميكني بعد از پنج سال بايد پولت دو و نيم برابر شده باشد اما نشده است. البته تو كه خيالت نيست، براي سود اقتصادي كه ثبت نام نكرده بودي، دلت هواي مسجد الحرام و مسجدالنبي و بقيع كرده بود. حالا هم بعد از پنج سال نوبتت شده است و گفتهاند بيايي ثبت نام. فكر ميكني كه بعد از پنج سال چشم انتظاري ميروي با خيال راحت در كاروانها اسم مينويسي و عازم ميشوي. انقدر خيالت راحت است كه هنوز نامنويسي نكرده داري ليست افراد مختلف براي حلاليت طلبيدن را در ذهنت مرور ميكني؛ غافل از اينكه قضيه قرار نيست انقدرها هم راحت پيش برود...
پيشبيني اينكه احتمالا صف تشكيل خواهد شد چيز غريبي نيست، پس سعي ميكني چند ساعتي زودتر راه بيفتي كه يك وقت از كاروانها جا نماني. اما حتي چند ساعت زودتر راه افتادن هم افاقه نميكند و نميتواني در دو نوبت اوليه ثبت نام كني. حالا تنها اميدت براي زودتر مشرف شدن، مرحله بعدي ثبت نام در روز 27 بهمن و اعزام در خرداد و تير 92 است. چشمت ترسيده است و حتي حاضري شب را هم جلوي يك آژانس زيارتي بگذراني تا اينبار قبل از پر شدن ظرفيت توفيق ثبت نام پيدا كني.
حتي پيادهرو خوابي هم جواب نميدهد!
تا اينجاي گزارش، شرح حال جمع و جوري بود از ماجرايي كه هر بخشش ممكن است براي يك عده اتفاق افتاده باشد، اما از اينجا به بعد اخباري است كه خبرنگار رجانيوز از وضعيت ثبت نام در صبح 27 بهمن از سطح چند آژانس زيارتي در تهران كسب كرده است. اعلام فلهاي اولويتها (برخلاف دورههاي قبل كه اولئيتها در بازههاي كوچكي اعلام ميشد) و حتي اخطار دادن به ثبت نام كنندگان سالهاي قبل از 87، كه اگر ثبت نام نكنند ممكن است فيششان باطل شود، موجب شده بود تا در دو مرحله ثبت نام قبلي ازدحام زيادي صورت گيرد. اين ازدحام كه علي رغم بيش از دو برابر شدن هزينه عمره مفرده صورت گرفته ميگرفت، باعث شد تا خيلي از متقاضيان نتوانند در كاروانها نامنويسي كنند. بنابراين شلوغي دفاتر زيارتي در صبح جمعه 27 بهمن ماه قابل پيشبيني بود.
خيليها از نيمههاي شب قبل يا ميرفتند و ميآمدند و يا اينكه بيخيال خواب راحت شده بودند و كل شب را جلوي دفاتر زيارتي گذرانده بودند. برخي هم كه ديگر خيلي دير آمده بودند از پنج و شش صبح خود را به دفاتر رسانده بودند. ساعت هشت صبح كه ثبت نام آغاز شد نفرات اوليه صف ثبت نام مطمئن بودند كه حداقل به اندازه نامنويسي آنها ظرفيت وجود دارد، اما ظرفيتها خيلي زودتر از آني كه انتظار ميرفت تكميل شد. هنوز يك ربع ساعت به 9 صبح مانده بود كه ثبت نام متوقف شد. پر شدن ظرفيت تنها در 45 دقيقه اتفاقي بود كه مسئولان دفاتر را هم متعجب كرده بود. آنها با همكارهايشان در ساير دفاتر تماس ميگرفتند تا مطئن شوند اشكال از رايانههاي آنها نيست و واقعا ظرفيت پر شده است. اما واقعا ظرفيتها پر شده بود. يكي از متقاضيان به خبرنگار رجانيوز گفت: «حتي من كه نفر دهم در ليست بودم نتوانستم ثبت نام كنم!»
ابراز ناراحتي و غرولند كردن بخاطر وضعيت نابسامان ثبت نام، كاري بود كه متقاضيان جا مانده انجام ميدادند و حتي خود مسئولان دفاتر زيارتي هم با آنها همراهي ميكردند. اما تنها چيزي كه ميتوانست به اين موافقت اضافه شود، نوشتن نام افراد و گذاشتن آنها در ليست انتظار بود تا اگر كسي سفرش را لغو كرد آنها اضافه شوند. اگري كه به قول مسئولان دفاتر احتمالش يك درصد بود.
شايد كساني كه دو سه ساعت زودتر آمده بودند داشتند به اين فكر ميكردند كه اگر از شب قبل آمده بودند نوبت به آنها هم ميرسيد و افرادي كه از شب قبل آمده بودند به اين فكر ميكردند كه اگر از دو شب قبل آمده بودند حتما الان مسافر بودند!
سري به پيادهروها بزنيد
شأن زائر بيت الله الحرام و ميهمان رسول الله(ص) شب خوابي در پياده رو نيست. كسي كه پنج سال است سهمش را به حساب ريخته و با اعتماد به مسئولان منتظر نشسته تا نوبتش شود، حقش نيست كه اينطور هي بيايد و دست خالي برگردد. آخرين مرحله نام نويسي در كاروانها كه همين جمعه گذشته صورت گرفته است نمونه كاملي است از اين وضع ناراحت كننده. عجيب است كه با مشخص بودن تعداد ثبت نام كنندگان و ظرفيت اعزام باز هم چنين معضلاتي پيش ميآيد. شايد سر و سامان دادن به اين وضعيت آسان نباشد اما حتما انجام شدني است. كاري كه حتما مسئولان سازمان حج ميتوانند –و بايد!- از عهدهاش بر بيايند.
شأن زائر و حاجي ايراني فقط هنگام تاخير پروازها يا در هتلها زير سوال نميرود. آقايان مسئول يك نيمه شب هم سري به پيادهروهاي جلوي دفاتر زيارتي بزنيد، راه دوري نميرود.