به گزارش خبرگزاری فارس از قم منوچهر متکی در دومین جلسه استراتژیهای کاربردی در دهه پیشرفت و عدالت که شنبه شب با حضور اساتید و دانشجویان پردیس قم دانشگاه تهران در تالار امام خمینی (ره) این دانشگاه برگزار شد با اشاره به طرح مسئله مذاکره با آمریکا تصریح کرد: جامعترین موضع در خصوص مذاکره با آمریکا را رهبری عنوان کرده و مذاکره را نفی نکردند، ولی باید دید آیا طرفین واقعاً مایل به گفتوگو هستند؟ شعار اوباما تغییر بود ولی در عمل اتفاق نیفتاد و از فرصتهایی که برای آمریکاییها ایجاد شد استفاده منطقی و درست صورت نگرفت.
وی بیان کرد: دیروز رویترز در خبری اعلام کرد غرب آماده است تحریم طلا را برای ایران رفع کند و در عوض ایران هم فردو را تعطیل کند، آیا این سخن معنای مذاکره میدهد؟
وزیر امور خارجه دولت نهم با اشاره به اینکه در زمینه مذاکره نباید با وادادگی اتخاذ موضع کنیم، افزود: در سیاست خارجی اگر هوشمندانه تصمیم نگیرید طرف مقابل شما را در موضع ضعف قرار میدهد.
وی بزرگترین انتقاد به 1+5 را برخورد دوگانه دانست و ادامه داد: ما نیز مثل هر کشور دیگری حق بهرهگیری از انرژی صلحآمیز هستهای را داریم. در دنیا کشورهای زیادی مانند ژاپن غنیسازی و تولید سوخت برای نیروگاههای اتمی خود را آغاز کردند ولی غربیها هیچگاه نخواستند این کشورها غنیسازی را تعطیل کنند حال چرا ما باید غنیسازی را متوقف کنیم؟
متکی گفت: در دولت خاتمی بحث انرژی هستهای با غربیها مطرح شد و بر اساس مذاکرات صورت گرفته قرار بر این شد که با تعلیق فعالیتهای هستهای آنها به حسن نیت ایران پی ببرند و بیش از دو سال فعالیتهای هستهای تعلیق شد. تلقی این بود که بعد از دو سال غربیها میگویند به فعالیت خود ادامه دهید. در مرداد سال 1384 بسته پیشنهادی را ارائه دادند که در آن همه چیز ارائه شده بود جز حق غنیسازی. در آن زمان تصمیم بر این شد که کار غنیسازی ادامه پیدا کند و مقام رهبری گفتند اگر آن روز تعلیق پذیرفته نمیشد نسلهای آینده به ما میگفتند اگر مسالمت میکردید آنها با ما کنار میآمدند.
وی با اشاره به اینکه توقف تحریمها و قطعنامهها به معنای این بود که ما همه دستاوردهای خود را تعطیل کنیم اضافه کرد: ما در برنامه هستهای ایستادگی کردیم و باید با تدبیر جلوی تحریم را بگیریم و در این شرایط حق آزمون و خطا نداریم.
وزیر امور خارجه دولت نهم با بیان اینکه مقام معظم رهبری بر مسئله ثبات در تصمیمگیری تاکید دارند گفت: روز قبل اعلام میشود صادرات پسته ممنوع شد، امروز وزیر صنایع میگوید ممنوعیت رفع شده است.
وی در پاسخ به سئوالی درباره علت جدایی از دولت اظهار داشت: پاسخ دادن به این سئوال را معذور اخلاقی دارم و هر وقت بنده و آقای احمدینژاد دو شهروند عادی شدیم بحث شیرین سنگال را خواهم گفت.
متکی در خصوص ورود به انتخابات گفت: حضور در انتخابات بحث مهمی است و بیش از یک سال است که در حال تصمیمگیری هستم و به زودی تصمیم خود را اعلام میکنم.
وی با بیان اینکه در شکل اعلام مواضع جهانی در دولت نهم اشکالاتی جدی وجود دارد تاکید کرد: دیپلمات جمهوری اسلامی باید کسی باشد که از مواضع جمهوری اسلامی ایران پایین نیاید و در اقتضائات گرفتار نشود.
وزیر امور خارجه دولت نهم در خصوص شکلگیری 2+1 بیان کرد: از سال 76 تاکنون در چهار انتخابات فضایی انتخابات را شکل میدهد که بین مردم شکل بگیرد و نتیجه انتخابات را حسی که در مردم ایجاد میشود تعیین میکند؛ احزاب در انتخابات نمیتوانند موثر باشند چرا که ما حزب به معنای واقعی نداریم.
وی گفت: در سال 76 همه گفتند یک نفر ولی شخص دیگری انتخاب شد و در سال 80 همه خواستند این شخص انتخاب نشود ولی رای آورد و این تجارب نشان میدهد مردم از جریانات حزبی خط نمیگیرند.
متکی ادامه داد: دغدغههای مردم نسبت به 16 سال اخیر تغییر کرده است. آنهایی که جمعی به میدان میآیند میخواهند ریسکپذیری خود را پایین آوردند. من تصور میکنم نه حزب و گروه و نه جریانات تأثیرگذار خواهند بود، بلکه حسی خاص که در مردم ایجاد میشود نتیجه انتخابات 92 را رقم خواهد زد.
وی در مورد موضع هاشمی در انتخابات آینده و نحوه حضور او در انتخابات اظهار کرد: این دوره هاشمی به صورت حمایت از یک کاندیدای خاص وارد میدان شده و این سیاست را در پیش میگیرد. برخی شنیدهها حاکی از گرایش ایشان به یک کاندیدای خاص است و باید دید این حمایت تا چه حد مستقیم و یا غیر مستقیم خواهد بود.