به گزارش فارس، نشریه آمریکایی «نشنال اینترست» در مقالهای به قلم «ری تاکی» مینویسد: در حالی که واشنگتن دور دیگری از دیپلماسی را برای ایران در نظر گرفته است، بحثی درمیان مقامات بالای جمهوری اسلامی به وجود آمده است. بخش تاثیرگذار و رو به رشدی از بدنه سیاسی ایران، خواستار حل و فصل مسئله هستهای ایران از طریق مذاکره است. این خواسته، فراتر از دایره اصلاح طلبان، آزادیخواهان است و به طور روزافزونی، از سوی طرفداران محافظه کار حکومت جمهوری اسلامی نیز، شنیده میشود.
* تحریمها و فشار، هرگز ایران را به تسلیم وادار نخواهند کرد
تحریمها و فشار، هرگز ایران را به تسلیم وادار نخواهند کرد اما، به نظر میرسد که موفق به متقاعد کردن بخش بانفوذی از حکومت شده است تا بدین ترتیب، در گزینههای خود تجدید نظر کنند.
مذاکره با آمریکا، موضوع جدیدی در ایران نیست و درگذشته توسط رؤسای جمهور، احمدی نژاد، هاشمی رفسنجانی و خاتمی، مورد استقبال قرار گرفته است.
* اگر آمریکا درست رفتار کند، میتوانیم با آن مذاکره کنیم
با این حال، در روزهای اخیر، این عده، با احتیاط فراوان، به برخی از افراط گرایان پیوستهاند. در ماه نوامبر، محسن رضایی رئیس سابق سپاه پاسداران جمهوری اسلامی، تاکید کرد که با توجه به قدرت ایران، در حال حاضر، این کشور در شرایطی است که میتواند در موقعیتی برابر، با آمریکا مذاکره کند. به همین نحو، محمدرضا نقدی، رئیس سازمان بسیج نیز که قبلا گفته بود، تحریمهای مختلف تولید داخلی را تقویت کرده است. اما اگر آمریکا درست رفتار کند میتوانیم با آن مذاکره کنیم.
* رهبر ایران، کسانی را که خواستار مذاکره با ایران هستند، مورد سرزنش قرار داد
تمام اینها بدان معنا نیست که جمهوری اسلامی و پیچ و خمهای تصمیمگیری در آن، در خصوص حل و فصل مسئله هستهای ایران، به یک اتفاق نظر رسیده است. در راس طرفداران مقاومت، [آیت الله] خامنهای قرار دارد. در هفتههای اخیر، رهبر ایران، آن دسته از کسانی را که خواستار عقب نشینی از جبهه هستهای هستند را به طور غیر مستقیم مورد سرزنش قرار داد. علی سعیدی نماینده رهبر جمهوری اسلامی در سپاه پاسداران، پیشنهادهای مذاکرات مستقیم با آمریکا، به عنوان ترفندی برای وادار کردن ایران برای دست کشیدن از آرمانهای هستهای خود را شدیدا مورد انتقاد قرار داد.
* به تاخیر انداختن زمانبندیهای هستهای ایران از طریق یک توافقنامه محدود
توافقی که طبق آن ایران تولید اورانیوم غنی سازی شده 20 درصد خود را کاهش دهد، میتواند موجب کاهش تنشها شده و راه را برای اقدامات مربوط به کنترل جنگافزارها، هموار سازد. یک موافقتنامه محدود و مشخص، قادر نخواهد بود به چالش هستهای ایران پایان دهد اما میتواند بازیگران منطقی را توانمندتر ساخته و اقدامات عملگرایانهای را وارد مسئله هستهای ایران کند. مزیت چنین توافقی برای آمریکا، به تاخیر انداختن زمانبندیهای هستهای ایران خواهد بود.
* زمان و فشار موجود، بیش از ایران به نفع آمریکاست
چالشی که جامعه بین الملل با آن مواجه است، این است که در حالی که اهرم تحریمها را حفظ میکند، چگونه معاملهای محدود انجام دهد. این غرور دیپلماسی ایرانی است که در ازای امتیازی ناچیز، چیز بیشتری طلب میکند. با وجود فضای بحرانی که به طور نامعقولی، این مسئله را احاطه کرده است، مهم است بدانیم که زمان و فشاری که به همراه آن وجود دارد، همچنان بیش از ایران، به نفع آمریکا است.
* یک توافقنامه محدود، میتواند شرایط مساعدی را برای توافقی بنیادیتر ایجاد کند
رهبر جمهوری اسلامی ایران، شاید تمایلی به معامله به آمریکا نداشته باشد اما نمیتواند برای همیشه دراین موضع باقی بماند. جالب اینجاست که یک توافقنامه محدود، این امکان را برای وی فراهم میآورد که شخصیت واقعی برنامه هستهای و آرمانهای وی را در خصوص مقاومت، حفظ کند. این توافقنامه، در عین حال می تواند شرایط مساعدی را برای توافقی بنیادیتر، ایجاد کند.