به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، محمد رویانیان امروز در یک نشست خبری در ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت اظهار داشت: متوسط مصرف روزانه بنزین کشور درحال حاضر 60 میلیون لیتر و متوسط مصرف CNG نیز 18 میلیون مترمکعب در روز است.
*کاهش 25 درصدی سرانه مصرف بنزین کاهش دو برابری سرانه مصرف سوخت خودروها
وی با بیان اینکه بیش از سه میلیون خودروی گاز سوز در کشور فعال است گفت: سرانه مصرف روزانه بنزین هر نفر درسال 86 قریب به 1.1 لیتر در روز بوده که این سرانه به 0.8 لیتر در روز رسیده و این کار به معنای کاهش 25درصدی مصرف سرانه بنزین در کشور است.
رئیس ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت اضافه کرد: مصرف روزانه خودروهای ایرانی در سال 86 قریب به 10لیتر بوده است که درحال حاضر به 4 لیتر رسیده که به معنای کاهش بیش از 2 برابری است.
وی افزود: در سال 86 بیش از 10 میلیارد دلار در سال بنزین وارده می کردیم که این رقم الان به نزدیک صفر رسیده است و تقریبا معادل مصرف بنزین در کشور تولید می شود و این تولید در حال افزایش است.
رویانیان اظهار داشت: بخشی از تولید بنزین در پتروشیمی ها انجام می شود که اگر بار این تولید از پتروشیمی ها برداشته شده و بنزین مصرفی در پالایشگاه ها تولید شود به نقطه ی اطمینان بخش می رسیم.
*آخرین مهلت به موتورسیکلتهای شمارهگذاری نشده برای قطع سهمیه
وی به ساخت 300 جایگاه جدید CNG در آینده ای نزدیک اشاره کرد و گفت: اگر موتور سیکلت های داخل شهرها در کشور شماره گذاری ملی نشوند، امکان حذف سهمیه سوخت آنها وجود دارد.
رویانیان تصریح کرد: اکثر جرائم خرد کشور با موتور انجام می شود و درعین حال راکب موتور سیکلت باخطر جانی مواجه است و بدون شماره گذاری از هر نوع بیمه ای محروم است.
وی با تاکید بر اینکه توصیه می کند تا پایان سال موتورسیکلت ها پلاک کنند، گفت: ما از اول دی نباید به آنها سهمیه میدادیم، اما ما به آنها فرجه دادیم چنانکه هشت میلیون و 600 هزار موتور سیکلت با 7 میلیون لیتر سهمیه روزانه در کشور تردد می کنند که تنها 30 درصد آنها پلاک ملی دارند.
*جزئیات مصرف بنزین سهمیهای در گروههای مختلف مصرف
رئیس ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت در ادامه اظهار داشت: مصرف روزانه سواریهای شخصی در کشور 21 میلیون لیتر، موتور سیکلتها هفت میلیون، آژانس ها 1.6 میلیون لیتر، مسافر برهای شخصی 520 هزار لیتر، آموزشگاه ها 230 هزار لیتر، تاکسی های شهری 3.6 میلیون لیتر، تاکسی های بین شهری 1 میلیون لیتر، وانت بارها 14 میلیون لیتر و آمبولانس ها و دستگاه های امدادی 160 هزار لیتر بنزین سهمیهای است.
وی افزود: بقیه مصرف 10 تا 11میلیون لیتر تا حد 60 میلیون لیتر از بنزین آزاد استفاده میشود.
وی اضافه کرد: 2 میلیارد 400 میلیون لیتر ذخیره ای 400 تومانی در کارت های سوخت وجود دارد که مصرف نمیشود.
*6 شهر موفق در مدیریت حملونقل
رویانیان در ادامه اظهار داشت: در ارزیابی های مدیریت شهری در بررسی اولیه 6 شهر به عنوان شهر موفق اعلام میشود، تا انگیزهای برای ارائه دقیق اطلاعات این شهرها و شهرهای دیگر باشد.
وی گفت: در میان کلان شهرها مشهد، شیراز و قم از جمله بهترینها هستند که در ابعاد توصیه حمل و نقل متوازن حرکت کردند.
رویانیان افزود: در سایر شهرها قزوین، اردیبل و زنجان و در شهرهای اقماری تهران نیز نسیم شهر از جمله شهرهای موفق بوده است و درباره تهران نیز باید ارزیابی مفصل و جداگانهای انجام شود.
*بنزین 5 هزار تومانی را تکذیب میکنم
وی در ادامه عرضه بنزین 5 هزار تومانی را تکذیب کرد و گفت: تا پایان سال در سهمیه و قمیت بنزین هیچ تغییری اتفاق نمی افتد.
رئیس ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت بابیان اینکه قاچاق بنزین و گازوئیل مشکل دهها ساله است و سیاست های منطقه ای روی آن تاثیر دارد، گفت: کشورهای عربی سوخت مازاد دارند و از تغییر قیمت سوخت می ترسند، اما ایران 75 میلیون نفر جمعیت در حال افزایش دارد و ما باید برای آیندگان و فرزندانمان برنامه ریزی کنیم.
*90 درصد کالای کشور روی جادهها و بوسیله کامیونهای فرسوده جابجا میشود
وی با تاکید بر اینکه برای جلوگیری از قاچاق سوخت باید سیستم عرضه سوخت و کنترل ناوگان را هوشمند کنیم، گفت: در منطقه یورو قوانین فراگیر است و شکافی بین کشورها وجود ندارد، اما در منطقه ما و آسیا این گونه نیست.
رویانیان تصریح کرد: گازوئیل لیتری 16 تومان بود و آن هم پس از پنجاه سال به این قیمت رسید، الان قیمت 350 تومان است، اما ایا اگر قیمت را به 700 تومان برسانیم قاچاق انجام نمی شود، باید بگویم گازوئیل حتی از مرزها و کشورهای دیگر هم به ترکیه و اروپا قاچاق میشود.
وی با تاکید بر اینکه با افزایش شدید قیمت هم این مشکل برطرف نمی شود گفت: باید به فکر مردم و حمل و نقل باشیم، چرا که بیش از 90 درصد کالاهای ما درجاده ها و به وسیله کامیونهای کهنه و پرمصرف جابه جا میشود.
*درباره قیمت و سهمیه سوخت 92 تصمیمگیری نشده است/توزیع بنزین اکتان 90 در کلانشهرها
وی با بیان اینکه درباره قیمت های سوخت در سال 92 باید بررسی کنیم و تصمیم گرفته نشده است، گفت: بنزین در کشور ما استاندارد مطلوب و مورد انتظار را ندارد و درباره آن نباید دروغ گفت.
وی اضافه کرد: بنزین های جدید کیفیت خوبی دارد و اکتان آن 95 و حتی 100 هم رسیده است، اما این گوشهای از بنزین مصرفی ما است و ما باید اکتان بنزین را به بالای 90 ببریم.
رئیس ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت با بیان اینکه در تهران وکلان شهرها بنزین ویژه با اکتان بالای 90 توزیع می شود، گفت: کیفیت بنزین تنها یکی از عوامل آلودگی است و ما باید مصرف آن را کاهش دهیم و نیاز به سفر و تعداد سفرها را کم کنیم و حمل ونقل عمومی را گسترش دهیم.
وی در ادامه اضافه کرد: متوسط اکتان بنزین در کشور بالای 85 درصد است و بنزین مصرفی درتهران، اصفهان، مشهد اکتان بالای 90 دارد، اما این به تنهایی کار آمد نیست، چرا که به هر حال مشکل اصلی آلودگی در تهران خودرو ها هستند و 70 درصد آلودگی به آنها مربوط میشود.
*سهمیه سوخت خودروهای جدید بالای 1800 سیسی از ماه آینده حذف میشود
رویانیان در پاسخ به پرسش فارس اظهار داشت: ما به موتور سیکلت ها فرصت آخر را دادیم، چرا که در کلان شهرها بسیاری از افراد زندگی خود را از طریق موتور تامین می کنند و با پایان یافتن این فرصت احتمال حذف سهمیه موتورهای پلاک نشده زیاد است.
وی افزود: سهیمه خودروهای جدید ساخت داخل بالای 1800 سی سی از ماه اینده حذف میشود، یعنی پس از تحویل از کارخانه به آنها سهمیهای تعلق نمیگیرد.
*سهمیه گازوئیل خودروهای عبوری از مرز با خودروی در حال تردد در داخل متفاوت میشود
رئیس ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت اضافه کرد: جریمه خودروهای وارداتی بالای مصرف 6 لیتردر 100 کیلو متر را افزایش میدهیم و نصب سیستم هوشمند ایجاد تغییرات در جایگاه ها و تغییر کلاس ماشین ها در مناطق مرزی را در دستور کار داریم.
رویانیان توضیح داد: خودرویی که از مرز تردد می کند با خودرویی که تنها در داخل تردد میکند، متفاوت است و ما باید آنهارا از هم جدا کرده و سهمیهای متفاوتی به آنها بدهیم.
وی تاکیدکرد: قاچاق داخلی هم نباید شکل بگیرد، یعنی گازوئیل نباید از حوزه مصرف خود خارج شود.
رویانیان تصریح کرد: راهکار اصلی غلبه بر قاچاق یکسان سازی قیمت سوخت در دو سویه مرزهاست، اما این کار فشار بالایی روی مردم و اقتصاد ایجاد می کند.